«Corona-immunitet»:

Derfor blir noen aldri smittet

Immunolog Gunnveig Grødeland ble smittet av covid-19, men resten av familien slapp unna. Nå forklarer hun hvorfor noen tilsynelatende er immune.

FORSKJELLER: Immunolog Gunnveig Grødeland forklarer hvorfor noen ikke får positiv corona-test. Selv var Grødeland corona-smittet, uten at noen andre i familien ble smittet. Foto: UiO.
FORSKJELLER: Immunolog Gunnveig Grødeland forklarer hvorfor noen ikke får positiv corona-test. Selv var Grødeland corona-smittet, uten at noen andre i familien ble smittet. Foto: UiO. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Opp gjennom pandemien har det vært flere historier om personer som er smittet både to og tre ganger. Hvorfor er det noen som smittes lett, mens andre tilsynelatende ikke blir smittet?

- Tilsynelatende er det viktige ordet her, for smittet blir de nok. De eksponeres for virus, men hos noen er responsen så effektiv, at viruset ikke får trengt inn i cellene og formert seg. Da får du heller ikke en positiv hurtigtest, forklarer immunolog og vaksineforsker Gunnveig Grødeland.

Grødeland, som er seniorforsker ved Universitetet i Oslo, forteller at i hennes familie, er hun den eneste som har vært smittet. Hun ble heller ikke veldig syk og hadde bare først rennende nese i to dager, og så tett nese i to dager. Grødeland er vaksinert, så symptomene ble derfor mildere enn de ellers ville vært, forteller hun.

Men – ingen andre i familien fikk positiv test.

- Jeg var nær de andre, så det er ingen grunn til at de ikke skulle bli smittet. Kanskje de har svært effektiv immunrespons, kanskje de ikke ble truffet av en høy nok dose virus, selv om jeg var i nærheten av dem. For alle virus, selv de aller verste, så er det sånn at noen ganger har man flaks, sier Gunnveig Grødeland.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer