Derfor blir noen superspredere

En amerikansk studie kan ha avdekket nye detaljer om hvem som er spesielt utsatt for å kunne bli «superspredere» av coronaviruset.

LEI: Guri Melby innrømmer at hun også er lei av restriksjonene. Video: Ivan Larsson / Frode Andresen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

En fersk studie fra forskere ved blant annet Harvard og MIT (Massachusetts Institute of Technology), kan være med på å forklare hvorfor enkelte personer blir superspredere.

Resultatene i studien viser at økt alder og forhøyet kroppsmasseindeks (BMI) hadde en klar sammenheng med større mengde vanndråper (aerosoler) i utpusten. Det er slike dråper fra luftveiene som er hovedsmitteveien for coronaviruset.

Studien viser for øvrig at coronasmitte i seg selv øker antallet dråper som kommer ut gjennom luftveiene. Den er publisert i det anerkjente vitenskapelige tidsskriftet Pnas.

- Rart

Av de 194 friske personene i studien, var det 35 av dem, altså 18 prosent, som sto for hele 80 prosent av den totale mengden vanndråper som ble registrert.

Forskerne hevder derfor at dersom disse personene skulle bli infisert med coronaviruset, ville de ha betydelig økt risiko for å kunne bli såkalte superspredere.

Studien viser at det var hele tusen ganger forskjell mellom personene som hadde det laveste og høyeste antallet vanndråper i pusten. Det mener Anne Spurkland er oppsiktsvekkende. Hun er immunolog og professor i anatomi ved Universitetet i Oslo.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer