Revidert nasjonalbudsjett

Derfor blir «Styrings-Siv» «Stramme-Siv»

* Gode tider for norsk økonomi fører til strammere budsjetter. * Siv alvorlig bekymret for boliggjeld

Oslo  20180515.
Finansminister Siv Jensen på vei for å legge frem hovedtrekkene i revidert nasjonalbudsjett.
Foto: Tore Meek / NTB scanpix
Oslo 20180515. Finansminister Siv Jensen på vei for å legge frem hovedtrekkene i revidert nasjonalbudsjett. Foto: Tore Meek / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Veksten er større, investeringene tar seg opp og det er færre arbeidsledige enn regjeringen trodde da statsbudsjettet fram.

Men finansminister Siv Jensen (Frp) ser en truende sky på himmelen: Boliggjeld.

- Utviklingen i husholdningenes gjeld er ikke bærekraftig over tid, i hvert fall hvis det skulle skje noe uforutsett som gjør at flere husholdninger får problemer. Det er hovedgrunnen til at vi innførte boliglånsforskriften.

Gjeldsoppbyggingen i husholdningene utgjør en utfordring for vår stabiliet. Får mange nok problemer, blir det en utfordring for norsk økonomi.

Så dette følger jeg nøye med på sier, finansminister Siv Jensen til Dagbladet.

Vurderer tiltak

Etter en høringsrunde om boliglånsforskriften skal regjeringen beslutte før sommeren om forskriften skal videreføres eller ikke.

- Vi har den nå til vurdering. Hva vi gjør, er for tidlig å si. Vi går nå gjennom alle høringsuttalelsene, og gjør våre vurderinger av effektene av både enkelttiltakene og helheten, sier Jensen.

Husholdningenes gjeld vokser langt raskere enn inntektene. I dag har norske husholdninger i gjennomsnitt en gjeld som er mer enn dobbelt så stor som deres disponible inntekt, går det fram av revidert nasjonalbudsjett.

- Den vedvarende oppgangen i gjeldsbelastningen er et tegn på at finansielle ubalanser har bygget seg opp, og at husholdningene er sårbare, skriver finansdepartementet..

For øvrig tegner Jensen et rimelig skyfritt bilde av norsk økonomi: Regjeringens politikk virker, det økonomiske opplegget fra i fjor har truffet godt og norsk økonomi har reiset seg etter oljeprissjokket og ledighetskrisa. Veksten er solid, og bedringen i arbeidsmarkedet har kommet raskere enn regjeringen anslo i fjor.

- De regionale forskjellene i ledighet blir mindre, og stadig flere kommer i jobb. Det er gledelig, sier Jensen.

Hun slår fast at regjeringens politikk virker og treffer, derfor er det ikke behov for store justeringer i revidert nasjonalbudsjett.

- Vi la fram et budsjett for vekst, for flere i jobb, for et bærekraftig samfunn og et budsjett som trygger Norge for framtida. Vi holder fast ved den kursen. Regjeringens politikk har virket. Derfor la vi opp til en lavere pengebruk og en normalisering av pengebruken i fjor, sier Jensen.

Oljepengebruken justeres nå ned til 2, 7 prosent fordi verdien av oljefondet steg kraftig på slutten av fjoråret..

- Det er lavere enn anslått i nasjonalbudsjettet og under grensa som handlingsregelen setter. Samlet er dette en bærekraftig bruk av oljeinntekter som støtter opp under økt sysselsetting og omstilling, sier Jensen.

Derfor vil Siv stramme inn

Men de gode nyhetene for norsk økonomi betyr likevel strammere tider framover. Både statsminister Erna Solberg og finansminister Siv Jensen har i lang tid snakket om et trangere handlingsrom i norsk økonomi og tid for tøffe prioritering av budsjettmidlene. Hva det betyr konkret, kommer trolig for en dag i oktober når statsbudsjettet for 2019 legges fram.

- Vi har nå gode tider i norsk økonomi i den forstand at veksten tar seg opp, at folk kommer i jobb. Det er gode nyheter, for det er grunnlaget for at vi kan finansiere velferden vår.

Men så er vi på vei inn i en situasjon der flere av innbyggerne våre blir eldre og kommer til å leve lenge og ha gode liv. Det betyr at utgiftene til pensjon kommer til å stige kraftig i årene som kommer. Det vil også utgiftene til pleie og omsorg gjøre.

Må prioritere bedre

Det kommer til å legge beslag på en stadig større del av det handlingsrommet vi har i budsjettene. Det tror jeg alle er enige om at vi skal gjøre. Derfor blir det mindre til andre ting. Derfor er det viktig at vi klarer å prioritere bedre. Vi kan ikke bare pøse på med mer til alt. Vi må prioritere det som er viktigst for oss. Og det gjør denne regjeringen, sier Jensen.

Forsvar og samferdsel er to store satsinger som spiser en stor del av budsjettet.

- Så folk må forberede seg på at «Styrings-Siv» blir «Stramme-Siv»?

- Folk skal være tilfredse med at når vi har en økonomi som går godt, som styres trygt og godt av denne regjeringen, så har vi også et veldig godt grunnlag for å sikre gode, trygge velferdsordninger. Det er det folk er opptatt av. Så er det alltid sånn at noen vil ha mer til et eller annet formål. Det vil også Frp og de andre regjeringspartiene. Men vi må prioritere, sier Jensen.

Fjerner ikke sukkeravgiften

Hennes landsmøte vedtok nylig at sukkeravgiften, som rammer næringsmiddelindustrien hardt, må fjernes. Det ble ikke innfridd nå.

- Det er ikke vanlig at man gjør store avgiftsendringer i et revidert budsjett. Det har heller ikke Frp hatt for vane å gjøre i opposisjon. Revidert er revidert. Og så tar vi de store grepene i de ordinære budsjettene. Dette skjønner mitt parti veldig godt.

Vi har i mange år, også før vi kom i regjering, hatt for vane å pøse på pøse på med masse tilleggsbevilgninger i et revidert budsjett. Det er en rundingsbøye og ikke en full budsjettbehandling hvor vi kommer med nye, friske satsinger, sier Jensen.

Hun understreker at sukkeravgiften ikke var regjeringens idé, men kom som et resulatat av budsjettforhandlingene i Stortinget i fjor høst.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer