Derfor boikotter de fredsprisen

Her kan du lese hvorfor 19 land velger å boikotte fredsprisutdelingen førstkommende fredag.

KOMMER IKKE: Kina, Russland, Kasakhstan, Colombia, Tunis, Saudi-Arabia, Pakistan, Serbia, Irak, Iran, Vietnam, Afghanistan, Venezuela, Filippinene, Egypt, Sudan, Ukraina, Cuba og Marokko. Foto: SCANPIX
KOMMER IKKE: Kina, Russland, Kasakhstan, Colombia, Tunis, Saudi-Arabia, Pakistan, Serbia, Irak, Iran, Vietnam, Afghanistan, Venezuela, Filippinene, Egypt, Sudan, Ukraina, Cuba og Marokko. Foto: SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 65 land har blitt innvitert til fredsprisutdelingen i Oslo Rådhus førstkommende fredag. I går meldte Nobelkomiteen at 19 land har sagt at de ikke ønsker å delta i seremonien.

Kinesiske myndigheter er rasende etter at fredsprisen i år gikk til den fengslede regimekritikeren Liu Xiaobo.

Direktør for Nobelinstituttet Geir Lundestad sier til NRK at gruppen av land som ikke kommer kan deles i to grupper: De som det bare ikke passer for og de som bruker muligheten til å reagere på tildelingen etter press fra kinesiske styresmakter.

Disse landene har sagt at de ikke vil komme: Kina, russland, Kasakhstan, Colombia, Tunis, Saudi-Arabia, Pakistan, Serbia, Irak, Iran, Vietnam, Afghanistan, Venezuela, Filippinene, Egypt, Sudan, Ukraina, Cuba og Marokko.

- VIVA KINA!: - Viva Kina! og deres suverenitet, uavhengighet og storhet, sa Venezuelas president Hugo Chavez da han kommenterte fredsprisen. Foto: SCANPIX
- VIVA KINA!: - Viva Kina! og deres suverenitet, uavhengighet og storhet, sa Venezuelas president Hugo Chavez da han kommenterte fredsprisen. Foto: SCANPIX Vis mer

I dag morges melder NRK at det kan bli flere, etterhvert som Kina trapper opp presset på naboland og handelsforbindelser. Når Kinas statsminister Wen Jiabao kommer på statsbesøk til India neste uke, kan det være at man dropper Nobelseremonien, skriver indiske medier i dag. I dag er det også blitt kjent at Nepals regjering har instruert ambassadøren i Stockholm til å utebli fra Nobelseremonien i Oslo etter påtrykk fra Kina, skriver NRK.

BBCs journalist Paul Renynolds har analysert hvilke land som nekter å delta og hvorfor:

Kina:
Hva de sier:
I et debattinnlegg i Dagbladet beskriver Kinas ambassadør Tang Guoqiang hvorfor han mener Liu Xiaobo ikke fortjener fredsprisen.
«Liu Xiaobos ytringer har krysset grensen for ytringsfrihet», skriver Tang Guoqiang. Han mener at det Liu Xiaobo har gjort, også ville ha vært straffbart i USA og andre vestlige land

BBCs analyse:
«Kina har fordømt fredsprisen som en «obskønitet» og presser diplomater til å boikotte sermonien. Tidligere har Kina advart mot «konsekvenser» hvis land deltar i fredsprisutdelingen. Kina har levert tilbake invitasjonen uåpnet», skriver BBC.

Cuba:
Hva de sier:
Fidel Castro har skrevet om fredsprisutdelingen: «La oss for guds skyld håpe dette er en av de ideologiske angrepene som denne tidligere prestisjefulle prisen har gitt i løpet av sin lange historie, og ikke en ny regel».

BBCs analyse:
«Med «politisk angrep» mener Castro at nobelkomiteen gjør en politisk markering som han er uenig i», skriver BBC.

Kasakhstan:
Hva de sier:
Ingen offisiell kommentar har blitt gitt, men landet er medlem av Shanghai-gruppen, et felles sikkerhetssamarbeid i Asia som blant annet inkluderer Kina og Russland. Shanghai-gruppens generalsekretær, Muratbek Sansyzbayevich Imanaliyev fra Kirgistan, sier at fredsprisen burde ha fulgt Nobels instruksjoner om at den bare skulle bli gitt til de som jobber for fred.
- Det er svært synd at prisen har blitt tildelt en kriminell som nå sitter i fengsel, sier han.

BBCs analyse:
«Kasakhstan deler grense med Kina og er nær landet både politisk og økonomisk. Det går en oljerørledning fra Kasakhstan og inn i Kina. Kasakhstan blir selv regnet som autoritær av menneskerettighets- organisasjoner», skriver BBC.

Russland:
Hva de sier:
Forklaringen er at ambassadøren ikke vil være i Norge på tidspunktet seremonien avholdes, opplyser talsperson Vladimir Isupov ved den russiske ambassaden i Oslo til nyhetsbyrået AP.
- Det er ikke politisk motivert, og vi føler oss ikke presset av Kina, sier Isupov til AP.

BBCs analyse:
«Russland trenger ikke å smiske overfor Kina og landet er stort nok til å ta sine egne avgjørelser. Men Russland har autoritære trekk, og det kan hende at de ønsker å markere dissens», skriver BBC.

Venezuela:
Hva de sier:
Venezuelas president Hugo Chavez har sagt: «Dette (Liu) er som Obama, den andre fredsprisen. Viva Kina! og deres suvernitet, uavhengighet og storhet».

BBCs analyse:
Venezuela har støttet Cubs standpunkt i denne saken, skriver BBC. 

Pakistan:
Hva de sier:
Ingen offisiell forklaring.

BBCs analyse:
- Pakistanske myndigheter er svært ivrige på å stå sammen med Kina, sier BBCs Syed Shoaib Hasan.
«Landet er populært blant en stor del av befolkningen og makteliten. Kina og Pakistan har sterke økonomiske og militære bånd, og Pakistan ser på Kina som sin viktigste og mest lojale allierte», skriver BBC videre.

Irak:
Hva de sier:
Ingen offisiell forklaring.

LIKER IKKE PRISEN: Fidel Castro har skrevet om fredsprisutdelingen: «La oss for guds skyld håpe dette er en av de de ideologiske angrepene som denne tidligere prestisjefulle prisen har gitt i løpet av sin lange historie, og ikke en ny regel». «Med «politisk angrep» mener Castro at nobelkomiteen gjør en politisk markering som han er uenig i», skriver BBC.
LIKER IKKE PRISEN: Fidel Castro har skrevet om fredsprisutdelingen: «La oss for guds skyld håpe dette er en av de de ideologiske angrepene som denne tidligere prestisjefulle prisen har gitt i løpet av sin lange historie, og ikke en ny regel». «Med «politisk angrep» mener Castro at nobelkomiteen gjør en politisk markering som han er uenig i», skriver BBC. Vis mer

BBCs analyse:
«Her er oljenøkkelen. Kina er storinvestor i irakiske oljefelt og Irak trenger inntektene det skaper», skriver BBC.

Marokko:
Hva de sier:
Ingen offisiell forklaring.

BBCs analyse:
«Marokko har ingen vitale økonomiske bånd til Kina, men de er bekymret over prinsippet om at dissidenter kan bli tildelt fredsprisen. Spesielt kan Marokko være bekymret over at den fengslede dissidenten Aminatu Haidar kan få fredsprisen, en forkjemper for uavhengigheten til Vest-Sahara», skriver BBC. 

Afghanistan:
Hva de sier:
Ingen offisiell forklaring.

BBCs analyse:
«Afghanistans boikotter seremonien fordi de ikke ønsker å provosere Kina som er en stor bidragsyter når det gjelder bistand og utvikling», skriver BBC.

Ukraina:
Hva de sier:
«Ukraina har nektet for at de boikotter fredsprisutdeling, men sier at de ikke har mottatt noen invitasjon til seremonien. Landets utenriksminister har også sagt at Ukrainas representant i Norge vil være i Kiev fredag».

BBCs analyse:
«Ukraina er mye nærmere Russland, som ikke vil delta i seremonien, enn det var under president Viktor Jusjtsjenko. Jusjtsjenko ble selv nominert til fredsprisen av USAs utenriksminister Hillary Clinton da hun var senator. Så Ukraina liker ikke konseptet med å gi fredspriser til opposisjonsledere», skriver BBC.

Iran:
Hva de sier:
Ingen offisiell forklaring.

KOMMER IKKE: «Russland trenger ikke å smiske overfor Kina og landet er stort nok til å ta sine egne avgjørelser. Men Russland har autoritære trekk, og det kan hende at de ønsker å markere dissens», skriver BBC. Her ser man Russlands president Dimitrij Medvedev. Foto: SCANPIX
KOMMER IKKE: «Russland trenger ikke å smiske overfor Kina og landet er stort nok til å ta sine egne avgjørelser. Men Russland har autoritære trekk, og det kan hende at de ønsker å markere dissens», skriver BBC. Her ser man Russlands president Dimitrij Medvedev. Foto: SCANPIX Vis mer

BBCs analyse:
«Iran har viktige kontrakter med Kina når det gjelder utvikling av olje og gass og de trenger Kina til å blokkere sanksjoner i FNs sikkerhetsråd», skriver BBC.

Colombia:
Hva de sier:
Ingen offisiell forklaring.

BBCs analyse:
«Opposisjonslederen Piedad Cordoba var en av favorittene til å motta fredsprisen i år. Hun ønsker å forhandle fram en fredsløsning på borgerkrigen i landet», skriver BBC.

Vietnam:
Hva de sier:
Ingen offisell forklaring.

BBCs analyse:
Vietnams lederskap har alltid vært kritisk til at Nobels fredspris blir gitt til dissidenter og menneskerettighetsaktivister, på tross av at de ønsket prisen til Nelson Mandela velkommen, sier leder for BBCs Vietnam-avdeling, Giang Nguyen.
Den eneste vietnameseren som har fått prisen var kommunistlederen Le Duc Tho, som fikk prisen i 1976 sammen med USAs utenriksminister Henry Kissinger. Han nektet å motta prisen.

Filippinene:
NRKs Anders Magnus skriver i dag om Fillipinene «Hvorfor vil en av USAs allierte, og i tillegg et land som har potensielle grensekonflikter med Kina i Sør-Kina-havet, ikke komme til Nobel-seremonien? Svaret er på besøk i Beijing i dag: Filippinenes hærsjef har ankommet den kinesiske hovedstaden for å sikre en omfattende handel med våpen fra Kina».

NÆRE BÅND: «Kina og Pakistan har sterke økonomiske og militære bånd, og Pakistan ser på Kina som sin viktigste og mest lojale allierte», skriver BBC.
NÆRE BÅND: «Kina og Pakistan har sterke økonomiske og militære bånd, og Pakistan ser på Kina som sin viktigste og mest lojale allierte», skriver BBC. Vis mer
VIL IKKE PROVOSERE: «Afghanistans boikotter seremonien fordi de ikke ønsker å provosere Kina som er en stor bidragsyter når det gjelder bistand og utvikling», skriver BBC. Foto: SCANPIX
VIL IKKE PROVOSERE: «Afghanistans boikotter seremonien fordi de ikke ønsker å provosere Kina som er en stor bidragsyter når det gjelder bistand og utvikling», skriver BBC. Foto: SCANPIX Vis mer
TRENGER KINA: «Iran har viktige kontrakter med Kina når det gjelder utvikling av olje og gass og de trenger Kina til å blokkere sanksjoner i FNs sikkerhetsråd», skriver BBC.
TRENGER KINA: «Iran har viktige kontrakter med Kina når det gjelder utvikling av olje og gass og de trenger Kina til å blokkere sanksjoner i FNs sikkerhetsråd», skriver BBC. Vis mer
OLJE: «Her er oljenøkkelen. Kina er storinvestor i irakiske oljefelt og Irak trenger inntektene det skaper», skriver BBC. Foto: SCANPIX
OLJE: «Her er oljenøkkelen. Kina er storinvestor i irakiske oljefelt og Irak trenger inntektene det skaper», skriver BBC. Foto: SCANPIX Vis mer