Derfor boikottet de forsvarets vitne

Bistandsadvokatene ville ikke stille spørsmål.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I dag vitner fire personer fra ulike ytterliggående miljøer. De er kalt inn av forsvaret og skal belyse hvilke meninger som verserer i norske høyreekstreme miljøer.

Blant vitnene er redaktør for Honest Thinking, Ole Jørgen Anfindsen, tidligere leder for Norwegian Defence League, Ronny Alte, og Vigrid-leder Tore Tvedt.

Da det var tid for at bistandsadvokat Frode Elgesem skulle spørre ut Arnfindsen, viste han hva bistandsadvokatene mener om forsvarets vitner.

- Uinteressant Domer Arntzen spurte om bistandsadvokatene hadde spørsmål, hvorpå Elgesem svarte:

- Nei, men vi har en kommentar til Anfindsen og vitnene etterpå. Denne saken gjelder en tiltale for terror, som består av en lang rekke drap og drapsforsøk. Det vitneprov jeg har hørt i dag viser at det finnes oppfatninger som Breivik deler der ute, og kan ha verdi for tilregnelighetsspørsmålet. Men utover det, om disse vurderingene er riktige eller sanne, mener vi er uinteressant og vil ikke stille spørsmål til det, sa Elgesem.

- Støtende Overfor Dagbladet utdyper Elgesem bistandsadvokatenes holdning.

- Vi ønsker å markere et prinsipielt standpunkt når vi nå går over til en ny type vitner som selv er aktører på høyresiden, sier Elgesem til Dagbladet, og legger til:

- Innholdet i budskapet de har, og diskusjonen av om det er akseptabelt, mener vi er irrelevant for den strafferettslige vurderingen. Og det er støtende å antyde at slike politiske synspunkter kan tjene som en begrunnelse for massedrapene Breivik begikk.

- Ba Lippestad ta kontroll Også Dommer Arntzen reagerte på Anfindsens vitnemål. Hun mente at han brukte vitneboksen for å framføre sin ideologi.

- Vi er ikke så interessert i dine ideer i og for seg, men hvordan Breivik kan ha blitt interessert i dem. Kan du prøve å styre litt mer, advokat Lippestad? sa Arntzen i retten.

Men det stoppet ikke der. Da den tidligere lederen av Norwegian Defence League, Ronny Alte, skulle vitne, skapte også det reaksjoner i rettssal 250.

<strong>KRITISKE:</strong> Bistandsadvokatene, her representert ved Siv Hallgren og Frode Elgesem mener innholdet i budskapet til dagens vitner er irrelevant for saken. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
KRITISKE: Bistandsadvokatene, her representert ved Siv Hallgren og Frode Elgesem mener innholdet i budskapet til dagens vitner er irrelevant for saken. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer

Bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen var i retten kritisk til Altos lengre rekke av påstander om at man som islamkritiker i Norge blir truet, trakassert og sensurert.

- Administrator, jeg må spørre om relevansen av dette. Det sitter folk her som er blitt utsatt for langt verre ting, så jeg må be om at vi tar telling, bokstavelig talt, sa Larsen.

Breiviks forsvarer Odd Ivar Grøn sier til Dagbladet at de stort sett er fornøyde med dagens vitner.

Anfindsen hadde ikke anledning til å snakke med Dagbladet i pausen, og referer til at han skal være gjest i Dagbladets studio klokka 13 i dag.

<strong>FIKK KRITIKK AV DOMMEREN:</strong> Informatiker, forfatter og samfunnsdebattant, Ole Jørgen Anfindsen, fikk kritikk for å bruke vitneboksen for å spre sin ideologi. Foto: Torbjørn Grønning /  Dagbladet
FIKK KRITIKK AV DOMMEREN: Informatiker, forfatter og samfunnsdebattant, Ole Jørgen Anfindsen, fikk kritikk for å bruke vitneboksen for å spre sin ideologi. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet Vis mer

Vitner tirsdag:

* Ole Jørgen Anfindsen. Forfatter og samfunnsdebattant. Driver det innvandringskritiske nettstedet HonestThinking.

* Ronny Alte. Tidligere leder i den islamkritiske organisasjonen Norwegian Defence League (NDL), nå tilknyttet det nystartede Norges Frihetsparti.

* Arne Tumyr. Leder for organisasjon Stopp islamifiseringen av Norge (SIAN).

* Tore Tvedt. Grunnlegger av den nynazistiske og nyreligiøse organisasjonen Vigrid.

* Einar Øverenget. Norsk filosof og forfatter. Har uttalt seg kritisk til den første psykiatrirapporten og mener psykiaterne har diagnostisert politisk ekstremisme.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer