TikTok-lege:

- Derfor bør du ikke sove naken

Dr. Anthony Youn sitt råd går viralt. Dette sier den norske legen om den oppsiktsvekkende påstanden.

BÆSJEPARTIKLER: Sover du naken, risikerer du å spre bæsjepartikler på deg selv og din partner, hevder Dr. Youn. ILLUSTRASJONSFOTO: Shutterstock
BÆSJEPARTIKLER: Sover du naken, risikerer du å spre bæsjepartikler på deg selv og din partner, hevder Dr. Youn. ILLUSTRASJONSFOTO: Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sover du naken eller med undertøy på? Etter å ha lest denne saken kan det hende du gjør om på dine sengevaner!

Den amerikanske legen Anthony Youn (@tonyyounmd) skapte litt av et oppstyr da han delte en TikTok-video der han hevder at du aldri bør sove naken.

Saken ble først omtalt av The Mirror.

Grunnen?

- Hver person promper i gjennomsnitt 15-25 ganger om dagen, og dette kan skje mens du sover, forteller den populære TikTok-legen i videoen.

Så kommer han med sprengstoffet sitt:

- En studie har bevist at hver eneste gang du slipper en fjert, så sprayer du en liten mengde fekalt materie (journ.anm.: bæsj)!

TIKTOK-LEGE: Dr. Anthony Youn advarer mot frittflyende bæsjepartikler under dyna. Skjermdump: TikTok / @tonyyounmd
TIKTOK-LEGE: Dr. Anthony Youn advarer mot frittflyende bæsjepartikler under dyna. Skjermdump: TikTok / @tonyyounmd Vis mer

- Sov med undertøy på!

Dette gjelder ifølge legen ikke bare om du skulle være uheldig og «få med litt i underbuksa», men også når du slipper det du trodde var en helt tørr og trygg fis.

- Den samme studien viser at underbuksene dine vil fange alle disse partiklene. Så for din sengepartners skyld: Vær så snill, sov med undertøyet ditt på!

Promp har faktisk vært gjenstand for forskning flere ganger tidligere. En studie publisert i American Journal of Physiology i 1997 undersøkte promp fra 16 amerikanere, og fant at mengden gass kan variere i størrelse fra 17 til 375 milliliter.

Det er tilsvarende ei flaske med neglelakk eller en brusboks.

- Dette er fakta! slår TikTok-lege Youn fast.

I kommentarfeltet legger han dessuten til følgende råd:

- Skift undertøyet ditt hver dag, vask lakenene dine regelmessig og aldri promp noen i ansiktet.

Det finnes imidlertid en «godkjent grunn» til å sove med undertøyet på, men det gjelder ifølge Dr. Young bare for kvinner:

- Hvis gynekologen din har sagt at du skal sove uten undertøy, så skal du høre på dem!

- Synlige klumper

En studie publisert i The American Journal of Gastroenterology i 2005, «Effectiveness of Devices Purported to Reduce Flatus Odor», fant at klær faktisk hjelper til med å filtrere virus og bakterier fra prompene våre med mellom 17 til 28 prosent.

En tredje studie, publisert i British Medical Journal, har undersøkt om det er trygt for kirurger å prompe i et sterilt miljø. Ved å prompe i to petrisskåler, én mens forsøkspersonen var påkledd og én med buksene nede.

- I løpet av natta spirte det fram synlige klumper av to typer bakterier som vanligvis finnes i magen og på huden. Mens prompen som hadde passert gjennom klær, førte ikke til bakterievekst, skriver forskerne.

SÅ OFTE PROMPER VI: Hver person promper i gjennomsnitt 15-25 ganger daglig, sier Dr. Youn. Skjermdump: TikTok
SÅ OFTE PROMPER VI: Hver person promper i gjennomsnitt 15-25 ganger daglig, sier Dr. Youn. Skjermdump: TikTok Vis mer

De konkluderer dermed at det ser ut som at promp kan forårsake infeksjon dersom den som promper er naken, men ikke hvis vedkommende er påkledd.

- Men resultatet av forsøket skal ikke betraktes som alarmerende, fordi ingen av bakterietypene er skadelige. Faktisk likner de på de «vennlige» bakteriene som finnes i yoghurt, påpeker forskerne, og konkluderer:

- Vår endelige konklusjon? Ikke promp naken i nærheten av mat. OK, det er ikke rakettvitenskap. Eller, kanskje det er det?

- Betyr ikke at det er helsefarlig

Den norske legen Kaveh Rashidi sier til Dagbladet at det er riktig at det kan spres noe bakterier når man fiser, men det betyr ikke at det er helsefarlig å sove naken.

- Før man kan konkludere med det, må man stille seg minst ett spørsmål: Fører disse bakteriene til sykdom?

Det er det ingen grunn til å tro, ifølge Rashidi.

- Alle senger er fulle av mikroorganismer, blant annet bakterier og sopp og midd. Det er ikke noe mål å leve uten bakterier rundt oss, for bakteriene er en helt naturlig og nødvendig del av omverdenen vår.

SNØRRETE AFFÆRE: På TikTok prøver folk å tømme nesa for snørr ved å putte inn hvitløk. Dette får flere leger til å reagere. Reporter: Christian Fjermeros / Dagbladet / TikTok Vis mer

- Skift sengetøy ofte!

Også på huden din er det til enhver til et rikt bakterieliv som ikke er sykdomsframkallende, forklarer han.

- Så lenge du er flink til å skifte sengetøy synes jeg ikke det er medisinsk nødvendig å sove med undertøy på. Og flink til å skifte sengetøy burde du være - uavhengig av om du sover naken eller ikke, slår han fast.

TikTok-videoen til Dr. Youn har fått enormt mye oppmerksomhet. Nesten 690 000 har trykket «liker», 147 000 har delt og drøyt 11 000 har kommentert den.

Anthony Youn jobber som plastisk kirurg i USA og har bygget seg opp en solid følgerskare på både TikTok og YouTube, med henholdsvis 5 millioner og 2,49 millioner følgere. Hans informative og underholdende videoer tar for seg alt fra hudpleie og plastisk kirurgi til ... promp?

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer