Derfor bør du kjøpe teleaksjen

I dag starter Telenor-salget. Ekspertene mener aksjen kan være et godt kjøp, men minner om risikoen ved all aksjehandel. Telenor-lederne skrøt som best de kunne for småsparere i Stavanger i går. Men de var mer langtekkelige enn overbevisende.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hit kom de, Telenor-sjefer proppfulle av sjølskryt, for å by fram folkeaksjen til de kjøpesterke.

Over 200 personer, mest menn mellom 50 og 70 år, fikk se en video som hyllet Telenor nærmest på sovjetisk propagandavis.

- Kanskje vi handler, men vi har is i magen og vil vente litt, sier vennegjengen Hilde Irene Fløtre, Margrethe Snapa og Margrete Haugland. De er siviløkonomer og har også faglig interesse av å følge Telenors presentasjon av tidenes aksjesalg.

Ved bordet med velsmakende wienerbrød står Geir Lauvvik og Ivar Rafoss i intens diskusjon om sparepengenes plassering.

- Telenor vil tape penger de første åra. Jeg vet ikke om jeg gidder vente i mange år på en usikker gevinst, sier Rafoss.

Langdrygt og vanskelig

Kompisene synes Telenors første aksjemøte for folket var for tungt og vanskelig.

- Direktørene snakket tørt i nesten to timer. Det var vanskelig å holde tråden, mener de.

Og mange gjespet døsig mens den ene sjefen etter den andre entret podiet og snakket om «konglomeratrabatt» mens de lovte «stor rabatt i nedre ende av intervallet» og forutså «eksekvering av opsjoner».

Puh, det ble langdrygt for småsparere som bare kom til Forum for å høre om det var lurt å kjøpe aksjer framfor å ha pengene i banken.

«Framtidas spareform»

Folk er vant til at Telenor er trygt som Dovrefjell, mens aksjer er risikabelt og farlig. Det er en pedagogisk kjempeoppgave å lokke nordmenn til aksjekjøp i stor stil.

- De snakker godt for seg, og skal visst tjene penger over hele verden. De må jo ha greie på dette. Jeg tror sannelig jeg vil kjøpe noen aksjer, sier en mann på godt over 70 til oss.

«Det morsomste jeg vet, er å våkne om morran og sjekke aksjekursen i avisa,» forkynner en innleder inntrengende som en av de predikanter Vestlandet har så mange av.

Mer wienerbrød

- Å kjøpe aksjer er vel nesten som å bevege seg på tynn is, det kan fort gå fryktelig galt, sier en kar som vil gruble lenge og vel før han lar seg lokke til aksjehandel.

- Magefølelsen min vil avgjøre, men jeg er skeptisk, samtidig som jeg har litt lyst, sier han og forsyner seg med ett wienerbrød til.