- Derfor bør ikke internasjonale studenter komme til Norge

Rektor på Høgskolen i Oslo vil endre måten internasjonale studenter tas imot på.

- MER INTEGRERING: Rektor ved Høgskolen i Oslo og Akershus, Curt Rice mener  måten internasjonale studenter tas imot på norske utdanningsinstitusjoner må endres.
Foto: Benjamin A. Ward / HiOA
- MER INTEGRERING: Rektor ved Høgskolen i Oslo og Akershus, Curt Rice mener måten internasjonale studenter tas imot på norske utdanningsinstitusjoner må endres. Foto: Benjamin A. Ward / HiOAVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «Derfor bør ikke internasjonale studenter ikke bør komme til Norge». Slik lyder tittelen på professor Curt Rices (52) kronikk, som i dag er publisert i Huffington Post.

Curt Rice er rektor ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA). 52-åringen, som er professor i lingvistikk, startet i jobben den 1. august i år etter å ha jobbet ved Universitetet i Tromsø, Norges arktiske universitet.

I Huffington Post-kronikken skriver Rice at han tidligere har holdt et innlegg om temaet, under samme tittel, for Senter for internasjonalisering av utdanning.

Men overfor Dagbladet sier rektoren at hensikten egentlig ikke er å fraråde studenter i andre land å ta utdanning i Norge, men at han mener måten internasjonale studenter tas imot på ved norske utdanningsinstitusjoner må endres.

«Oss og dem» - Jeg prøver fremme et nytt begrep her: Vi snakker ofte om internasjonalisering hjemme, sier han.

- En del av internasjonaliseringen er å sende våre studenter til utlandet, en annen del er å få resten av verden hit. Vi drar dit. De kommer hit. Men med dette er det blitt opprettholdt en holdning om at det er «oss og dem», sier Rice.

- Jeg ønsker å argumentere for et annet perspektiv; ikke bare en internasjonalisering, men også en integrering. De som kommer hit skal integreres. Samtidig er det viktig at vi må vi integrere oss med dem.

Kulturforskjeller På enkelte områder har nordmenn vært gode på å integrere seg med det mennesker fra utlandet kan tilby fra sine kulturer, mener Rice - og trekker matkulturen fra som et eksempel.

- Men i utdanningssammenheng er det fortsatt store kulturforskjeller, sier han.

- Hvordan da?

- Vel, for å ta et eksempel så er det slik at amerikanske studenter snakker mye mer enn norske studenter i timene. Om du som lærer for amerikanske studenter stiller et spørsmål, vil du få svar. Som lærer for norske studenter må du stille spørsmålet på en veldig lur måte for å få svar.

- Dette er ikke ment som noen kritikk av norske studenter, eller den norske modellen, men som et forsøk på å påpeke at kulturene er forskjellige. Den amerikanske studenten som snakker mye i timen, kan fort bli oppfattet som «den raringen der» av sine medstudenter i Norge.

- Men dette er bare et kulturtrekk, og noe jeg mener vi må snakke mer om, fortsetter Rice.

Ønsker debatt Norge må lete etter muligheter for å kunne endre seg på dette punktet, mener han. Og han sier at HiOA vil ha fokus på dette i tida som kommer.

- Er Norge så dårlige på dette, slik du ser det?

- Jeg oppfatter at vi ikke tenker så mye over det. Målet med min kronikk er å få til en større debatt rundt konseptet.

Rice er opprinnelig fra Minnesota i USA, og flyttet til Tromsø i 1993. Han har ikke selv tatt noen utdanning i Norge, men har jobbet ved utdanningsinstitusjoner her.

- Jeg har selv følt på mange kulturforskjeller, og livet mitt er blitt rikere som følge av det. Å bo i annet land er en berikende opplevelse, men denne berikelsen mener jeg man kan få enda mer ut av, sier han.

- Så når du i kronikken bruker tittelen «Årsaken til at internasjonale studenter ikke bør komme til Norge», er du egentlig litt ironisk?

- Litt ironisk, ja. Samtidig påpeker jeg en utfordring.