- Derfor bør jeg bli statsminister

Første møte for partilederne og statsministeren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Folkemøtet i Bergen begynte med Jens Stoltenberg (Ap), Kristin Halvorsen (Sv), Erna Solberg (H), Carl I. Hagen (Frp) og statsminister Kjell Magne Bondevik (KrF). Den drøyt timelange sendinga begynte klokka 21.30, og dagens tema var hvem som skal styre Norge etter valget.

- Hva vil du gjøre dersom du er statsminister etter valget? spurte Knut Olsen aller først.

- Vi skal bygge velferd, og kjempe for de fattige her hjemme og der ute, svarte statsminister Kjell Magne Bondevik.

- Norge kan gjøre det mye bedre. Jeg vil danne en flertallsregjering som kan gjøre de store tingene, parerte Jens Stoltenberg.

Hagen avsatte regjeringa

Så gikk de over til å diskutere Carl I: Hagens avsetting av Bondevik før valgkampen startet. Hagen mente at statsministerens dager var talte, mens Bondevik fastholdt at han kunne fortsette uten Hagens støtte.

- En rekke ting gjør det umulig for å oss å være i regjering med Fremskrittspartiet. For mye skiller oss i u-hjelpen, ruspolitikken og asylpolitikken. Hagens valg er enten min samarbeidsregjering eller Stoltenbergs rød-grønne alternativ, fastslo Bondevik.

Ap-lederen gjorde det helt klart at han aldri vil støtte en fortsatt Bondevik-regjering etter valget.

FØRSTE SAMLING AV TOPPENE: Det var jevnt god temperatur på debatten da partilederne og statsministeren møttes på Handelshøgskolen i Bergen. Foto: SCANPIX
FØRSTE SAMLING AV TOPPENE: Det var jevnt god temperatur på debatten da partilederne og statsministeren møttes på Handelshøgskolen i Bergen. Foto: SCANPIX Vis mer

- Hagen var snill som et lam og støttet Bondeviks regjering i fire år. Så avsatte han dem på Stortingets første feriedag i sommer, harsellerte Stoltenberg.

Solberg kan ta statsminister-jobben

Da Erna Solberg endelig slapp til, åpnet hun for en blå regjering uten Bondevik:

- Vi går til valg på dette regjeringsalternativet, men vi vil uansett bruke Høyres stemmer til å få en borgerlig regjering.

Kristin Halvorsen stilte i går ultimatum om at full barnehagedekning og makspris må være på plass innen to år - ellers vurderer hun å trekke seg fra norsk politikk. Erna Solberg benyttet anledningen til å ta farvel med konkurrenten.

- Hvis vi oppfyller dette nå, så vil jo Kristin Halvorsen likevel fjerne kontantstøtten, og da står plutselig 80 000 barn uten barnehageplass - og hun må slutte i politikken, sa Høyre-lederen.

- Også uenighet i Bondevik-regjering

Så forlot debattantene kveldens tema, og gikk over til å diskutere barnehagedekning, valgfrihet ved bruk av offentlige tjenester og hvem som hadde snakket for mye og hvem som skulle få ordet. Thorbjørn Jagland har tidligere krevd at SV i regjering må følge Aps utenrikspolitiske linje.

- Ap, SV og Sp har vedtatt at vi skal videreføre Norges utenrikspolitiske linje. Jeg kommer uansett ikke til å ta dissens med min egen regjering i et utenrikspolitisk spørsmål slik Bondevik har gjort, sa Stoltenberg for å poengtere at heller ikke partiene i samarbeidsregjeringen har vært enige i alt som gjelder Norges forhold til utlandet.

Han understreket at den gamle utenrikspolitiske uenigheten mellom SV og Ap var knyttet til den kalde krigen.

- Når det gjelder terrorkrigen, er jeg overbevist om at SV vil oppføre seg ordentlig fordi de er like mye imot terror som Erna og meg, fastslo Stoltenberg.

Tok inn småpartiene

Og så gikk sceneteppet opp for Åslaug Haga (Sp) og Lars Sponheim (V) som fikk sitt eget bord i manesjen. Sponheim var skuffet over at Sp vil samarbeide med venstresida i stedet for sentrum.

- Norge råtner på rot under Sponheim, startet Åslaug Haga og etterlyste mer optimisme.

- Egentlig er dere stokk konservative og livredde for framtida. Derfor vil dere samarbeide med de røde, smalt Sponheim tilbake i det som utviklet seg til en meget bisk duell mellom småpartiene.

- Det er frekt av deg å anklage oss for å ha forlatt sentrum når det er dere som har gjort det sjøl, sa Haga og beskyldte Venstre for svik på valgnatta i 2001.

Riise-triks for Jens

Statsminister Kjell Magne Bondevik fikk siste ord da han gjentok Solbergs farvel til SV-Kristin.

- Vi fikk iallfall avklart her i kveld at Kristin kan måtte gå av veldig raskt. For når hun kutter kontantstøtten, så kommer det nye barnehagekøer. Dette ser vi fram til, og det vil skje veldig raskt, humret Bondevik.

Men aller siste ord gikk til politisk imitator Rune Andersen som foreslo at Erna kunne kapre topptaburetten ved å nekte Bondevik innreisetillatelse etter neste utenlandstur. I en Jens-etterlikning, så han for seg følgende strategi for en Ap-valgseier:

- Jeg gjør som John Arne Riise og sender sms til alle damene i telefonkatalogen!

Fire folkemøter på NRK

Det var Knut Olsen som inviterte til det første av i alt fire store folkemøter der toppolitikerne skal grilles av programlederen og hverandre. Kvelden debatt var på Handelshøgskolen i Bergen, og de kommende tirsdagene er møtene i Trondheim, Tromsø og Drammen.

Under gårsdagens statsministerdebatt ble Kjell Magne Bondevik utropt til vinner av flere medier, uten at verken temperaturen eller engasjementet tok av i Tabloid-sendinga. NRK lovte høy temperatur i kveld.

KLARE TIL DYST: Venter på å gå inn på kveldens folkemøte.