INGEN UKONTROVERSIELL KANDIDAT: Ni kvinner har anklaget Roy Moore for upassende seksuelle tilnærmelser. Foto: AP Photo/Brynn Anderson/NTB Scanpix
INGEN UKONTROVERSIELL KANDIDAT: Ni kvinner har anklaget Roy Moore for upassende seksuelle tilnærmelser. Foto: AP Photo/Brynn Anderson/NTB ScanpixVis mer

Valget i Alabama 2018

Derfor bør Trump frykte republikanernes løse kanon

USAs president støttet egentlig ikke Roy Moore. I natt kan den skandaleombruste Alabama-politikeren bli senator.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Overgrepsanklage etter overgrepsanklage til tross, de fleste meningsmålingene viser det samme.

Republikaneren Roy Moore har en ledelse på demokraten Doug Jones.

Ledelsen er, med unntak av gårsdagens måling fra Fox News, ikke like stor som en republikansk Alabama-kandidat pleier å ha, men Moore er likevel favoritt til å bli delstatens neste senator.

Les også: Dette er anklagene mot Roy Moore

Et tveegget sverd

Republikanerne har i dag 52 plasser i Senatet. Demokratene har 48.

Hvis Moore taper, blir Republikanernes flertall redusert til 51–49.

Likevel er ikke en seier i Alabama nødvendigvis en god ting for Republikanerne, ifølge Svein Melby.

Forskeren ved Institutt for forsvarsstudier tror at de fleste nåværende republikanske senatorer ønsker at Moore taper dagens valg.

- Om Roy Moore blir valgt, vil han personifisere et problem for partiet. Det vil vise at de ikke forholder seg til den viktige trenden som går på å ta et oppgjør med seksuelle overgrep og trakassering, sier forskeren ved Institutt for forsvarsstudier til Dagbladet.

- De vil få et stort forklaringsproblem, og i verste fall blir han skubbet ut.

Vil utnytte en Moore-seier

Melby mener at Demokratene allerede har forberedt seg på å bruke en Moore-seier mot USAs president.

Dette ved å vende ryggen til senator Al Franken og den forhenværende kongressmannen John Conyers - begge anklaget for seksuell trakassering.

- Demokratene gjør dette helt bevisst for få ryggdekning til å rette skyts mot Republikanerne foran kongressvalget. Om de vinner det, kan Trump få en tung jobb i tida framover, sier Svein Melby.

Sta dommer

I tillegg kan Moore i seg selv bli et problem for Republikanerne.

Melby viser til de to gangene 70-åringen ble suspendert fra stillingen som høyesterettsdommer i Alabama.

Den ene da han nektet å fjerne et to tonn tungt monument av De ti bud fra en rettsbygning i Montgomery, den andre da han motsatte seg likekjønnet ekteskap.

- Roy Moore kommer ikke til å la seg disiplinere av partiet. Mitch McConnell (lederen for det republikanske flertallet i senatet. red.anm.) gruer seg sikkert til å måtte håndtere ham, mener Svein Melby.

Ikke Trumps førstevalg

Moores stahet, samt hans ekstreme standpunkter i verdispørsmål, er en av grunnene til at den sterkt religiøse kandidaten ikke fikk Donald Trumps støtte i det republikanske primærvalget.

Han valgte å heller støtte Luthor Strange - mannen som ikke var populær nok til å slå ut Moore i primærvalget.

- Det var et forsøk på å få inn en mer moderat kandidat i senatet. Strange ble oppnevnt av Jeff Sessions da Sessions forlot posisjonen sin for å innta rollen som justisminister, og ville nok vunnet over Doug Jones med klar margin, sier Melby.

Heller mot Moore-seier

På spørsmål om hva som er det sannsynlige utfallet av dagens valg, heller USA-eksperten mot at Roy Moore vinner.

Han ønsker imidlertid ikke å være skråsikker.

- Selv om Alabama tradisjonelt sett er et sikkert republikansk kort, er Moore en spesiell kandidat i lys av beskyldningene mot ham.

- Hva skal til for at Moore skal tape?

- En kombinasjon av flere ting. Flere moderate republikanere må enten bestemme seg for å ikke stemme, eller å gi sin stemme til motkandidaten, samtidig som Demokratene må lykkes i å mobilisere svarte velgere. De utgjør rundt en fjerdedel av Alabamas befolkning, svarer Svein Melby ved Institutt for forsvarsstudier til Dagbladet.