FÅR KLAGER:  Bymiljøetaten får stadig klager fra oslofolk om måker som lager kaos i Oslo, samtidig som de drives ut fra sine territorier langs kysten. Her på toppen av Operabygget. Foto: Jon Terje H. Hansen / Dagbladet
FÅR KLAGER: Bymiljøetaten får stadig klager fra oslofolk om måker som lager kaos i Oslo, samtidig som de drives ut fra sine territorier langs kysten. Her på toppen av Operabygget. Foto: Jon Terje H. Hansen / DagbladetVis mer

Derfor bråker måkene på hustaket ditt

- Snart det eneste stedet de slipper unna mink og båtfolket, sier biolog.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det siste tiåret har 30 prosent av sjøfuglene på det norske fastlandet forsvunnet, ifølge faggruppa Seapop.

Blant de fuglene som har hatt en drastisk nedgang er rødlistede måkearter som hettemåke og fiskemåke.
   Får klager på måker Samtidig opplever Bymiljøetaten i Oslo en jevn strøm av klager på måker som oppfører seg aggressivt i tettbygde strøk.

Der jobber biolog Tea Turtumøygard som naturforvalter.

Hun sier at det ikke er noe nytt fenomen at måker søker seg til hustak, men at folk i større grad legger merke til det enn før.

Dette på tross av den synkende bestanden.

- Henvendelsene dreier seg ofte om måkeunger på bakken som ikke er flyvedyktige ennå, og beskyttende måkeforeldre som stuper ned mot folk. Vi må ofte understreke at de normalt ikke fysisk går til angrep på mennesker, sier Turtumøygard og legger vekt på at disse angrepene som regel er skinnangrep.

Drives vekk fra kysten Turtumøygård mener at utviklingen der måker i større grad må trekke lenger innover i landet kommer av at måker har blitt drevet ut av andre mulige hekkeområder.

Her får hun støtte av biolog Viggo Ree i Norsk Ornitologisk Forening.

- Måkene har store problemer med finne mat til ungene sine og får heller ikke være i fred ved sjøen. Snart er hustak de eneste stedene de får være i fred fra mink og båtfolk.

Blir forstyrret av båtfolk Ree legger vekt på at nordmenn flest gradvis har fjernet seg fra naturen og ikke forstår konsekvensene av å forstyrre måkene der de hekker.

- Mange mennesker forstår ikke at de slår seg ned i eksempelvis en måkekoloni, selv om fuglene flyr engstelige omkring på kloss hold og skriker for å forsvare sine avkom. Folk griller pølser og soler seg i reservater på holmer der det er satt opp skilt om ferdselsforbud.

I perioder med varmt vær og kraftig solstråling blir måkefostre drept i eggene. Også fugleunger blir grillet til døde når foreldrene må lette på grunn av menneskelig tilstedeværelse, opplyser Ree.

Han mener at mange ser på dyrelivet kun som et problem når de klager over nærgående måker i bymiljøer.

- Det virker som om drømmen om stillhet er det optimale. Problemet er at en taus verden også ville vært en verden uten mennesker, sier Viggo Ree.