Demonstrasjoner i Kina

Derfor bruker de blanke ark

- Alt vi ønsker å si, men ikke kan si.

MASSEMØNSTRING: Anti-covidtiltak-demonstranter i Beijing søndag. Foto: Thomas Peter / Reuters / NTB
MASSEMØNSTRING: Anti-covidtiltak-demonstranter i Beijing søndag. Foto: Thomas Peter / Reuters / NTB Vis mer
Publisert

Demonstrasjoner har brutt ut i flere kinesiske storbyer de siste dagene, blant annet med krav om at coronarestriksjonene må opphøre, og at president Xi Jinping må gå av.

Protestene har fått omfattende konsekvenser:

Store ekstra politistyrker er satt inn for å demme opp for flere demonstrasjoner, og mange er arrestert, blant dem journalist Ed Lawrence. Arbeidsgiver BBC hevder han ble banket opp av politiet, mens kinesiske myndigheter sier han ikke legitimerte seg som journalist.

DEMONSTRERER: Videoer skal vise demonstranter som går til angrep etter at det har blitt innført nye coronatiltak i Kina. Vis mer

I tillegg har aksjeindekser verden over stupt på grunn av usikkerhet knyttet til kinesisk industri som følge av urolighetene - blant andre har Apple, som er helt avhengig av kinesiske fabrikker, opplevd et kraftig fall.

Utløst av brann

Større politiske demonstrasjoner er i seg selv svært uvanlige i den kommunistiske ettpartistaten, men brer likevel om seg, særlig etter at ti personer døde i en brann i Ürümqi - den største byen i den uigur-dominerte vestlige Xinjiang-provinsen.

Demonstrantene mener blant annet at null-covid-politikken, som stedvis innebærer forbud mot å forlate hjemmet over lengre tid, var sterkt medvirkende til det høye dødstallet i brannen.

Lørdag og søndag ble det holdt markeringer en rekke kinesiske storbyer, blant annet i finanshovedstaden Shanghai og flere steder i Beijing - blant annet ved Tsinghua-universitetet, hvor president Xi selv var student.

Alle stedene holdt mange demonstranter opp hvite blanke ark. Det er i ferd med å bli en utbredt praksis i Kina og andre land med regimer som anses som autoritære.

Sterk symbolikk

Hvitt er en vanlig farge ved begravelser i Kina, og mange av markeringene startet som minnestunder for brannofrene. Som et blankt papirark får det imidlertid dobbelt betydning:

De ordløse arkene betyr «vi er de stemmeløse, men vi er også mektige», forklarer Hazel Liu (29), en filmskaper som deltok ved minnestunden ved Liangmaelva i Beijing, til New York Times.

- Det hvite papiret representerer alt vi ønsker å si, men ikke kan si, sier den 26-årige demonstranten Johnny til nyhetsbyrået Reuters.

UNDER PRESS: Mange av demonstrantene holder president Xi Jinping personlig ansvarlig for vanskelighetene covidtiltakene fører med seg. Foto: Athit Perawongmetha / Reuters / NTB
UNDER PRESS: Mange av demonstrantene holder president Xi Jinping personlig ansvarlig for vanskelighetene covidtiltakene fører med seg. Foto: Athit Perawongmetha / Reuters / NTB Vis mer

Han forteller videre at han demonstrerer for å vise respekt overfor brannofrene, og håper coronatiltakene snart er over.

- Vi ønsker å leve normalt igjen. Vi ønsker verdighet, sier 26-åringen.

Lyste opp

En video som er mye spredd i sosiale medier, viser en kvinne som står på trappa til Kommunikasjonsuniversitetet i Kinas gamle hovedstad Nanjing. Hun holder opp et blankt ark, før en mann kommer og napper det ut av hendene på henne.

På bilder som skal vise etterspillet av episoden, kommer flere titalls personer til trappa, med hvite ark som de lyser opp med mobilene sine.

I Ürümqigata i Shanghai ble det symbolsk nok holdt en markering lørdag. En beboer forteller til New York Times at hensikten med å bruke blanke ark i utgangspunktet var å signalisere til politiet at de som var til stede, aktet å sørge uten å si noe.

- Vilkårlig fengsling

Å protestere mot myndighetene i Kina er en risikosport, og eksemplene på straffeforfølgelse av åpne kritikere er mange. Ifølge Human Rights Watch (HRW) har regjeringen under Xi «vilkårlig fengslet menneskerettsforkjempere, strammet inn kontrollen over det sivile samfunnet, media og internett, og iverksatt inngripende masseovervåkingsteknologi».

HRW minner også om at Beijing-regimet i 2020 kraftig innskrenket ytringsfriheten i Hongkong gjennom innføringen av en ny nasjonal sikkerhetslov, som blant annet legger til rette for at borgere av den spesielle administrative regionen (SAR-en) kan straffeforfølges i Fastlands-Kina.

- [De har] systematisk plukket fra hverandre byens friheter, konstaterer den internasjonale organisasjonen.

Ifølge New York Times ble blanke ark brukt som virkemiddel nettopp under de massive demonstrasjonene i Hongkong 2020.

- Etter at tjenestemenn og politifolk gjentatte ganger advarte mot å rope politiske slagord, hold mange opp blanke papirark på kjøpesentre mens byen ble skrubbet ren for protestgraffiti, skriver storavisa.

Katt-og-mus-lek

Protestformen utgjør et problem for politiet, som må ta stilling til om de skal gripe inn mot det som ved første øyekast framstår som en uskyldig handling.

UTFORDRING: Bruken av blanke ark utgjør en utfordring for politiet, som må utvise varsomt skjønn. Her fra Hongkong. Foto: Tyrone Siu / Reuters / NTB
UTFORDRING: Bruken av blanke ark utgjør en utfordring for politiet, som må utvise varsomt skjønn. Her fra Hongkong. Foto: Tyrone Siu / Reuters / NTB Vis mer

Blanke hvite ark er også sett som virkemiddel i Russland flere ganger i år, under demonstrasjoner mot krigføringen i Ukraina, ifølge Newsweek.

Internett i Kina er underlagt streng sensur, og å ytre kritikk på sosiale medier er en katt-og-mus-lek med myndighetene. Under den nye bølgen av protester blir videoer og bilder av blanke ark spredd i stort monn, og hashtagen #A4Revolution trendet på Twitter i helga.

I Kina er typiske arenaer for dette de sosiale mediene WeChat og Weibo. I helga ble bilder av brukere som holder opp blanke hvite ark eller liknende spredd, men allerede søndag var hashtagen «white paper exercise» blokkert på Weibo.

- Når du frykter et blankt stykke papir, er du svak innvendig, skriver en bruker av den kinesiske plattformen ifølge Reuters.

- Alle vet

Det er også sendt ut en uttalelse som utgir seg for å være fra et stort kinesisk konsern. Ifølge meldingen vil selskapet stanse salget av A4-ark «for å beskytte nasjonal sikkerhet og stabilitet». Meldingen er seinere dementert offisielt av konsernet på sosiale medier, men ikke før den var viden spredt.

- Folk har en felles beskjed. De vet hva de ønsker å uttrykke, og myndighetene vet det også, så folk trenger ikke å si noe. Dersom du holder et blankt ark, vet alle hva du mener, sier Xiao Qiang, som forsker på internettfrihet ved University of California, Berkeley, til New York Times.

En alternativ forklaring er at hvite-ark-protesten stammer fra en spøk under Sovjet-tida, da en dissident ble anholdt av politiet for å dele ut flygeblad - men arkene viste seg å være blanke. På spørsmål om hvorfor han hadde gjort dette, svarte dissidenten at ord trengs ikke, ettersom alle vet, skriver Bruce Adams i boka «Tiny Revolutions in Russia» (2005).

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer