Derfor bruker vi scientologitesten når vi ansetter folk

Testselskapet betaler royalties til scientologene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Vi har brukt disse testene nå i forbindelse med tilsetting i tre administrative stillinger. Vi satte Performia på saken, og de utførte testene, sier Kjell Arne Hagen, assisterende direktør i Cicero, til Dagbladet.no.

Dagbladet.no skrev i går at firmaet Sto Norge bruker en personlighetstest fra rekrutteringsselskapet Performia når de ansetter lagermedarbeidere.

Nå viser det seg at også klimaforskningssenteret Cicero, som er en frittstående forskningsstiftelse tilknyttet Universitetet i Oslo, bruker Performia og denne testen ved nyansettelser.

Performia betaler seks prosent i royalties til scientologene og Hubbard-stiftelsen for å benytte personlighetstesten.

Scientologenes personlighetstest har kommet i fokus etter at Kaja Bordevich Ballo (20), SV-toppen Olav Gunnar Ballos datter, tok sitt eget liv kort tid etter at hun fikk sine svært nedslående testresultater.

Her er scientologenes personlighetstest.

Testet seg selv

Kjell Arne Hagen leder administrasjonen i Cicero og er ansvarlig for ansettelsene i forskningssenteret. Han sier de var litt skeptiske til slike tester. Derfor lot Hagen seg selv teste.

BRUKER TESTEN: Kjell Arne Hagen og Cicero. Foto: Faksimile og Cicero
BRUKER TESTEN: Kjell Arne Hagen og Cicero. Foto: Faksimile og Cicero Vis mer

- En av mine overordnede og en av mine underordnede fikk se mine testresultater. Vi fant at testen virket rimelig treffsikker, sier Hagen og understreker:

- Vi ville aldri ha ansatt noen, bare på basis av en slik test. Men testresultatene kan gi utgangspunkt for dypere spørsmål i en intervjusituasjon, sier Cicero-direktøren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Reidar Norddølum, logistikksjef i selskapet Sto Norge, sa i går til Dagbladet.no at de vil fortsette å bruke testen.

- Jeg syntes testen stemte såpass bra at jeg bestemte meg for å bruke den selv, sa han.

Han tok testen selv i 1995.

Vurderer bruken

Kjell Arne Hagen forteller at han gjennomgikk en slik test da han ble ansatt tidlig på 90-tallet. Da ble testen administrert av firmaet U-MAN, forløperen til Performia.

- Vi har hørt rykter om at personlighetstesten har noe med scientologi å gjøre. Nå vil vi ta opp bruken av disse testene i ledergruppa. Det kan tenkes er det et problem for oss at bruken av disse indirekte finansierer scientolog-bevegelsen. Men vi må diskutere det først, sier Hagen.

Derfor bruker vi scientologitesten når vi ansetter folk

Han er egentlig godt fornøyd med kvaliteten på tjenestene fra Performia.

- Det skal sies at de er veldig flinke til å følge opp. Et halvt år etter en ansettelse de hadde hjulpet oss med, ringte de for å høre hvordan det gikk, sier Hagen.

- Bruker dere denne personlighetstesten når dere ansetter klimaforskere?

- Nei, det har vi ikke gjort. Vi ville nok møte stor grad av skepsis blant forskere med slik testing, sier Cicero-direktøren.

Dagbladet.no har vært i kontakt med en person som måtte gjennomgå testen da hun søkte på en jobb i Cicero.

Vedkommende reagerer på at testen var tilnærmet den samme som scientologene bruker.