Derfor cruiset Obama inn til fire nye år

- Tynne, men overbevisende marginer, sier ekspert. 400 000 stemmer kunne gitt Romney seieren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): President Barack Obama cruiset innen tilsynelatende overbevisende og knusende seier over republikaneren Mitt Romney i natt.

Kandidatene trengte 270 valgmenn for å vinne valget og på forhånd var det spådd nærmest dødt løp. Men med Obamas 303 valgmenn mot Romneys 206 ser demokratenes seier solid ut. Obama ser ut til å ha knust sin motstander i de avgjørende vippestatene. På forhånd var det knyttet stor spenning knyttet til staten Ohio med sine 18 valgmenn. Etter at valgresultatet er klart ble ikke Ohio avgjørende i det hele tatt. Isolert sett var ikke en gang monsterstaten Florida med sine 29 valgmenn tellende for valgresultatet, en stat som i tellende stund også ser ut til å vippe Barack Obamas vei.

- En overbevisende seier. Obama hadde lagt opp en vinnerformel som fungerte, sier USA-ekspert og forsker ved Senter for transatlantiske studier ved Institutt for forsvarsstudier, Anders Romarheim.

400 000 Forskeren sier det fra stat til stat er tynne marginer for seier. I for eksempel vippestaten Ohio skiller det bare 100 000 stemmer fra seier og tap. Etter at 90 prosent av stemmene i staten er talt opp er 2 670 000 gått i favør Obama mens 2 570 000 av stemmene har gått Romney. Tendensen er den samme i Florida der 4 121 000 stemmer foreløpig har gått til Obama, mens 4 077 000 har gått til motstanderen, ifølge CNN.

Ifølge tallknuseren og gravejournalisten James Ball i avisa The Washington Post og The Guardian er det ikke mange tusen stemmeberettigede amerikanere som måtte til for at valget kunne fått motsatt resultat. Den tidligere Wikileaks-mannen skriver på sin twitter-profil at bare rundt 400 000 annerledes stemmer i statene Florida, Virginia, Ohio og Wisconsin hadde snudd opp ned på valgresultatet. De fire statene utgjør 70 valgmenn og hadde disse vippestatene gått Romneys vei, hadde han fått 276 valgmenn og den neste presidenten hadde blitt republikansk.

- Det ble for mange stater å snu for Mitt Romney. Etter dette overbevisende valgresultatet har ikke republikanerne noe å sutre for nå, sier Romarheim.

- Jeg tror med dette USA kan legge valget raskt bak seg og komme videre. Det er ikke bare én stat som avgjør valget, men flere. Resultatet er udiskutabelt, sier Romarheim, som syntes taperen Romney tok nederlaget med verdighet og storsinn da han talte i morges.

- Romney er fra og med i dag gårsdagens mann. En tapende presidentkandidat er ferdig, slår USA-eksperten fast.

Popular vote Obama ser også ut til å få flest enkeltstemmer i valget. I USA behøver man ikke ha flest stemmer totalt for å vinne valget, men flest stemmer i de riktige statene. Men også på det som i USA kalles «popular vote» ser Obama ut til å vinne.

- Det var det eneste som bekymra demokratene i løpet av natta, men når han også vinner dette betyr det at han har fått et mandat fra folket. Det gjør det hele enda mer overbevisende, sier Romarheim, som syntes seierstalen i morges minnet om talene fra forrige valg.

- Det var de fem minuttene av 2012-kampanjen som lignet mest på 2008. Obama retunerte tilbake til taleformen som gjorde  ham legendarisk for fire år siden, sier han.

Dagbladets USA-ekspert, Eirik Løkke fra Civita, mener at Obama vant fordi han lyktes best med mobiliseringen.

- Lenge så det ut som om at Romney hadde mest entusiasme på sin side og klarte å mobilisere best, men slik dette utviklet seg, er det klart at det er Obama som har fått busset flest folk til valglokalene, fått folk til å ringe naboer og kjente for å møte opp til valg, og mobilisert best, sier Eirik Løkke.