Coronaviruset

- Derfor dør flere menn

Særlig blant de eldste, døde langt flere menn enn kvinner under den første bølgen av covid-19-pandemien i hardt rammede Spania, viser en ny studie. Forskerne tror de vet årsaken.

CORONAVIRUSET: Slik kan coronaviruset SARS CoV-2, som forårsaker sykdommen covid-19, se ut gjennom et elektronmikroskop. Foto: National Institute of Allergy and Infectious Diseases/AFP/NTB
CORONAVIRUSET: Slik kan coronaviruset SARS CoV-2, som forårsaker sykdommen covid-19, se ut gjennom et elektronmikroskop. Foto: National Institute of Allergy and Infectious Diseases/AFP/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Spania er hardt rammet av coronapandemien med over 1,6 millioner påviste smittede og mer enn 45 000 dødsfall.

Nå har forskere beregnet seg fram til at det var 19 228 laboratoriebekreftede covid-19-dødsfall i Spania under første bølge av pandemien, fram til 15. juli.

Totalt har forskerne beregnet en overdødelighet på 24 778 personer i denne perioden, i en ny studie publisert i anerkjente British Medical Journal.

Forskerne har gjort beregninger av infeksjonsraten i Spania, basert på en stor, tidligere studie av antistoffer i befolkningen.

Stor forskjell

Samlet sett, fant forskerne en infeksjonsdødelighet for coronaviruset på mellom 0,83 og 1,07 prosent i befolkningen i Spania.

Risikoen for død var lav hos coronasyke under 50 år, men økte kraftig med alderen, spesielt hos menn i aldersgruppa over 80 år.

12-16 prosent av coronasyke menn, mens bare 5-6 prosent av coronasyke kvinner i denne aldersgruppa døde i Spania under den første bølgen av covid-19-pandemien, konkluderer forskerne.

Forskerne fant også at menn generelt har større covid-19-dødelighet enn kvinner.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer