Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Derfor drepte han Palme

Christer Pettersson kan ha drept Olof Palme fordi en politijurist stjal forloveden til en av Pettersons venner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Palme-gruppens etterforskere mistenkte lenge at den såkalte bombemannen Lars Tingström kunne være knyttet til drapet på Olof Palme. Kort tid etter drapet på statsministeren sendte Tingström et bilde av en kvinne i en sofa til sin advokat Pelle Svensson. Ifølge Svensson hadde bildet påskriften «Hälsa Palmespanarna att de kan börja här», skriver Expressen.

Bildet viste Lars Tingströms tidligere kjæreste. Kvinnen kan være den direkte grunnen til drapet, skriver svenske aviser.

Avslørte forhold

Lars Tingström ble arrestert og dømt for å ha sendt en brevbombe i 1977. Mens han satt i fengselet Kumla, møtte han Christer Pettersson.

Mens Tingström ventet på dom, innledet aktor Sigurd Dencker et forhold til Tingströms forlovede. De to møttes da politiet dro til Tingströms hus for gjennomføre en husransakelse.

Fangene fikk vite om forholdet via venner på utsiden. Tingström skaffet selv bevis for forholdet: Han sørget for å ta opp samtaler mellom de to på bånd, skriver Expressen.

I samtalene diskuterte de hemmelige elskerne blant annet at Tingström kunne bli satt fri fra Kumla. Politijuristen ba kvinnen om å anmelde Tingström for forskjellige lovbrudd.

Ifølge Tingströms advokat inngikk Pettersson og bombemannen en avtale om å ta hevn hvis Tingström ble dømt.

Det ble han. Forloveden ble kronvitne for påtalemakten og sin hemmelige elsker.

Tingström sendte opptakene av kjærlighetssamtalene til riksadvokaten - som ikke gjorde noe. Han prøvde å sende saken til Europadomstolen, men fikk ikke hjelp. Ingen av dem som kunne ha grepet inn, gjorde noe.

Først i 1988 ble Tingström frikjent for bombebrevet. Da var Palme allerede skutt, villaen til Sigurd Dencker var sprengt i luften og Denckers svigersønn drept, og flere andre bygnigner hadde gått i luften. Tingström var dømt for bombene, selv om det ikke fantes beviser. Han døde av kreft i fengselet i 1993.

Tingströms advokat tror at Christer Pettersson tok på seg å hevne den store uretten som ble begått mot kameraten.

I teksten i Expressen i går skriver Petterssons venn Gert Fylking det samme:

«Derfor skyter Pettersson Palme og anser dermed at han har fått den rettferdigheten som bombemannen aldri klarte å fremskaffe.»

Pettersson skal ha sagt til Fylking at han var svært opprørt over at ingen grep inn og hjalp Tingström. Samtidig skal han ha sagt at han likte Palme som politiker.

Vil ha ny rettssak

Lisbet Palme var eneste vitne til drapet på ektemannen. Hun er helt sikker på at Christer Pettersson var morderen. Nå ber hun og sønnen Mårten Palme om ny rettssak. Han mener at det har skjedd noe nytt i saken fordi Pettersson nå snakker om drapet og dessuten forteller hvor han fikk tak i våpenet, skriver Expressen.

Men lederen for svensk høyesterrett, Torkel Gregow, vil overfor avisa ikke kommentere om saken blir gjenopptattt. Han viser til at Høyesterett for tre år siden avviste å gjenoppta saken.

  • Svensk politi har ikke kontaktet Pettersson etter gårsdagens utspill. De sier at Pettersson sikkert ringer dem når han har noe å fortelle.

    Til Aftonbladet i går sa Pettersson at han ikke kunne nekte for at han hadde begått drapet på Palme.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!