Dagbladets kilder:

Derfor drøyer Raymonds plan

Smittetallene i Oslo synker, men Raymond Johansen vil ikke lansere sin gjenåpningsplan før han får løfter om flere vaksiner fra Bent Høie, blir Dagbladet fortalt. Håpet er 150 000 ekstra doser direkte til Oslos befolkning.

OM IMPORTSMITTE: Byrådsleder Raymond Johansen under pressekonferansen onsdag 14. april. Video: NTB. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 115 000 +469
innlagt109 -19
døde 757 +10
påvist smittet 155 000 000+428.7K
døde 3 240 000 +10.2K
Se mer

Dagbladet kunne i forrige uke avsløre at det ikke kommer noen gjenåpningsplan for Oslo med det første.

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) har satt i gang arbeidet med en gjenåpningsplan for lengst, men denne planen blir ikke presentert for offentligheten denne uka, erfarer Dagbladet.

Dagbladet er også kjent med at gjenåpningsplanen utsettes fordi byrådet ser med usikkerhet mot vaksineleveransen til Oslo. I tillegg må smittetallene gå ytterligere ned.

Samtidig er det ventet at Oslo kommer til å lempe på besøksreglene denne uka, og åpne for flere enn to personer på besøk samtidig.

Utover dette er det lite realistisk med flere lettelser denne uka, blir Dagbladet fortalt.

Vil ha lovnader

Frykten i byrådet er at dersom gjenåpningen kommer for raskt, kan smittetallene igjen øke. Johansen ønsker å åpne opp, men bekymringen er at Oslo har vaksinert for få til å iverksette en gjenåpning nå.

Byrådet ønsker derfor at regjeringen skal forplikte seg til å sende betydelig flere vaksinedoser til hovedstaden før Johansen føler seg trygg nok til å lansere gjenåpningen.

- Vi vet at veien ut av dette er vaksinering. (...) Jeg håper ikke vi kommer i en situasjon hvor stor deler av Norge er gjenåpnet, og at Oslo fortsatt er stengt. Fortsatt er bare seks prosent av Oslos innbyggere ferdigvaksinert, sa Johansen på Debatten forrige uke.

Dagbladet har ikke fått svar på henvendelsene til byrådsleder Raymond Johansen eller til helse- og omsorgsminister Bent Høie (H).

FHI-støtte

Holden-utvalget, ledet av økonomiprofessor Steinar Holden, har tydelig tatt til orde for at denne skjevfordelingen bør utvides betydelig. Det vil minske smitte, dødsfall, sykdom, og belastningen på helsevesenet, hevder utvalget.

Også Folkehelseinstituttet (FHI), det tyngste fagmiljøet i landet, tar til orde for en skjevfordeling av vaksiner i Oslos favør. Men regjeringen er foreløpig tilbakeholdne med å utvide skjevfordelingen ytterligere.

- Vi er i en situasjon hvor vi må vurdere en mye mer radikal geografisk fordeling enn det vi har gjort til nå, sa FHI-topp Geir Bukholm i forrige uke.

150 000 doser

Uten at Johansen har tallfestet kravet om vaksiner, har helsebyråd Robert Steen (Ap) sagt at Oslo og Viken kunne vaksinert alle over 45 år om de fikk alle Norges totale forsyninger i to uker. Forrige uke fikk Norge for eksempel 150 000 doser Pfizer-vaksine.

- Vi kunne kraftig redusert smittefaren, og økt sjansen for gjenåpning, sa Raymond Johansen på torsdag.

VAKSINERT: Raymond Johansen fikk første vaksinedose mandag. Foto: Oslo kommune
VAKSINERT: Raymond Johansen fikk første vaksinedose mandag. Foto: Oslo kommune Vis mer

Smitten i Oslo synker. Hovedstaden har er det registrert 88 nye koronasmittede siste døgn. Det er 76 under snittet de sju foregående dagene, og 18 færre enn samme dag forrige uke.

Bruker 10 prosent

Oslo har kapasitet til å sette 120 000 vaksiner i uka, men de siste ukene har kommunen bare fått 10–20 prosent av dette, blir Dagbladet fortalt.

Dermed settes det langt færre vaksiner enn det kommunen har kapasitet til.

Johansen har vært tydelig på at Oslo må redusere smittetallene ytterligere for at en bred gjenåpning kan være realistisk. I tillegg behøver Oslo flere vaksiner dersom hovedstaden ikke skal bli hengende etter i gjenåpningen av landet.

Mandag fikk byrådslederen første vaksinedose av Moderna-vaksinen.

Smittetallene har vært høye i hovedstaden i lang tid, og importsmitte får mye av skylda. Tidligere i vinter gikk myndighetene inn for en relativt marginal skjevfordeling av vaksiner i Oslos favør.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer