Derfor endrer dverg- flodhesten sæden sin

Avslørt av selvlysende kjønnskromosomer.

FLERE JENTEBABYER: En baby dvergflodhest står ved siden av mora si i en dyrehage i Tokyo 24. juli i fjor. Foto: AFP/KAZUHIRO NOGI
FLERE JENTEBABYER: En baby dvergflodhest står ved siden av mora si i en dyrehage i Tokyo 24. juli i fjor. Foto: AFP/KAZUHIRO NOGIVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dvergflodhestpappaer ser ut til å kunne endre sæden sin slik at det fødes flere hunner i flokken, skriver Forskning.no.

Slik pattedyr er utstyrt fra naturens side, skulle man i utgangspunktet tro at det fødes like mange hannkjønn som hunnkjønn. Sånn er det likevel ikke.

Blant mennesker fødes det litt flere gutter enn jenter, og det ser ut til at dvergflodhesten har en enda skjevere kjønnsfordeling - dog motsatt. Flodhesthannene har sogar flere hunnspermier enn hannspermier i pungen.

Jentesæd Forskere ved Leibniz Institute for Zoo and Wildlife Research i Berlin i Tyskland har undersøkt dette nærmere. De merket sædcellene med et stoff som gjør kjønnskromosomene selvlysende.

Dermed fant fant forskerne ut at i en flokk der 58 prosent av alle ungene som ble født var jenter, var også 58 prosent av all sæden som ble sluppet jenteskapende.

Forskerne mener at hanner i små grupper har noe å vinne på å skaffe seg flere døtre.

Mindre konkurranse - Naturligvis har ikke mennene noen kontroll over sædens skjebne etter paring, så hunnen har det siste ordet. Ved å levere vesentlig mer sæd av ett bestemt kjønn, øker de imidlertid sjansen for at en av disse er den som befrukter eggcellen, sier Joseph Saragusty, hovedforfatteren bak studien, i en pressemelding.

- Dette kan være en måte for mennene å redusere konkurransen mellom hanner om å vinne seg en partner, spekulerer han.