MINNES FALNE: På denne kirkegården i Frankrike ligger det levninger etter 130 000 ukjente soldater fra første verdenskrig. I dag minnes man falne soldater over store deler av verden. Foto: Wikimedia
MINNES FALNE: På denne kirkegården i Frankrike ligger det levninger etter 130 000 ukjente soldater fra første verdenskrig. I dag minnes man falne soldater over store deler av verden. Foto: WikimediaVis mer

Derfor er 11.11 en helt spesiell dag

Over store deler av verden er 11. november en høytidsdag, men ikke i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Klokka 11 11. november 1918 var Tyskland drevet tilbake av de allierte vestmaktene og klare til å undertegne en våpenhvile.

Dermed var kamphandlingene i første verdenskrig over, en krig som resulterte i at over 15 millioner mennesker ble drept og 20 millioner ble skadd.

- At våpenhvilen kom akkurat klokka 11 11.11 er litt tilfeldig, men ikke helt tilfeldig. Det som var tilfeldig er når de stridende partene inngår slike avtaler, men de er nødt til å velge et tidspunkt for når kampene skal opphøre. Da var det et takknemlig og passende tidspunkt, sier historieprofessor Øystein Sørensen ved Universitetet i Oslo.

11.11 klokka 11 var altså et enkelt tidspunkt å kommunisere til alle skyttergravene i Europa.

De ufattelige dødstallene i krigen førte til at kong George V året etter erklærte 11. november som offisiell minnedag for de falne soldatene i Det britiske samveldet. Symbolet som ble valgt for dagen var den knallrøde blomsten kornvalmuen, som ble kjent gjennom diktet «In Flanders Fields».

Kornvalmuene vokste og blomstret på noen av de verste slagmarkene i Flandern under den første verdenskrig.

Øystein Sørensen mener det er mange grunner til at minnedagen har blitt så viktig, men minner om at dagen i dag først og fremst er stor på vinnersiden.

- Når det gjelder første verdenskrig var det en monumental hendelse, en vanvittig slakt av mennesker og det ble opplevd som om hele verden var på vei under. Nå måtte alt begynne på nytt etter at millioner av millioner av mennesker døde. Men jeg tror ikke dagen feires så mye i Tyskland, uten at jeg er noen ekspert på det, sier Sørensen.

Våpenhvilen 11. november klokka 11 1918 førte året etter til Versaille-freden, kanskje verdens minst anerkjente fredsavtale, som har fått mye av skylda for at Tyskland gikk i fascistisk retning i mellomkrigstiden.

Mens våpenhvilen feires, er det ingen som feirer Versaille-freden ...

Norge var som kjent nøytrale under første verdenskrig og det er ingen tradisjon for å minnes falne soldater 11. november her til lands.

Men når det blir en så spesiell dato som 11.11 2011, markeres det i hvert fall på en måte i Norge. Tinghus over hele landet er fullbooket av folk som vil gifte seg.

FIFA SA NEI: England ville spille med kornvalmuen på landslagsdrakta i morgendagens landskamp mot Spania, men FIFA sa nei. Det er ikke lov til å spille med politiske, kommersielle eller religiøse symboler på landslagsdraktene. Foto: Darren Staples/Reuters/Scanpix
FIFA SA NEI: England ville spille med kornvalmuen på landslagsdrakta i morgendagens landskamp mot Spania, men FIFA sa nei. Det er ikke lov til å spille med politiske, kommersielle eller religiøse symboler på landslagsdraktene. Foto: Darren Staples/Reuters/Scanpix Vis mer