Derfor er alkohol bra for hjertet

Forskere hevder å ha funnet nøkkelen til mysteriet.

MYSTERIUM: Forskere mener de kan forklare hvorfor alkohol i moderate mengder har gunstig effekt på hjertet.
Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX
MYSTERIUM: Forskere mener de kan forklare hvorfor alkohol i moderate mengder har gunstig effekt på hjertet. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nøkkelen til mysteriet om hvorfor moderate alkoholmengder synes å være gunstig for hjertet kan være alkoholens virkning på det såkalte Notch-molekylet, mener forskere fra University of Rochester, USA, og irske Dublin City University.

Det melder Forskning.no.

Hjerteinfarkt og slag Notch-molekylet dirigerer produksjonen av glatte muskelceller i åreveggen, som i visse tilfeller kan føre til innsnevrete blodårer og resultere i hjerteinfarkt eller slag.

Ifølge forskerne kan moderat alkoholkonsum dempe Notch-molekylets signalaktivitet og dermed overproduksjonen av glatte muskelceller.

Det viser studien som er publisert i Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology.

- Hvis vi kan få en grunnleggende vitenskapelig forståelse av hvordan alkohol har en gunstig effekt, betyr det ikke at leger vil foreskrive alkohol til pasienter, sier professor Eileen M. Redmond ved University of Rochester Medical Center, som ledet undersøkelsen.

- Men forhåpentligvis vil det føre til utvikling av nye behandlingsmetoder for millioner av mennesker som lider av hjerte- og karsykdommer, sier hun.

Helsegevinst Resultater fra museforsøk viste at alkoholdoser tilsvarende to drinker per dag for mennesker begrenset Notch-forekomst i åreveggen og reduserte blodkarsfortykning, sammenlignet med kontrollgruppa uten alkoholtilførsel, skriver Forskning.no.

Befolkningsstudier har vist at hjerte- og karsykdommer forekommer 20-40 prosent sjeldnere hos moderate alkoholdrikkere, sammenlignet med personer som er totalavholds.