Luftveisvirusene florerer og har ført til at det har vært sykdom i mangt et hjem i jula. Ifølge FHI smittes nå flere hundre tusen nordmenn av influensa, corona, RS-virus eller andre luftveisinfeksjoner ukentlig.
Smittetrykket har ført til at det i desember ble lagt inn over 2000 personer på sykehus ukentlig.
- Samlet sett har det vært rekordmange innleggelser i desember og på nyåret, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad til Dagbladet TV.

Øker
Ifølge Nakstad har det vært rundt 700 pasienter innlagt hver uke med coronavirus. For influensa har antallet vært rundt 300, og det er også pasienter med denne virusinfeksjonen som øker mest.
- Veldig mange har vært syke selv, eller kjenner noen som ligger hjemme med influensa. Og det er fortsatt stigende ser det ut som, sier Nakstad.
Men hvorfor blir «alle» syke nå?
Nakstad mener det først og fremst har med årstida å gjøre.
- Det er veldig vanlig med spredning av luftveisvirus nå. Hadde vi bare hatt influensa, så hadde vi nok ikke reagert så mye på dette i år. Men vi har i tillegg covid-19, som gir en ekstra epidemi, og så kommer RS-virus og andre ting samtidig. Det gjør at det blir ganske mye smitte.

Hever beredskapen ytterligere
«Umulig» å unngå
Influensa, corona og RS-virus blir en «tripledemic» - altså tre epidemier som inntreffer på samme tid. Også omgangssyke, forkjølelser og andre sykdommer er i omløp.
- Epidemiene er større enn normalt fordi vi har hatt to vintre med mindre epidemier og dermed færre som har fersk immunitet, sier fagdirektør Preben Aavitsland i FHI til Dagbladet.

Men hva kan man gjøre for å unngå å bli smittet? Ifølge Aavitsland er det nesten umulig.
- Det er vanskelig å unngå å bli smittet av noen av disse virusene i løpet av vinteren. De er nå en del av livet. De aller fleste av oss vil bli smittet mange ganger i løpet av livet, sier han og legger til:
- Hvis man absolutt vil unngå smitte, må man nesten holde seg helt for seg selv gjennom hele vinteren.
Men for å redusere risikoen for smitte, har han imidlertid noen mindre drastiske forslag.
- Man kan redusere kontakt med andre, særlig andre som har symptomer. Mot influensa og corona hjelper vaksinasjon.
Nakstad minner om at det også er viktig å redusere kontakten med andre for de som er syke.
- Vi oppforder veldig sterkt til at folk holder seg hjemme om de er syke, sier han.

- Ikke for seint
Ifølge Aavitsland byr en normal vinter på rundt 1500 til 2000 innleggelser i løpet av de «verste ukene».
- Denne vinteren vil vi nok få noen hundre mer enn dette, sier han.
Det er heller ikke ventet at befolkningen vil friskne til med det første.
- Epidemien vil pågå gjennom januar og februar. Det er usikkert når det snur, forteller fagdirektøren.

- Toppen av isfjellet
Derfor er det ikke for seint å la seg vaksinere, påpeker Aavitsland.
- De som er anbefalt influensavaksinasjon, altså de over 65 år og yngre med risikofaktorer, bør fortsatt vaksineres. Denne epidemien skal pågå flere uker ennå, og det er ikke for seint.
Trøblete for flere
Pågangen av pasienter, og høyt sykefravær blant egne ansatte, har ført til en utfordrende situasjon på flere sykehus. De siste ukene har flere måttet heve beredskapen for å kunne ivareta pasientsikkerheten.
- Situasjonen er krevende for store deler av norsk helsetjeneste. Særlig om de må stå i et høyt sykefravær over tid. Flere har økt beredskapen for å håndtere situasjonen ved å allokere pasienter, isolere og få plass til nye, sier assisterende helsedirektør Nakstad.

Avslører influensa-gjennombrudd
- Det betyr ikke at man ikke får prioritert de viktigste pasientene og gir et godt tilbud til alle. Det betyr rett og slett at noen ting kan ta lengre tid, og at pasienter flyttes mellom avdelingene i større grad enn ellers. Men det kan bli vanskeligere å følge vaktplaner og å ha nok folk på jobb om man ser noen uker fram i tid, legger han til.
Sammenliknet med tidligere i pandemien, er det imidlertid få pasienter som har behov for intensivbehandling. Ifølge Nakstad under ti prosent.
Pasientene er også spredt mer utover landet, og liggetida på sykehus er kortere, forklarer han.

Få siste nytt!
Last ned APPEN her!