Donald Trump og Kim Jong-Un møtes

Derfor er både Kim og Trump nødt til å vinne: - Enormt viktig

Trump forbereder seg til fredssamtaler med krigsretorikk.

PÅ PLASS: USAs president Donald Trump er på plass i Singapore, der han tirsdag skal møte Nord-Koreas leder Kim Jong-un. Her er han avbildet under et besøk hos Singapores statsminister Lee Hsien Loong mandag morgen. Foto: Jonathan Ernst / Reuters / NTB Scanpix
PÅ PLASS: USAs president Donald Trump er på plass i Singapore, der han tirsdag skal møte Nord-Koreas leder Kim Jong-un. Her er han avbildet under et besøk hos Singapores statsminister Lee Hsien Loong mandag morgen. Foto: Jonathan Ernst / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SINGAPORE/OSLO (Dagbladet): Før han gikk om bord på flyet som tok ham hele veien til Singapore der han snart skal møte Nord-Koreas leder Kim Jong-un, varslet USAs president Donald Trump at han var på et «fredsoppdrag». Han forlot imidlertid G7-møtet i Canada på krigsstien med sine allierte.

Det statlige nordkoreanske nyhetsbyrået KCNA meldte i natt at Kim og Trump skal drøfte en «permanent og varig fredsmekanisme» og «etablere et nytt forhold».

Men vel framme i Singapore ble det raskt tydelig at Trump ikke har klart å legge igjen (handels-)krigsretorikken hjemme.

For det var ikke Nord-Korea som sto først på agendaen da Donald Trump våknet i presidentsuiten på luksushotellet Shangri-la mandag morgen. Det var USAs allierte, og spesielt Canadas statsminister Justin Trudeau, som fikk gjennomgå da presidenten nok en gang langet ut på Twitter.

Trump skriver blant annet at rettferdig handel bør kalles tøvete handel når den ikke er gjensidig og viser til at Canada tjener nesten 100 milliarder dollar i handel med USA.

- Og så spiller Justin såret når han blir avslørt, legger han til.

- Hvorfor skal jeg, som president av USA, tillate land å fortsette å ha store driftsoverskudd, som de har hatt i flere tiår, mens våre gårdsbrukere, arbeidere og skattebetalere har en så stor og urettferdig pris å betale? Ikke rettferdig for det amerikanske folk. 800 milliarder dollar i handelsunderskudd …, skriver Trump.

Helgas toppmøte i Canada endte i kaos, da Trump trakk USAs støtte til G7-erklæringen. En viktig del av årsaken skal ha vært at Trump ikke var fornøyd med uttalelsene fra Trudeau i etterkant av møtet, der han blant annet varslet et proporsjonalt svar på USAs metalltoll, skriver NTB.

Trumps øverste handelsrepresentant, Larry Kudlow, sa imidlertid til CNN søndag at presidentens krasse uttalelser mot sine allierte, ble gitt for å vise styrke før samtalene med Kim.

«TRYGGEST PÅ JORDA»: Singaporske myndigheter har brukt millioner av kroner på et massivt politi- og sikkerhetsoppbud i forbindelse med toppmøtet mellom Kim Jung-un og Donald Trump tirsdag. Lokale medier i Singapore beskriver hjembyen som den tryggeste i verden for øyeblikket. Dagbladets reporter Nicolai Eriksen oppsøkte øya Sentosa, hvor møtet avholdes. Video: Marie Røssland / Dagbladet Vis mer

- Spenning i lufta

Når Trump nå forbereder seg på et potensielt viktigere toppmøte i Singapore, er det derfor mange som håper den amerikanske presidenten legger seg på en helt annen retorisk linje.

«Flott å være i Singapore, det er spenning i lufta!», skrev Trump på Twitter før han mandag morgen dro Trump for å møte Singapores statsminister Lee Hsien Loong, bare et drøyt døgn før han skal møte Nord-Koreas leder Kim Jong-un.

Selv om hele verden håper på et best mulig utfall av toppmøtet mellom Trump og Kim Jong-un, har flere eksperter advart om at mye ligger til rette for at forhandlingene mellom USA og Nord-Korea kan ende katastrofalt.

Trumps «fredsoppdrag» er å få den nordkoreanske lederen Kim Jong-un til å gå med på en fullstendig og verifiserbar atomnedrustning, og Nord-Korea har offisielt sagt at de er med på notene.

- Én sjanse

Det har imidlertid blitt stadig tydeligere at Kim Jong-un og Donald Trump har vidt forskjellige tanker om hva en fullstendig atomnedrustning innebærer, og hvor fort en slik prosess kan gå. En fersk rapport, som angivelig skal ha blitt utarbeidet av CIA, viste for eksempel at Nord-Korea ikke har til hensikt å gi opp sine atomvåpen.

Trump har derfor advart Kim om at han bare vil få én sjanse til å vise at han er seriøs:

- Jeg føler meg sikker på at Kim Jong-un ønsker å gjøre noe stort for folket sitt, men han får ikke denne sjansen igjen, sa Trump før han reiste til Singapore.

Den amerikanske presidenten kunne også opplyse pressen om at han har evne til å merke om Kim mener alvor i løpet av et minutt.

TOPPMØTET: President Donald Trump sa han tror Nord-Koreas leder, Kim Jong-un, forsøker å gjøre noe godt for folket sitt. Video: CNN Vis mer

- Grip muligheten

Men etter et år fylt med hat, personangrep og trusler om gjensidig «utsletting» som har flydd fram og tilbake mellom Trump og Kim Jong-un, venter altså verden nå utrolig nok på at et møte mellom de to statslederne skal finne sted.

- Håpet er at både Kim og Trump kan tøyle gemyttene. At de to lederne kan smile til hverandre og si at «nå har vi en mulighet til å løse denne konflikten som utallige ledere før oss ikke har fått til» - og at de griper den muligheten, sa Geir Helgesen, direktør for Nordisk Institutt for Asia-studier ved Universitetet i København, til Dagbladet før Trump og Kim reiste til Singapore.

Kim Jong-un har allerede vunnet stort i forbindelse med den pågående prosessen. Et av de viktigste kravene fra den nordkoreanske lederen har vært å få løftet de tøffe økonomiske sanksjonene mot landet.

I forbindelse med den pågående fredsprosessen har Kim besøkt statsledere fra Kina og Sør-Korea, samt fått besøk av Russlands utenriksminister som inviterte ham på besøk til Vladimir Putin i Moskva.

- Kim må stole på Trump

Allerede før forhandlingene med Trump starter i Singapore, har Kim sikret seg løfter om støtte fra noen av Nord-Koreas viktigste handelspartnere.

- For Kim så handler det i stor grad om å bli overbevist og betrygget av Trump. Han må tørre å tro på forsikringer om at USA ikke snur ryggen til Nord-Korea så snart han har gitt opp atomvåpnene, og si «haha, nå tok vi dere. Nå har dere ikke atomvåpen lenger, så nå får dere bank», sier Helgesen.

- Der har han nå allerede ryggdekning fra Kina og Russland, legger han til.

Det er heller ikke utenkelig at en fredsprosess mellom Nord- og Sør-Korea kan fortsette, selv om forhandlingene i Singapore skulle ende i katastrofe, mener Helgesen.

- Dersom kjemien mellom Kim og Trump ikke er så god som vi kunne ønske oss, det blir et brudd i forhandlingene og Kim eller Trump «smeller med døra» - så kan det være at Sør-Korea sier at de ikke kan være 100 prosent solidariske med USA. For Sør-Koreanerne er dette et spørsmål om liv eller død. De har investert så mye i denne prosessen, at de kan velge å fortsette jobben mot et tettere samarbeid med Nord-Korea, uavhengig av hva Trump sier.

Men av den samme årsaken mener Helgesen at det er viktig for prosessen videre at toppmøtet i Singapore ender med en løsning både Kim og Trump kan være fornøyd med.

- Det er enormt viktig at både Kim og Trump kan reise hjem og si til sitt folk at det de avtalte i Singapore er en seier for sine respektive land. Ikke bare for sin egen del, men for alle som har vært involvert i prosessen, sier Helgesen.

USA og Nord-Korea

Oversikt over de sentrale hendelsene i forholdet mellom USA og Nord-Korea siden Donald Trump ble innsatt som USAs president.

2017
20. januar: Trump tas i ed som president.

12. februar: Kun tre uker etter innsettelsen gjennomfører Nord-Korea en rakettest.

Mars-juni: Nord-Korea gjennomfører i løpet av våren en rekke rakettester.

4. juli: På USAs nasjonaldag prøveskyter Nord-Korea for første gang Hwasong-14-raketten, som antas å kunne nå det amerikanske fastlandet.

28. juli: Nord-Korea skyter opp en ny Hwasong-14-rakett, og Nord-Korea hevder de kan nå hele det amerikanske fastlandet med sine raketter.

8. august: Trump truer Nord-Korea med «ild og vrede av et slag som verden aldri har sett før» hvis Pyongyang fortsetter å true USA.

3. september: Nord-Korea prøvesprenger det landet selv hevder er en hydrogenbombe.

19. september: Trump truer i en tale i FN med å fullstendig ødelegge Nord-Korea.

28. november: Nord-Korea prøveskyter sin kraftigste rakett til dags dato, Hwasong-15.

2018
Januar: Nord-Koreas leder Kim Jong-un tar i sin nyttårstale til orde for diplomati og et bedre forhold med Sør-Korea, men legger også til at han har en atomknapp på skrivebordet. Trump sier han har en «større» atomknapp som «virker».

Februar: Nord-Korea sender flere hundre personer til vinter-OL i Sør-Korea.

8. mars: Sørkoreanske utsendinger overleverer Trump en invitasjon fra Kim om å møtes. Trump aksepterer.

18. april: Trump bekrefter at daværende CIA-sjef Mike Pompeo i hemmelighet har møtt Kim i Nord-Korea.

21. april: Nord-Korea kunngjør at de har avsluttet sitt program for testing av interkontinentale raketter og at landet skal stenge sitt testanlegg for atomvåpen.

27. april: Historisk toppmøte mellom Kim og Sør-Koreas president Moon Jae-in. De to blir enige om å jobbe for en permanent fredsavtale og kjernefysisk nedrustning.

9. mai: Pompeo, nå er USAs utenriksminister, besøker igjen Nord-Korea. Nord-Korea løslater tre amerikanske fanger.

10. mai: Trump kunngjør at han skal møte Kim i Singapore 12. juni.

24. mai: Nord-Korea ødelegger testanlegget for atomvåpen med utenlandsk presse til stede. Trump avlyser imidlertid møtet med Kim grunnet den «åpne fiendtligheten» i Nord-Koreas seneste uttalelser, blant annet nordkoreansk kritikk av USAs visepresident Mike Pence.

26. mai: Kim og Sør-Koreas president Moon møtes igjen i et forsøk på å redde toppmøtet.

1. juni: Etter et møte med den nordkoreanske topputsendingen Kim Yong-chol i Det hvite hus kunngjør Trump at møtet med Nord-Koreas leder i Singapore 12. juni likevel skal avholdes.

(Kilder: CNN, AP, Axios, NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer