Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Derfor er bananfluer glad i frukt og vin

- Vi ble svært forbauset, sier en av forskerne.

BANANFLUER: Forskerne ble svært overrasket da de fikk svar på forskningen sin.
BANANFLUER: Forskerne ble svært overrasket da de fikk svar på forskningen sin. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er ikke frukten selv som tiltrekker bananfluer. Fluene tiltrekkes av små gjærorganismer, som sitter på frukt, ifølge ny forskning ved Sveriges landbruksuniversitet, skriver Aftonbladet.
 
Bananfluer er en av insektene vi oftest finner i norske hjem.

- De er altetende. De liker all frukt, og er glade i et glass med vinrester, sier Marie Bengtsson, professor i Kjemisk økologi ved Sveriges landbruksuniversitet (SLU) i Skåne til avisen.

Nå vet vi mer om hva fluene virkelig er ute etter. Forskning ved SLU ga et overraskende resultat.

- Vi fjernet alt unntatt gjær, og hadde ikke forventet at de ville bli like tiltrukket. Vi har alltid trodd at det var duften av eple, vin eller noe sånt, men det var nok bare aromaen fra gjær. Vi ble svært forbauset, sier Bengtsson.

Gjær er overalt Ulike former for gjærorganismer er ikke vanskelig å finne.

- Gjær er i utgangspunktet overalt. Vi har den på huden, og det er gjærsporer i luften. Når epleblomster åpner opp, vil du finne gjær der etter en kort stund, sier Bengtsson.

Regn og annet vann skyller vekk gjærcellene, men bare midlertidig. I mange tilfeller blir gjæren overført til frukt fra fluer når de legger egg, ofte på et sted hvor frukten er allerede litt skadet.

- Det er en måte å hjelpe til med fordøyelsen, slik at larver vil få et veldig godt måltid når de kryper ut av eggene, sier Marie Bengtsson.

Truende Suzuki Fly Forskerne håper at oppdagelsen kan være til nytte for fruktdyrkere og forbrukere. Ikke minst for å bekjempe en nær slektning av bananfluen.

- Suzuki fly er en type flue som kommer fra Kina, som i løpet av få år har blitt den største organismen på frukt- og bærplantasjer i Europa, sier Peter Witzgall, som også er professor i kjemi økologi ved SLU til Aftonbladet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!