STÅ PÅ, BARACK:  Michelle og Barack Obama i Ohio idag. Det er aller siste valgkampinnspurt. (AP Photo/Pablo Martinez Monsivais)
STÅ PÅ, BARACK: Michelle og Barack Obama i Ohio idag. Det er aller siste valgkampinnspurt. (AP Photo/Pablo Martinez Monsivais)Vis mer

Derfor er de bedre likte enn mennene sine

Michelle Obama og Ann Romney har trolig bare en ting felles: De er begge sine menns bedre halvdel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Der Barack Obama har skuffet mange av sine velgere for fire år siden, og for mange framstår som en president uten visjoner, har Michelle Obama opparbeidet seg stor troverdighet som aktivist og sosial reformator.
Og der Mitt Romney for mange står fram som elitistisk og en som skifter standpunkt som andre skifter skjorte, har Ann Romney klare holdninger og begge beina plantet i solid amerikansk konservatisme.

Karriereadvokat Men bortsett fra å være sine menns bedre halvdeler likner ikke Michelle Obama og Ann Romney veldig på hverandre. Michelle Obama er karriereadvokaten som gikk ned i lønn for å jobbe med borgermesteren i Chicago for å skape arbeidsplasser og vekst. Da hun flyttet til Det hvite hus var hun blitt viserektor ved University of Chicago.
Michelle Obama er etterkommer av afrikanske slaver. Arbeiderklassebakgrunnen er hennes egen forklaring på sitt engasjement for sosiale saker.

Som førstedame har Michelle Obama stått fram som et ujålete moteikon. Hun har dessuten mye av sin manns karisma.

- Hun har en evne til, innen 30 sekunder, å få deg til å føle at du kan åpne deg for henne, og få en øyeblikkelig kontakt, sier Erin Thesing til nyhetsbyrået AP. Thesing møtte den amerikanske førstedamen på valgkamp i Philadelphia i høst.

Grønnsaker og øl Michelle Obama står fram som en varm kvinne. Hennes  hjertesak er å  bekjempe barns fedme. Kampanjen heter Let's move, og har stor oppslutning. Som en del av kampanjen har Michelle Obama anlagt grønnsakshage på plenen utenfor Det hvite hus. Det er det politisk korrekte motstykket til presidentens private ølbryggeri på kjøkkenet i presidentboligen.

Michelle Obama har i klare ordelag fortalt hvor skapet skal stå inne i Det hvite hus.

I 2009 var det strid om Obamas store kampsak i hans første periode, helsereformen. Michelle Obama mente at presidentens stabssjef, Rahm Emanuel, var for kompromissvillig overfor Kongressen. Førstedamen mente at kompromissene ville ødelegge Obamas rolle i historien som en annerledes og nytenkende president.

Etter at demokratene tapte et senatssete i det demokratiske Massachusetts - et stort nederlag - skal Michelle ha hatt et oppgjør med presidenten. Det endte med at Barack Obamas mangeårige venn og medarbeider Emanuel måtte skifte jobb, og ble borgermester i Chicago.

Hjemmeværende Ann Romney har også arbeiderklassebakgrunn. Bestefaren David Davies hadde sin første arbeidsdag i gruvene i Wales som seksåring, og da han endelig kom seg til USA, midt under depresjonen i 1929, hadde han svarte lunger.
Men siden har det gått oppover. Ann Romneys far var en framgangsrik forretningamann som sendte sin datter til en overkalsseskole for unge piker. 16 år gammel lovte hun å gifte seg med mormoneren Willard Mitt Romney som gikk på en gutteskole i nabolaget. Etter Mitt Romneys obligatoriske oppdrag som mormoner-misjonær i Frankrike ble Ann Davies Ann Romney.

Siden har hun vært hjemmeværende.

19 år gammel giftet Ann Romney seg i 1969. Det var året etter at studentopprøret traff amerikanske universiteter. Men Ann Romney var upåvirket av radikaliseringen av amerikansk ungdom, der også kvinnekamp var en viktig sak. Når Ann Romney blir kritisert for å bare ha vært hjemmeværende mor for fem barn, svarer hun slik.

- Jeg kunne respektert deres valg. De burde respektert mine, har hun nylig sagt i et TV-intervju om dem som kritiserer henne for ikke å ha hatt en yrkeskarriere.

Ann Romney er hjemmeværende av overbevisning. Og - selvsagt - fordi hun har råd til det. Og angivelig har det blitt harmoni av det. Ann Romney sier at hun og hennes mann ikke har kranglet siden de var tenåringer.

En håndfull Cadilacer Til gjengjeld har Ann Romney ifølge sin mann en del hus, noen hester, og «en håndfull Cadilacer».

Men livet har likevel ikke bare vært en dans på roser for Ann Romney. I 1988 fikk hun diagnosen multippel sklerose. I 1999 var hun så syk at de fleste trodde hun skulle sitte resten av livet i en rullestol. Men effektiv behandling har fått henne på beina.

Denne medisinske snuoperasjonen viser at Ann Romney også har bein i nesa. Og det gjelder ikke bare egen helse. For mens Michelle Obama tar for seg sin mann i Det hvite hus, så sier Mitt Romneys stab at kona er hans viktigste rådgiver. I natt vet vi hvem av dem som skal ha verdens mest eksklusive adresse de neste fire åra.

JUBLER FOR MITT:  Ann Romney med Mitt i Manchester, New Hampshire i natt. Justin Sullivan/Getty Images/AFP
JUBLER FOR MITT: Ann Romney med Mitt i Manchester, New Hampshire i natt. Justin Sullivan/Getty Images/AFP Vis mer