Skoleskyting i Texas

Derfor er de mektige: - Trumfkortet

Våpenlobbyens mektigste organisasjon har vært preget av skandaler og intern uro. Det vil ikke svekke dem, ifølge USA-ekspert.

SKANDALER: Wayne LaPierre har stått i flere stormer de siste to åra. Det svekker ikke NRAs posisjon i det amerikanske samfunnet. Foto: Evan Vucci / AP / NTB
SKANDALER: Wayne LaPierre har stått i flere stormer de siste to åra. Det svekker ikke NRAs posisjon i det amerikanske samfunnet. Foto: Evan Vucci / AP / NTB Vis mer
Publisert

Tirsdag ble 19 barn og to voksne drept i en skoleskyting i Uvalde i Texas. Det er den verste skolemassakren i USA siden skytinga på barneskolen Sandy Hook i 2012.

Dette har igjen satt fyr på debatten om våpenlovgivningen i USA. I sentrum av den mektige våpenlobbyen, står The National Rifle Association (NRA).

De ønsker færrest mulige begrensninger på amerikaneres mulighet til å kjøpe og eie våpen. I samarbeid med særlig republikanske politikere har de klart å stanse en rekke foreslåtte innstramminger i våpenlovene.

Men organisasjonen, med toppsjef Wayne LaPierre i spissen, har vært preget av skandaler og intern uro de siste to åra.

TETTE BÅND: President Donald Trump og NRA-toppsjef Wayne LaPierre under et møte med organisasjonen i april 2019. Foto: Evan Vucci / AP / NTB
TETTE BÅND: President Donald Trump og NRA-toppsjef Wayne LaPierre under et møte med organisasjonen i april 2019. Foto: Evan Vucci / AP / NTB Vis mer

I 2020 reiste New York-statsadvokat Letitia James sak mot våpenlobbyen med håp om å oppløse organisasjonen.

- NRAs innflytelse har vært så mektig at organisasjonen i flere tiår har unngått kontroll, mens toppledelsen har puttet millioner i egne lommer, uttalte James i forbindelse med søksmålet.

Luksusturer og hysjpenger

Ifølge The Guardian ble LaPierre anklaget for å blant annet ha dratt på ferie til Bahamas i en luksusyacht, betalt av NRA, og at det var utbetalt hysjpenger til folk som visste for mye.

LaPierre selv hevdet at det var nødvendig å søke tilflukt på yachten til en venn etter å ha fått trusler mot seg i forbindelse med to skoleskytinger.

Saken endte i retten, som i mars besluttet at det ikke var grunnlag for å oppløse organisasjonen.

Men skandalene skapte likevel uro internt.

Tidligere denne måneden aksepterte republikaneren Allen West nominasjon for å ta over toppjobben, skriver Bloomberg. Dette har ført til uro i ledergruppa, ifølge Washington Times.

- Skandalene har hatt negativ konsekvens for dem, men NRA er selve symbolet på våpenlobbyen i USA. Det er vanskelig å si hvordan støtten utvikler seg over tid, men uansett står det NRA har jobbet mot i 40 år sterkt, sier rådgiver Eirik Løkke i tankesmia Civita.

- INGEN ENDRING: TV-personlighet Rick Kirkham har nylig vært i Texas, og gjestet Dagbladet TVs studio for å diskutere skoleskytingen i Uvalde i Texas Vis mer

- Dette lever man med

Løkke påpeker at dette også er grunnen til at det trolig ikke blir noen endring i våpenlovgivningen med det første. Det til tross for at det hittil i år har vært minst 213 skoleskytinger i USA - mer enn antall dager.

USA-eksperten understreker at motsetningene er så sterke at det er vanskelig å få til endring.

- Støtten til våpenrettighetene er stor i USA. Denne typen hendelser endrer ikke det. Dette lever man med, dessverre. Retten til å forsvare seg, er trumfkortet. Det er mange i valgdistrikter og i kongressen som er tilhengere av dette, sier han.

Han påpeker at tilhengerne av sterkere regulering ikke har klart å organisere seg på samme måte som våpenlobbyen.

- Mange er motstandere, men det er ikke det absolutt viktigste spørsmålet politisk. Våpenlobbyen og NRA blir en motor for å organisere retten til å bære våpen i kongressen og mot primærvalget.

- Et enormt budsjett

- Hvor mektige er NRA, egentlig?

- NRA er de største og viktigste i våpenlobbyen. Så finnes det enkelte mindre organisasjoner. Som organisasjon har de et enormt budsjett. De har fått mange donasjoner og har bygd opp økonomiske ressurser over flere år. De har støtte både fra vanlige amerikanere og rike amerikanere.

I tillegg er NRAs støtte et «kort på hånda» for politikere, ifølge eksperten.

Han forklarer at de rangerer kongressmedlemmer etter hvor sterke tilhengere de er av retten til å bære våpen, og at dette igjen brukes av politikere i for eksempel kampanjevideoer opp mot primærvalg - nettopp for å sikre seg de republikanske kjernevelgerne.

At det er intern uro i våpenlobbyens mektigste organisasjon, tror ikke USA-eksperten vil få noen store konsekvenser.

- Skulle NRA forsvinne, er retten til å bære våpen uansett et så sterkt kulturelt spørsmål at det ville kommet nye organisasjoner.

LØPER: Video skal vise gjerningsmannen løpe med våpen inn på barneskolen i Uvalde i Texas. Video: Facebook/Elsa G. Ruiz Vis mer

Løkke viser til at det ikke er uvanlig at skolemassakre blir møtt med uttalelser som at «også lærere bør ha våpen», framfor at man ber om innstramminger i loven.

- Det er en fryktkultur i USA. Det skulle ikke forundre meg om det ble flere våpen nå fordi de vil forsvare seg. Den logikken er nærmest amerikansk tradisjon.

- Omdiskutert teori

Etter skoleskytinga i 2012, uttalte toppsjef LaPierre at «det eneste som kan stoppe en fæl mann med våpen, er en god mann med våpen».

- Det er ikke feil å si det LaPierre sier, men det er omfanget som er absurd. Omfanget av antall våpen og tilgangen på dem, også for psykisk syke. Det overgår det meste, påpeker Løkke.

Han viser til senator Chris Murphys uttalelser om at det stort sett bare er i USA man ser skoleskytinger på dette nivået.

- Det er for å si det rett ut et helt annet opplegg i USA. Det er på et annet nivå. Samtidig har voldsbruken i USA gått veldig ned de siste 30 åra, sett bort fra de siste tre-fire åra. Våpensalg og tilgangen har økt. Noen sier at dette har sammenheng, fordi at med våpen vil folk være mer forsiktig med kriminalitet. Det er en omdiskutert teori, understreker USA-eksperten.

Til helga samles National Rifle Association til årsmøte i Houston i Texas. NRA omtaler arrangementet som en «feiring» av det andre grunnlovstillegget, melder ABC News.

Blant deltakerne er den republikanske guvernøren i Texas, Greg Abbott, den republikanske Texas-guvernøren Ted Cruz og den tidligere, republikanske presidenten Donald Trump.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer