Derfor er de uenige om Anne-Elisabeth er i live

Anne-Elisabeth Hagens familie har fått nye meldinger om at 69-åringen er i live. Politiet står fast på at de mest sannsynlig står overfor et drap.

BORTE: Anne-Elisabeth Hagen har vært savnet fra sitt hjem på Fjellhamar siden 31. oktober i fjor. Foto: Privat / NTB scanpix
BORTE: Anne-Elisabeth Hagen har vært savnet fra sitt hjem på Fjellhamar siden 31. oktober i fjor. Foto: Privat / NTB scanpixVis mer

LILLESTRØM/OSLO (Dagbladet): Er Anne-Elisabeth Hagen (69) i live? Det mest sentrale spørsmålet i forsvinningssaken på Fjellhamar står fremdeles like ubesvart som for 280 dager siden. Tirsdag brøt familiens bistandsadvokat, Svein Holden, stillheten for første gang siden en pressekonferanse 26. juni.

Advokaten forteller at 69-åringens familie fremdeles håper hun lever. Politiets hovedhypotese er imidlertid den samme som før sommeren - at Anne-Elisabeth Hagen er drept.

Årsaken til at familien har et håp om få tilbake deres kone, mor og mormor er en ny kontakt med den angivelige motparten i sommer.

- Et klart svar

- Mandag 8. juli tok motparten kontakt med oss på ny. Kontakten omhandler flere forhold. Vi kan ikke gå på nærmere inn på innholdet offentlig, sier familiens bistandsadvokat Svein Holden og informerer om at det er to ting de vil klargjøre:

- For det første oppfatter vi henvendelsen som et klart og tydelig svar på budskap som vi formidlet til motparten i midten av mai. For det andre sies det klart at Anne-Elisabeth Hagen lever, men vi har ikke mottatt bevis for at det stemmer, sier Holden.

Bistandsadvokaten opplyser til Dagbladet at de har hatt kontakt med motparten også etter henvendelsen som kom 8. juli. Hvorvidt det er snakk om enveiskommunikasjon eller om motparten har svart etter 8. juli, er derimot ikke noe han ønsker å kommentere.

- Kan du si noe om kontakten som har vært etter 8. juli?

- Ikke noe utover at det har vært tydelig kommunikasjon. Men jeg kan ikke si noe mer om innholdet i det, sier Holden til Dagbladet.

HOLDER KONTAKT: Tirsdag ettermiddag orienterer bistandsadvokat Svein Holden og politiinspektør Tommy Brøske om den seinere tids utvikling i saken om forsvinningen av Anne-Elisabeth Hagen. Video: Dagbladet Vis mer

- Sannsynlig drept

26. juni opplyste politiet at de hadde endret hovedhypotese til at de tror at Anne-Elisabeth Hagen er blitt drept. Politiet holder fast på sin hovedhypotese til tross for at en angivelig motpart sier noe annet, og familien til 69-åringen er av samme oppfatning som de antatte gjerningspersonene.

- Vi har forståelse for at den siste kontakten gir familien håp om at Anne-Elisabeth Hagen fortsatt er i live. Vi understreker derfor på ny at det er ingenting vi ønsker mer enn å få henne hjem, sier politiinspektør Tommy Brøske.

Han legger til at politiet tar henvendelsen på alvor, og at de merker seg at det gis opplysninger om at Anne-Elisabeth Hagen fortsatt er i live. Likevel holder de fast på sin hovedhypotese.

- Selv etter den siste henvendelsen er det mangel på livsbevis, politiet anser det derfor som lite sannsynlig at Anne-Elisabeth Hagen er i live, sier politiinspektør Brøske og tilføyer:

- Vi har imidlertid ikke noe bevis for at hun er død, og kan derfor ikke utelukke at hun lever.

Forskjellig syn

Politiinspektør Brøske holder i likhet med Holden kortene tett til brystet når det gjelder detaljer i den siste tids kommunikasjon med antatte gjerningspersoner. Holden sa tirsdag er sikre på at det er den samme motparten de har kommunisert med fra 27. januar og til og med 8. juli. Brøske mener på sin side det er for tidlig å konkludere med tanke på dette.

Han ønsker heller ikke å problematisere at bistandsadvokaten og familien har et svært forskjellig syn på situasjonen man står overfor. Brøske understreker at de har stor respekt for at familien oppfatter den nye henvendelsen som et tegn på at Anne-Elisabeth Hagen er i live. Samtidig står de fast ved vurderingen fra juni, om at de står overfor en drapssak.

HOLDER SEG TIL HYPOTESEN SIN: Politiet tror at forsvunnede Anne-Elisabeth Hagen er blitt drept. Video: Dagbladet Vis mer

- Holden sier at det gis så unik informasjon i kommunikasjonen, som ingen andre enn dem som eventuelt har vært involvert i hendelsen 31. oktober, kan vite. Stemmer det?

- Jeg registrerer at det ble sagt fra bistandsadvokaten, men har ingen ytterligere kommentarer, sier Brøske.

- Dere sier dere tar kommunikasjonen på alvor? Betyr det at dere har samme vurdering som Holden, eller en annen?

- Det er politiet som etterforsker saken, og vi gjør våre selvstendige vurderinger. Vi har et godt samarbeid med familiens bistandsadvokat, men det er politiet som etterforsker saken, svarer politiinspektøren

- Reneste terror

Bistandsadvokat Holden beskrev tirsdag saken og uvissheten som en enorm påkjenning for familien. De siste ni månedene omtaler han som den reneste terror. Tida uten svar har uten tvil vært tung.

- Hun er ektefelle, mor og mormor. Det er umulig å forestille seg den følelsen familien har og har hatt, sier Holden og tilføyer:

- Det kan vanskelig beskrives med ord. De er i en svært krevende og utmattende situasjon.

På spørsmål fra Dagbladet sier Holden at de er helt sikre på at det er de samme personene som har tatt kontakt i juli, som har hatt kontakt med familien tidligere.

- Det er fra mitt ståsted utelukket at det kan være snakk om andre personer enn de som har bortført henne, sier Holden.

Budskap på norsk

Til tross for usikkerheten og mangelen på svar, opplever advokaten og familien at de kommuniserer «klart og tydelig» med motparten. Han ønsker likevel ikke å si hvorvidt familien har hatt en dialog med motparten i etterkant 8. juli, eller om det utelukkende er snakk om enveiskommunikasjon.

Holden snevrer imidlertid inn et punkt som tidligere har vært holdt relativt åpent - hvilket språk kommunikasjonen foregår på.

- Dere la kanskje merke til at jeg denne gang ikke formidlet budskapet på engelsk, og det besvarer kanskje spørsmålet, sier Holden.

Han bekrefter at kommunikasjonen foregår på norsk, men sier de ikke kan konkludere om den eventuelle motparten er norsk eller oppholder seg i Norge.

- De sier til familien at hun lever. Mer konkret enn det, kan det ikke bli.