«Trump eller Clinton» - presidentvalget 2016:

Derfor er det farlig at Clinton leder på meningsmålingene

Ekspertene er skråsikre på Clinton-seier, med mindre hun rykker kraftig fra på meningsmålingene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nå er det bare litt over tre uker til det blir klart om det er Hillary Clinton eller Donald Trump som skal pakke sakene sine og flytte inn i Det hvite hus.

Om vi skal tro ferske meningsmålinger bør førstnevnte allerede ha skaffet seg flytteesker. Få dager etter den allerede mye omtalte «grisevideoen» hadde Clinton rykket fra Trump på meningsmålinger, og hadde et forsprang på hele sju prosentpoeng.

- Problem å lede overlegent

Podcastdeltakerne i «Trump eller Clinton» slår begynner å bli sikre på at Clinton kommer til å bli USAs 45. president, men de advarer mot at hun selv tar seieren på forskudd.

griseprat: Donald Trumps omtale av kvinner er på ny gjenstand for kritikk. Denne gang grunnet en video fra 2005 der Trump beskriver hvordan man kan opptre rundt kvinner når man er rik og berømt som han er. Video: CNN Vis mer Vis mer
  • Hør hele fjerde avsnitt av podcasten «Trump eller Clinton» øverst i saken, hvor også Det republikanske partiets selvdestruksjon diskuteres.

- Problemet er om Hillary Clinton ikke klarer å mobilisere velgeren sine til å gå til urnene. Hvis hun leder overlegent på meningsmålingene, er det en fare for at velgerne blir litt tilbakelente og ikke gidder å gå og stemme, sier politisk kommentator i Dagbladet, Marie Simonsen i siste episode av podcasten.

- Jeg tror at Hillary Clinton må satse på at Donald Trump finner på enda flere sprell, at han kommer med nye utspill som mobiliserer velgerne og gjør dem forbanna, legger hun til.

- Skjøvet fra seg velgere

Clintons foreløpige store ledelse er ikke bare tydelig på meningsmålingene, men også blant store og viktige befolkningsgrupper.

- Jeg ser tre politiske bruddlinjer i befolkningen. Den ene er kjønn, fordi en så stor overvekt av kvinner vil stemme på Hillary, og en mye mindre overvekt av menn vil stemme på Trump. Så her ligger Hillary an til å erobre denne kjønnskampen, sier Urix-veteran Bjørn Hansen.

Følg VALGET her: 8. november skal USAs 45. president velges. Dagbladet vil i samarbeid med Kjør Debatt gi deg alt om den spennende oppkjøringen. Video: Endre Vellene / Dagbladet. Vis mer Vis mer

De to andre bruddlinjene i demografien er minoriteter og folk med høyere utdannelse. Ifølge Hansen leder Clinton også her.

- Det er allerede en veldig splittet befolkning i USA, og valget vil tydeliggjøre det enda mer, forteller han.

- I tillegg til å overbevise republikanske velgere, må Trump også overbevise kvinner og minoriteter, og disse gruppene har han for lengst skjøvet fra seg, skyter Simonsen inn.

- Mer i vente

Grisepraten i 2005 har om mulig gjort enda større skade i disse gruppene, og ifølge Simonsen, har ikke Trump sjans til å rette opp i det.

- Han er uforutsigbar, men akkurat på dette punktet er han forutsigbar. Det er ganske konsistent det kvinnesynet han har, sier hun.

GARDEROBEPRAT: Donald Trump beklaget for det han skal ha sagt på videoklippet fra 2005, men helst ville han snakke om noe helt annet. Video: Reuters / NTB Scanpix Vis mer

- Han har beklaget seg, men han sier ingenting om at han har forandret seg siden 2005, og det er kanskje en indikasjon på at det er mer i vente, tror professor emeritus i Nord-Amerika-studier, Ole Moen.

Neste uke venter den tredje og siste debatten for de to presidentkandidatene. Denne gangen i Las Vegas, og det er knyttet stor spenning til om denne debatten blir like skitten som den forrige.

- Det blir en ny rå debatt. Jeg tror Hillary i mellomtiden vil snakke politikk på sine møter og overbevise velgerne om at hun har et seriøst politisk program, men når det kommer til oppgjøret med Trump vil hun nok være forberedt på at dette blir et bikkjeslagsmål, spår Hansen.

Podcasten «Trump eller Clinton» er produsert av Dagbladet i samarbeid med programleder Erik Wolds selskap Kjør Debatt AS.

Hør tidligere avsnitt her: