FRAMME:  Syriske flyktninger løfter opp to barn når de ankommer den greske øya Lesvos. Det er flest voksne menn som reiser over Middelhavet. Hittil i år har 18 prosent vært barn. Foto: Alkis Konstantinidis / Reuters / NTB Scanpix
FRAMME: Syriske flyktninger løfter opp to barn når de ankommer den greske øya Lesvos. Det er flest voksne menn som reiser over Middelhavet. Hittil i år har 18 prosent vært barn. Foto: Alkis Konstantinidis / Reuters / NTB ScanpixVis mer

Derfor er det flest menn som kommer til Europa

Nesten 70 prosent av migrantene er menn. Det har flere forklaringer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hittil i 2015 har nesten 450 000 flyktninger og migranter kommet til Europa. 69 prosent av disse er menn, mens bare 13 prosent er kvinner og 18 prosent er barn, ifølge løpende oppdaterte FN-tall.

- Menn utsatt for tvangsrekruttering
- Det er stadig folk som kontakter oss og spør hvorfor det bare er menn som kommer som flyktninger. Mer presist - rundt 70 prosent av dem som har kommet til Europa hittil i år. Har du noe svar på hvorfor? Noen har også nevnt at de er «i kampdyktig alder».

- Kjønnsbalansen blant flyktninger varierer fra krise til krise avhengig av omstendighetene, sier Jørgen Carling, forsker ved Institutt for fredsforskning (PRIO).

- Av og til kan det være spesielle trusler mot menn som ligger bak flukten. Menn er spesielt utsatt for tvangsrekruttering, enten av undertrykkende regimer eller av opprørsbevegelser. De kan også bli sett på som militære mål dersom de er i kampdyktig alder.

Farlig og kostbart Det finnes motsatte tilfeller, der kvinnene er i flertall.

- I noen situasjoner vil det likevel være slik at det er kvinner og barn som sendes ut av landet i sikkerhet mens menn blir igjen for å kjempe, sier Carling, som har jobbet med internasjonal migrasjon i over ti år.

Overvekten av menn blant de som kommer til Europa skyldes også at reisen er så kostbar og farlig. Blant annet er det mange som kidnappes og presses for penger i transittlandet Libya.

- Blant flyktningene i nabolandene er det vanligvis en mye jevnere kjønnsbalanse. Ofte reiser familiefaren videre mot Europa i håp om at resten av familien kan komme etter på en tryggere måte senere.

Oppfordres av kvinner Særlig én gruppe er stabilt mannsdominert, ifølge Carling: Båtmigrantene fra Vest-Afrika, som ofte reiser fra en blanding av fattigdom og utrygghet.

- Mange av dem opplever at de ikke klarer å brødfø en familie og forsøker derfor å reise seg til Europa. I noen tilfeller er det kvinnene i familien som oppfordrer dem til å reise.

Les også: Ni myter og fakta om flyktninger

IS sier de sender terrorister med flyktningene. Terrorekspert mer bekymret for radikalisering på sikt

Hvordan kan vi ta imot 8000 syrere når det sitter 5000 på mottak?

Derfor er det ikke rart at syrerne har smarttelefoner

FLEST MENN: Den største andelen som kommer er menn. Oversikten som det er lenket til i begynnelsen av artikkelen, oppdateres stadig. Her er status 18. september 2015. Skjermdump: data.unchr.org
FLEST MENN: Den største andelen som kommer er menn. Oversikten som det er lenket til i begynnelsen av artikkelen, oppdateres stadig. Her er status 18. september 2015. Skjermdump: data.unchr.org Vis mer