Derfor er det ikke rart at syrerne har smarttelefon

- Vi har ofte et bilde av flyktninger som fattige mennesker i istykkerrevne klær. Av og til kan vi reagere på at det mentale bildet ikke stemmer.

MANGE HAR SMARTTELEFONER:  Unge flyktninger sjekker mobiltelefonene på togstasjonen i Budapest i Ungarn. Foto: NTB Scanpix
MANGE HAR SMARTTELEFONER: Unge flyktninger sjekker mobiltelefonene på togstasjonen i Budapest i Ungarn. Foto: NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mange har reagert på bildene av nyankomne flyktninger på Kos som svinger fram smarttelefonen og tar en selfie.

Syrlige kommentarer i sosiale medier har fått tomler og retweets. Kan de være i nød når de fleste har smarttelefoner?

LADER: Bildet viser migranter som lader mobiltelefonene mens de venter på tog til Tyskland fra Budapest i Ungarn. Foto: Beata Zawrzel / Demotix / Corbis / NTB Scanpix
LADER: Bildet viser migranter som lader mobiltelefonene mens de venter på tog til Tyskland fra Budapest i Ungarn. Foto: Beata Zawrzel / Demotix / Corbis / NTB Scanpix Vis mer

Jørgen Carling er forsker ved Institutt for fredsforskning (PRIO) og har jobbet med internasjonal migrasjon i over ti år og er internasjonalt anerkjent for sitt arbeid. Han påpeker at syrerne er relativt velstående.

- Likner mer på norsk hverdag - Hverdagslivet i Syria før krigen likner mer på det norske enn flyktninger vi kanskje er vant til fra andre steder.  Syrerne som kommer er jo relativt velstående i forhold til mange av de andre flyktningene som har kommet tidligere, for eksempel fra Afrika sør for Sahara eller Afghanistan.

Ifølge The Independent, som også har omtalt problemstillingen, har Syria 87 mobiltelefoner per 100 innbyggere og det er mulig å kjøpe annengenerasjons Iphones til rett over 300 kroner der. Norge har 115 mobiltelefoner per 100 innbyggere.At mange har mobiltelefon betyr ikke at de er mindre genuine flyktninger, sier Carling.

- Vi har ofte et bilde av flyktninger som veldig fattige mennesker som sliter seg av gårde i istykkerrevne klær. Av og til kan vi reagere på at det mentale bildet ikke stemmer. Men krig rammer jo land med høy, lav og middels velstand og levekår, og Syria er et land på midten av sjiktet de. Det innebærer blant annet at det er vanlig med smarttelefoner. 

Jørgen Carling er forsker ved PRIO.
Jørgen Carling er forsker ved PRIO. Vis mer

Behovet for kontakt både med de i hjemlandet og slektninger i Europa, er en viktig forklaring.
- Fra Balkan vet vi om syrere som har reist gjennom landene på egen hånd. Nettopp at de har med seg smarttelefoner, gjør at de blir mindre avhengige av menneskesmuglere, fordi de i større grad kan finne veien selv.

Til stor hjelp - Ellers vet vi også fra fattigere land i Afrika sør for Sahara, at teknologi er veldig viktig for migranter, som kommuniserer med slektninger hjemme og i Europa. Selv fattige som begir seg mot Europa vil prioritere å bruke penger på en telefon, det er noe som kan hjelpe dem veldig mye underveis, sier Carling.

- En litt annen ting, men hvorfor kjører de ikke?
- De ikke har noen vei å kjøre. De vil ikke bli sluppet gjennom de avgjørende grenseovergangene.

- Og så er det snakk om at de kan sitte på med andre. Akkurat nå er det unntakstilstander i Østerrike og Ungarn som gjør at man har satt det vanlige regelverket litt til siden, men hvis man som vanlig østerriker plukker opp en flyktningfamilie i Ungarn og kjører dem til Østerrike for at de skal kunne søke asyl der, risikerer man å bli straffeforfulgt som menneskesmugler.

Det samme kan skje på grensa i Nord-Norge, forteller han.
- Nordmenn fra Finnmark som møter flyktninger i Russland og tar med dem i bilene tilbake, risikerer å bli tiltalt for menneskesmugling. Derfor må flyktningene kjøpe sykler og sykle over selv, russerne tillater ikke fotgjengere over grensen, sier Carling.