Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Derfor er det ingen coronasjekk på Gardermoen

Det er lite effektivt å sjekke alle som reiser inn til Norge, sier Helsedirektoratet.

ITALIA: I Italia er dette velkomstkomiteen som møter utenlandsreise på Malpensa-flyplassen i Milano. Samtlige blir kroppstemperaturskannet. Det er ingen planer om å gjøre det samme i Norge. Foto: Ralf Lofstad / Dagbladet
ITALIA: I Italia er dette velkomstkomiteen som møter utenlandsreise på Malpensa-flyplassen i Milano. Samtlige blir kroppstemperaturskannet. Det er ingen planer om å gjøre det samme i Norge. Foto: Ralf Lofstad / Dagbladet Vis mer

Coronaviruset har spredd seg fra Kina til Europa, og land verden over gjør nå det de kan for å forhindre spredningen av viruset.

Ikke helsesjekk ved innreise

I Italia så har de valgt å helsesjekke alle som kommer inn i landet.

Da Dagbladet kom til Milano tidligere denne uka sto et titall helsearbeidere og vakter for å sjekke at samtlige reisende utenfra ikke bærer det fryktede SARS-CoV-2-viruset - som gir sykdommen covid-19.

Slike scener får du ikke se i Norge, slår Helsedirektoratet fast, som ikke anbefaler helsesjekk ved innreise slik situasjonen er nå. De viser til at det er i tråd med anbefalinger fra Verdens helseorganisasjon (WHO).

«Den viktigste årsaken til at vi ikke anbefaler helsesjekk ved innreise, er at det kan ta opptil to uker fra du er smittet til du får symptomer. Slik testing har ikke vist seg å være effektivt», lyder konklusjonen fra Folkehelseinstituttet.

«Det som er viktig nå er å gi god informasjon til de reisende, slik at alle som kan være smittet, tar kontakt med helsetjenesten dersom de blir syke».

- Vi er nøye på at de tiltakene vi iverksetter er de best dokumenterte. Det er jo gjennomført forskning på dette gjennom mange, mange år, vi har en stor kunnskapsbase, fortalte direktør i Helsedirektoratet, Bjørn Guldvog, under en pressekonferanse torsdag.

- Tiltak har ikke effekt

Han påpeker at det er god håndhygiene, gode hostevaner og nøyaktig og rask oppsporing av dem som kan være smittede, samt en frivillig karantene, som er de best dokumenterte tiltakene mot smittespredning.

- De øvrige tiltakene som vi ser brukt i andre land har enten mangelfull dokumentasjon, eller en dokumentasjon på at de ikke har effekt, forklarte Guldvog.

ITALIA: Den 26 år gamle studenten i Firenze er flytta til et større sykehus og skal være på bedringens vei. Video: Christian Roth Christensen. Reporter: Ralf Lofstad. Programleder: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Han la til at man i helt spesielle situasjoner kan iverksette andre tiltak i Norge også.

En screening, slik man blant annet har innført ved innreise til Italia, der man sjekker temperaturen, vil trolig avdekke en gode del syke, men i svært liten grad folk med coronavirus, om noen i det hele tatt.

To smittede nordmenn

I Norge er det så langt et bekreftet coronatilfelle. Det er en Tromsø-kvinne, som skal være i god form, men hadde coronavirus i kroppen.

I tillegg er en norsk student (26) i Italia smittet av viruset.

Rundt omkring i landet sitter også en rekke mennesker i karantene. Bare i Oslo skal det dreie seg om minst 50 personer.

- Det er frivillige karantener i Norge. Vi har et samarbeid med befolkningen. Vi har en rutine på hva man skal gjøre når man kommer fra et område med stor fare for smitte. Helsemyndighetene kan da anbefale karantene i samarbeid med den det gjelder, sier Guldvog til Dagbladet.

Han forklarer at erfaring tilsier at en frivillig karantene fungerer mye bedre enn en tvunget karantene.

- Hvis man velger en pålagt karantene så har vi erfaring med at det er en risiko for at folk ikke forteller hvor de kommer fra, at de sier «jeg er frisk, og trenger ingen oppfølgning», og at vi dermed kan få en større risiko.

- Men dere kartlegger ikke hvor mange som sitter i karantene?

- Nei, vi gjør ikke det. For dette er i utgangspunktet friske mennesker, som har kontaktet helsetjenesten lokalt, og basert på den dialogen de har hatt med sin lege kommet fram til at karantene i noen dager er det beste til man har fått avklart situasjonen.

En av fire kan bli smittet

Norske helsemyndigheter forbereder seg på en situasjon der svært mange blir smittet samtidig.

Dersom hver fjerde nordmann blir smittet, som er det scenarioet Folkehelseinstituttet har bedt helsetjenesten planlegge for, så kan det medføre at mellom 160 000 og 280 000 ekstra personer tar kontakt med helsetjenesten på grunn av sykdom, forklarte Guldvog ved helsedirektoratet.

- Det kan føre til mellom 14 000 og 16 500 ekstra innleggelser, og vi kan tenke oss at det er behov for 1400 til 2800 ekstra som må til intensivbehandling. I en sånn situasjon må all planlagt behandling utsettes, så vi må legge planer for det.

Hele Norges coronakart