Derfor er det ingen som forstår Putin

Presidenten er en gåte for Vesten.

FULL KONTROLL: Russlands president Vladimir Putin virket uberørt av krisen i Ukraina, og smilte til pressen da han tok imot sjefen for energigiganten Royal Dutch Shell, Ben van Beurden, på langfredag. Foto: AFP / NTB Scanpix
FULL KONTROLL: Russlands president Vladimir Putin virket uberørt av krisen i Ukraina, og smilte til pressen da han tok imot sjefen for energigiganten Royal Dutch Shell, Ben van Beurden, på langfredag. Foto: AFP / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mens den en uke lange våpenhvilen mellom de pro-russiske separatistene og Ukraina vakler videre, fortsetter sanksjonskrigen mellom Russland og EU. Akkurat nå virker ingen å være på talefot med Russlands president Vladimir Putin.

I Nato, EU og USA har anneksjonen av Krim-halvøya og offensiven i Øst-Ukraina siste halvåret, skapt frykt for at dette bare er starten på en nostalgisk stormaktsambisjon om gjenreise Sovjet eller Novorossija («Nye Russland»). Sett fra russernes side er dette ren hauke-retorikk, som tilslører et legitimt ønske om innnflytelse i Russlands nærområder og beskyttelse av russiske minoriteter mot et gjennomkorrupt, ukrainsk regime.

Ukrainas statsminister Arsenij Jatsenjuk hevdet i helga at Putin har som mål å utslette Ukraina, og gjenopprette Sovjetunionen. Putins tidligere rådgiver Andrej Illarionov uttaler i dag at krigen i Ukraina har vært en langsiktig plan utviklet i «minst elleve år».

Når vestlige medier eller ledere gjør forsøk på å tyde Putin, omtales han gjerne som mannen med steinansiktet, kjent for sitt kalde blikk og fraværende smil. Han karakteriseres som en gåte og «en som ikke er i kontakt med virkeligheten», skal vi tro Tysklands forbundskansler Angela Merkel.

På hjemmebane derimot er han mer populær enn noensinne etter 15 år ved makten.

RIDENDE RYTTER: Dette bildet av Vladimir Putin på hesteryggen i det sørlige Sibir i august 2009 er blitt mye brukt. Noen mener behovet for å framstå som sterk og uangripelig stammer fra barndommen og oppveksten i Leningrad, da Putin måtte lære seg judo. Foto:  AFP / NTB Scanpix
RIDENDE RYTTER: Dette bildet av Vladimir Putin på hesteryggen i det sørlige Sibir i august 2009 er blitt mye brukt. Noen mener behovet for å framstå som sterk og uangripelig stammer fra barndommen og oppveksten i Leningrad, da Putin måtte lære seg judo. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer

Er det bare Vesten som ikke har knekt Putin-koden og har han derfor fått et ufortjent dårlig rykte som internasjonal politikks «bad guy»? Eller hva er den egentlige sannheten om fattiggutten fra Leningrad?

Fra fattiggut til tsar I en BBC-minidokumentar om Vladimir Putin, tegnes et bilde av en stolt leder, en som ser seg selv som en tsar, hevet over loven med en spesiell misjon om å lede nasjonen og sitt folk. En som er uangripelig, men likevel føler seg truet og sårbar for kritikk og dissens.

Vladimir Putin ble født i 1952, av fattige foreldre som så vidt hadde overlevd beleiringen av Leningrad. Selv om han vokste opp i en fattigslig, knøttliten leilighet, skal foreldrene ha sørget for at lille Vladimir aldri manglet noe. Historien vil ha det til at da foreldrene var så heldig å vinne en bil i et lotteri, valgte de å gi bilen i gave til Vladimir Putin framfor for å selge bilen i bytte mot penger familien kunne sårt kunne trengt.

Som liten lærte han seg kampsport - nærmest av ren nødvendighet.

- Det var jungelloven som gjaldt. Det var den sterkestes rett. Og han var liten, tynn og ganske svak, sier en kvinne, som vokste opp med han som skulle bli Russlands president.

Slik tolkes de mye omtalte bildene av Putin i bar overkropp på hesteryggen som en forlengelse av behovet for å framstå som sterk.

SOM EN TIGER: Putin er også dyrenes venn og blir ofte avbildet sammen med firbente. Men bildene av Putin og den fem år gamle Ussuri-tigeren fra 2008 er blitt gjenstand for diskusjon. Dyrevernere i St. Petersburg mente bildene var iscenesatt. Foto: AP / NTB Scanpix
SOM EN TIGER: Putin er også dyrenes venn og blir ofte avbildet sammen med firbente. Men bildene av Putin og den fem år gamle Ussuri-tigeren fra 2008 er blitt gjenstand for diskusjon. Dyrevernere i St. Petersburg mente bildene var iscenesatt. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer

- Det er et viktig moment at han måtte lære seg judo. Judo-ideologien har vært sentral også for hans tenkning. Dette med å lære å utnytte motstandernes antatte overlegne styrke til sin fordel, sier Jakub M. Godzimirski, ved forskningsinstituttet Nupi.

En lojal disippel Rett etter universitetsstudier gikk Putin inn i etterretningstjenesten KGB. Der tilbrakte han mesteparten av tida som byråkrat før han ble sendt til den tyske byen Dresden. Der prøvde han uten særlig hell å rekruttere agenter.

Det var også i disse årene at han ble gift med Ludmila, den gang en flyvertinne for det russiske flyselskapet Aeroflot. Da Putin fridde skal Ludmila ha blitt svært overrasket. Hun var overbevist om at han skulle gjøre det slutt. Ingeting av det som er skrevet om Putin tyder på at det var lykkelige år i Dresden.

Da han returnerte til Leningrad, eller det som i 1991 ble hetende St.Petersburg, begynte han snart å jobbe for borgermesteren Anatoly Sobsjak. I 1996 flyttet han til Moskva, og det var her Putin steg i gradene. Etter to år var han tilbake i etterretningen, denne gangen som sjef for KGB-etterfølgeren, Det føderale sikkerhetsbyrået FSB.

I august 1999 fikk han jobben som en av tre visestatsministre under president Boris Jeltsin. Da Jeltsin fire måneder seinere helt uventet gikk av var det duket for Putin som president.

Gåten Putin Nå er 61 år gamle Vladimir Putin inne i sin tredje periode som president, bare avbrutt av en nødvendig periode som statsminister mens Dmitrij Medvedev fungerte som proforma president av rent konstitusjonelle hensyn.

Nupi-forsker Jakub M. Godzimirski mener det er to måter å forstå maktmannen Putin på. Den ene tilnærmingen finner svar i Putins oppvekst og tidlige karriere. Den andre tilnærmingen går ut på at Putin må ha gjennomgått en personlighetsforandring.

UNGKAR IGJEN: Vladimir Putin ble gift med flyvertinnen Lyudmila da han var utstasjonert i Dresden som KGB-agent. Nå er de skilt. Foto: AP / NTB Scanpix
UNGKAR IGJEN: Vladimir Putin ble gift med flyvertinnen Lyudmila da han var utstasjonert i Dresden som KGB-agent. Nå er de skilt. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer

- Leser du Masha Gessens bok Mannen uten ansikt vil mye av Putins opptreden knyttes direkte til hans oppvekst i Sovjettidens Leningrad og hans fortid i KGB. Mens andre mener det er viktig å se på hva han gjorde umiddelbart etter at han kom til makten i 1999, sier Godzimirski, og fortsetter:

- Da Putin kom til makten utarbeidet han et slags regnestykke for Russland, en slags gjennomarbeidet analyse av situasjonen i Russland på dette tidspunktet. For å styrke statsmakten måtte han gjøre noe med konkurrende maktsentra. Dette var stikk i strid med dem som hadde oppfattet Putin som en lojal tjenestemann og derfor sørget for å få ham i posisjon, sier han.

Putin gikk til kamp mot oligarkene, dem som var blitt styrtrike under Jeltsin. Enten ble de sendt i fengsel, tvunget i eksil eller på andre måter vingeklippet. Det samme gjaldt Russlands mange guvernører, mektige menn som utøvde stor regional makt. Nå ble deres evne til maktutøvelse innskrenket. Den tredje problemgruppen Putin hadde sett seg ut, var uavhengige journalister som rapporterte negativt om Russland.

Nå sitter Putin utvilsomt på toppen av maktpyramiden - omgitt av sine lojale menn - gjerne med bakgrunn fra KGB og FSB som han selv. Disse politikerne med bakgrunn fra etterretningen eller det militære omtales gjerne som silovik.

Kald fisk og krokodille I 2000, i forkant av presidentvalget, ga Putin et sjeldent innblikk i sitt privatliv. I et intervju fortalte han mye om sin barndom og karriere i KGB.

Han fortalte blant annet at da han gjennomgikk psykologiske tester før han ble tatt opp i KGB, kunne man lese av testresultatene at han hadde en høy terskel for risiko.

TOSPANN: Dmitrij Medvedev har Vladimir Putins fulle tillt. De to har byttet på å være statsminister og president. Foto: Reuters / NTB Scanpix
TOSPANN: Dmitrij Medvedev har Vladimir Putins fulle tillt. De to har byttet på å være statsminister og president. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer

- Det er kanskje det vi ser i Ukraina nå. Det er viljen til å ta sjanser og drive høyt spill, sier Godzimirski.

Av dem som har møtt den russiske presidenten beskrives han ofte som behersket i framtoningen. Det er lite småprat og latter i omgang med Putin. Bill Clinton, George W. Bush og Barack Obama har i hvert fall én ting til felles: Ingen av dem har klart å etablere et varig og godt forhold til Putin.

- Jeg har aldri sett ham sint, men jeg har aldri hørt ham le heller, sier Tony Brenton, tidligere britisk ambassadør til Russland, i en BBC-dokumentar.

- Det hender han smiler, og da er det litt på samme måte som en krokodille ville gjort det, sier Brenton.

Andre som har møtt Putin ved en rekke anledninger mener den beherskede fasaden kan slå sprekker.

- Han kan bli eksplosivt sint, og da forfaller språket hans. Akkurat som Jeltsin og Gorbatsjev før han, så kan han begynne å snakke som en full sjømann, sier Mary Dejevskij, Russland-ekspert i den britiske avisa Independent.

Mytologisering På den annen side er det slett ikke sikkert at man må gå til Putins personlighet for å forstå hans motiver i politikken.

- Det foregår en mytologisering og den har fått vind i seilene - særlig i Vesten - etter at han er i ferd med å innta en rolle som «bad guy» i internasjonal politikk, sier Martin Paulsen, Russland-forsker og førsteamanuensis ved Universitetet i Bergen.

- Dette handler mye mer om den politiske og økonomiske situasjonen enn om Putins person. Omveltningen etter at rubelen ble devaluert i 1998, la grunnlaget for framtidig økonomisk vekst. Dette i kombinasjon med økte oljepriser gjør at Russland har opplevd en fantastisk økonomisk utvikling under Putin. Det er den økonomiske suksessen som forklarer hvorfor Putin føler han har så stor handlekraft nå, sier Paulsen.

Han mener dette også er årsaken til at Russland ikke foretok seg noe da Oransjerevolusjonen feide inn over Ukraina i 2004. Da hadde Russland og Putin rett og slett ikke handlekraft til å gripe inn.

Paulsen mener Putin bevisst har benyttet Syria-krisen til sin fordel.

- Med konflikten i Syria har Putin gjenopprettet Russland som en stormakt og en aktør og regne med i internasjonal politikk.