Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Helikopterulykken i Bergen:

Derfor er det «ingen» som vet hvem som eier luksusyachter

«Paradiser for hemmelighold»

YACHT: Helikopteret skal ha forsøkt å lande på denne yachten da det styrtet. Yachten kom til Bergen i slutten av april, og har ligget til kai siden. FOTO: PAUL S. AMUNDSEN/DAGBLADET
YACHT: Helikopteret skal ha forsøkt å lande på denne yachten da det styrtet. Yachten kom til Bergen i slutten av april, og har ligget til kai siden. FOTO: PAUL S. AMUNDSEN/DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I går havarerte et helikopter utenfor Bergen. Helikopteret styrtet under innflyving til landingsplassen på den luksuriøse superyachten «Bacarella».

Raskt på stedet: Like etter at et helikopter styrtet i vannet ved en yacht i Sandviken i Bergen kom flere båter til unnsetning. Videoen er tatt klokken 21.26 onsdag 10. mai. Video: Dagbladet / Tipser. Vis mer

Tre menn var om bord i helikopteret. To menn på 62 og 53 år fra Storbritannia, er betegnet som lettere skadet, skriver BT. Alder og nasjonalitet er foreløpig ukjent for den tredje mannen. For ham er tilstanden kritisk.

Hvem som eier yachten «Bacarella», er ikke kjent, annet enn at båten står oppført på det Hong Kong-registrerte selskapet Fancy Style Investments, ifølge Baltic Shipping.

Hemmelige eiere av slike yachter, er langt fra uvanlig. Båten er nemlig registrert i et skatteparadis.

Hemmelighold

Caymanøyene er et britisk oversjøisk territorium i Det karibiske hav. Øygruppen er ikke bare kjent for blått hav og hvite strender, men også for å være et skatteparadis.

Ifølge Ronen Palan, professor i internasjonal politisk økonomi ved City University i London, etablerer selskaper seg i skatteparadiser for å sikre seg anonymitet både når det gjelder etableringen og den etterfølgende virksomheten derfra.

Det finnes over 70 skatteparadis i verden. I 2009 var det over 18 000 registrerte selskaper på Caymanøyene.

Professor Palan mener at «Paradiser for hemmelighold» er et annet navn på skatteparadis. Årsaken er at skatteparadiser er preget av strengt hemmelighold når det gjelder å utlevere finansiell og kommersiell informasjon, f.eks. til skattemyndigheter fra andre land.

Skjuler verdier

- Du har et valg om å registrere verdiene dine, for eksempel en båt, i ditt eget navn, eller i et selskap. Gjør du sistnevnte, er det selskapet som eier båten. Hvis du bruker et skatteparadis til dette, kan det være nærmest umulig for skattemyndighetene å finne ut hvem som eier selskapet, sier Sigrid Klæboe Jacobsen i Tax Justice Network Norge, til Dagbladet.

Klæboe Jacobsen viser til Panama Papers-avsløringene som blant annet avslørte at DNB, Norges største bank, i nesten ti år organiserte postkasseselskaper på Seychellene for kundene sine. Mange skjulte verdier for å unngå skatt.

- Det er ikke tvil om at skatteparadisene blir brukt til å skjule verdier, unngå skatt eller skjule annen kriminalitet, sier Sigrid Klæboe Jacobsen.

I Norge er det lov å ha selskap i skatteparadis, men loven plikter norske statsborgere å melde fra om formuer i utlandet.

Flaggstat

Båter som er registrert på Caymanøyene, blir registrert i CISR (The Cayman Islands Shipping Registry). Det er et eget skipsregister, og båtene seiler under landets flagg.

Cayman Financial Review skriver at en av grunnene til at folk ønsker å registrere båten sin på Caymanøyene, er at båteiere ikke er forpliktet til å betale skatt til territoriet. Båteierne står også fritt å velge hva slags mannskap som skal være på båtene.

- Skipsredere og skipsfarten har vært pionerene innen internasjonal skatteplanlegging. Lover og regler til sjøs bestemmes av staten som skipet seiler under, som f.eks Panama, Liberia og Caymanøyene. Vi ser at det over tid har utviklet seg en lovløshet til havs, hvor skipsredere langt på vei slipper å forholde seg til skatt og lover og regler, Sigrid Klæboe Jacobsen i Tax Justice Network Norge.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!