Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Derfor er det rettslig helt greit at straffe­dømte Per Sandberg blir justisminister

Erna Solberg mener det er uproblematisk at tidligere straffedømte Per Sandberg får ansvaret for lov og rett i Norge, og får medhold fra jusprofessorer.

STRAFFEDØMT: Statsminister Erna Solberg svarer på spørsmål om Per Sandberg som ny justisminister. Video: Emilie Rydning / Reporter: Steinar Suvatne Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fiskeriminister Per Sandberg (Frp) overtar inntil videre som justis-, beredskaps- og innvandringsminister etter Sylvi Listhaug. Sandberg er tidligere straffedømt, men statsminister Erna Solberg har ingen problemer med å gi ham ansvaret for lov og rett i Norge.

- Jeg er generelt tilhenger av at folk får en ny sjanse her i livet. Det er en norsk verdi at man kan gjøre noe annet og komme tilbake i livet når man har sonet og gjort opp, sier Solberg til Dagbladet.

Det har stormet rundt Frp-nestleder Sandberg mer enn et par ganger i løpet av hans 21 år på Stortinget. Han er blant annet tidligere straffedømt for to forhold.

Blant annet har det store franske nyhetsbyrået AFP merket seg utnevnelsen.

«Norsk politiker som slo asylsøker blir justisminister», er overskriften på byråets sak, som viser til at det på sosiale medier blir ironisert over Sandbergs utnevnelse.

- Nesten like ille

Ingen av partiene Dagbladet har vært i kontakt med tirsdag har så langt ønsket å offentlig kommentere valget av Sandberg som Listhaugs arvtaker. Lene Vågslid (Ap), leder av justiskomiteen på Stortinget, sier imidlertid følgende på generelt grunnlag:

- Jeg forventer at Solberg nå finner en god justisminister som aktivt vil jobbe mot ekstreme holdninger og ta et anstendig ansvar for norsk justispolitikk, sier Lene Vågslid (Ap), leder i justiskomiteen på Stortinget.

En annen sentral kilde i Arbeiderpartiet bekrefter imidlertid overfor Dagbladet at det var sterke reaksjoner i partiet på nyheten om at Per Sandberg, som er tidligere straffedømt, tar over etter Listhaug.

- Folk tenker at dette nesten er like ille (som Listhaug, red.anm.). Sandberg, som satt på landsmøtet med en T-skjorte med påskriften «good journey» på mens flyktninger druknet i Middelhavet. Dette tar mange av oss som et tegn på at regjeringen ikke tar noe av dette på alvor, sier Ap-politikeren til Dagbladet.

Per Sandberg ønsker ikke å kommentere denne saken overfor Dagbladet.

Tror Sandberg byttes ut

Per Sandberg (Frp) overtok tirsdag som fungerende justisminister inntil videre, og er såkalt settestatsråd. Det er dermed ikke klart at han vil overta på permanent basis.

Minerva-skribent og Frp-kjenner Jan Aril Snoen mener det er mer sannsynlig at Solberg, med råd fra Frp-leder Siv Jensen, velger en annen politikertype denne gangen.

- Om det blir Sandberg, tror jeg det vil bli oppfattet som en ren provokasjon i KrF. Det vil også kunne bidra til å videreføre konfliktnivået mellom Høyre og Frp og mellom regjeringen og opposisjonen, sier han til NTB.​

Førsteamanuensis Svein Erik Tuastad ved Universitetet i Stavanger tror imidlertid at Sandberg er en naturlig etterfølger etter Listhaug og at begge framstår representanter for «folkets røst» i Frp, mener han.

«Good journey»

Det var på Frp-landsmøtets siste dag i 2015 at Sandberg stilte i ei maritim T-skjorte med anker, bølger og påskriften «Good journey» og «Sea Adventure».

I lys av flyktningtragediene i Middelhavet som den gang fylte avisforsider over hele Europa, fant mange T-skjorta usmakelig. Sandberg selv sa imidlertid at valget av T-skjorte var tilfeldig.

- En tilfeldig T-trøye som ligger fremst i klesskapet, sa han til Dagens Næringsliv den gang.

Straffedømt

Ny JUSTISMINISTER: I den muntlige spørretimen på Stortinget 23. november i 2011, kom Per Sandberg med uttalelser om at Arbeiderpartiet «til de grader» spilte offer etter 22. juli. Flere Ap-representanter begynte å gråte, og Sandberg var selv ute og beklaget formuleringene i ettertid. Video: Stortin... Vis mer

I 1997 ble Sandberg dømt for vold etter at han slo og skallet til en jugoslavisk asylsøker på en fest.

Volden skal ha oppstått etter en krangel mellom de to mennene, der Sandberg følte seg provosert fordi den andre skal ha kalt ham «Bleik, feit og rik» og «rasist», skriver Adresseavisen.

Ifølge VG skal Sandberg ha reagert på at asylsøkeren var misfornøyd med timebetalingen han fikk utbetalt for en strøjobb han gjorde utenfor asylmottaket.

Ville ikke bli statsråd

Sandberg ble dømt til å betale en bot på 3 000 kroner og har tidligere sagt at han «angrer bittert» på hendelsen.

I 2013 ba Sandberg selv om å få slippe å bli statsråd fordi han blant annet fryktet for støy rundt hans person. Dette kom fram i hans biografi «Mot min vilje».

Han meddelte dette til Siv Jensen under regjeringsforhandlingene i 2013. To dager før samtalen med Jensen skal han ha fått spørsmål fra VG om han var sikkerhetsklarert, noe han så på som et ubehagelig forvarsel.

Sandberg fryktet da at dommen fra 1997 ville følge ham videre og bli brukt av politiske motstandere.

NY SJEF: Per Sandberg (Frp) overtar inntil videre som justis-, beredskaps- og innvandringsminister etter Sylvi Listhaug. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
NY SJEF: Per Sandberg (Frp) overtar inntil videre som justis-, beredskaps- og innvandringsminister etter Sylvi Listhaug. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer

I samtalen med Siv Jensen forsikret hun Sandberg om at han ville bli sikkerhetsklarert, og at litt styr skulle de klare å takle, skrev VG i forbindelse med boklanseringen.

I 2006 ble Sandberg dømt for brudd på veitrafikkloven, etter at han ble tatt i 110 km/t i en 60-sone, skriver Adresseavisen.

Da Dagbladet snakket med statsminister Erna Solberg like før klokka 12, ønsket hun ikke å kommentere hvem som blir fungerende justisminister før vedkommende ble konstituert i statsråd.

Det er imidlertid nå klart at «Listhaug gis avskjed i nåde», og at Sandberg tar over som justisminister - med virkning fra klokka 12.30 tirsdag.

Hva med loven?
Men er det egentlig noe i veien, juridisk sett, i at en tidligere straffedømt person er Norges justisminister?

- Nei, det er det ikke, er det konsise svaret fra jusprofessor Benedikte Moltumyr Høgberg ved Universitetet i Oslo.

Hun viser til at spørsmålet om sikkerhetsklareringer blir avgjort av departementene, og at det blir en vurderingssak for justisdepartementet.

- Men det er ingenting i veien for at Sandberg går inn som justisminister. Det er et politisk spørsmål. Og det vil i så fall være opp til Stortinget om man vil felle statsråden ved mistillit, som er den eneste sanksjonsmuligheten, sier Høgberg til Dagbladet.

Grunnlovens § 12 sier at det er statsministeren som bestemmer hvem som skal sitte i regjering og hvilket departement de skal styre.

- VI TRENGER VOKSNE FOLK I POLITIKKEN: Sylvi Listhaug har gått som justisminister, og her er folkets avskjed. Video: Nicolai Delebekk Vis mer

- Og det er nettopp dette som er poenget. Stortinget kan forsøke å presse statsministeren til å flytte statsråden over i en annen post, men det blir et politisk spørsmål. Det finnes ingen spesielle regler utover det vi har sett i Listhaug-saken, sier Høgberg.

- Politisk akseptabelt?

Det samme sier Eirik Holmøyvik, professor i rettsvitenskap ved Universitetet i Bergen.

- Det er ingen krav til statsrådene. Noen vil kanskje mene det er et problem at han har vært straffedømt, men det er ingen rettslige hinder for at han kan bli justisminister, det er en politisk beslutning. Stortinget kan gripe inn hvis de er uenige. Spørsmålet er om det er politisk akseptabelt å innsette en som er straffedømt som justisminister.

- Det er grenser for hva slags krav man kan stille, så man ikke utelukker folk fra politiske verv, legger han til.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!