MANN OG KVINNE: Partilederne Audun Lysbakken (SV) og Siv Jensen (Frp) representerer det underrepresenterte kjønn i hvert sitt parti. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix.
MANN OG KVINNE: Partilederne Audun Lysbakken (SV) og Siv Jensen (Frp) representerer det underrepresenterte kjønn i hvert sitt parti. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix.Vis mer

Dagbladet sjekket valglistene:

Derfor er det velgerne som avgjør om feministiske SV forblir mannsdominert på Stortinget

Flere kvinner enn menn på listene. Likevel risikerer SVs stortingsgruppe å bli dominert av menn. Hvorfor er det slik?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De skal representere deg og meg. Men hvem er de egentlig, personene vi kan stemme på under årets stortingsvalg?

Dagbladet har analysert valglistene partiene har stilt med til årets valg. Den består av 1865 kvinner og 2566 menn fra landets 19 fylker.

Du kan sjekke alle partiene og deres fordeling av kjønn og aldersgruppe i tabellen nederst i saken.

Kjønn: Seks av ti er menn

Teller man med småpartiene som går til valg, er det partiene Feministisk Initiativ (32 kvinner, 9 menn), og Norgespartiet (9 menn, 1 kvinne) som kommer skjevest ut kjønnsmessig.

Men måler man kun de ni etablerte partiene som ligger an til å komme inn på Stortinget, er:

  • Arbeiderpartiet det eneste partiet som har klart å stille med valglister som gir fullstendig likestilling mellom kjønnene. Partiets lister inneholder nemlig 141 kvinner og 141 menn.
  • Senterpartiet det eneste partiet som har flere kvinner på førsteplass, 10 kvinner og 9 menn. Arbeiderpartiet og Høyre har 9 kvinner, mens både KrF, MDG, Rødt og SV har 8 kvinner. Venstre har 6, mens Fremskrittspartiet har 5.
  • SV partiet med flest kvinner på listene (54%), tett fulgt av Rødt (51%). Fremskrittspartiet har flest menn (65%).

Valget avgjør kjønnsbalansen

De to partiene i Norge som har en mest ulik sammensetning mellom kjønnene, er SV og Fremskrittspartiet.

Trykk på fanene for menn og kvinner for å se forskjellen på kjønnsbalansen mellom de to partiene – hold musa over representantene for å se antallet:

Derfor er SV i faresonen

I dag har SV to kvinner og sju menn i stortingsgruppa.

Til tross for at partiet stiller med et klart flertall av kvinner på sine lister, er SV i praksis likevel avhengig av et godt valg for å ikke ende opp som et mannstungt parti på Stortinget.

Det er kombinasjonen av å ha menn på førsteplass i 11 av 19 fylker, og å være et mindre parti som igjen kan tvinge fram en kjønns-ubalanse i det selverklærte feministiske partiet:

  • Basert på meningsmålinger fra juni beregnet Civita tidligere i år at partiet kun får inn tre kvinner, av totalt åtte representanter.
  • Legger man Poll of polls sine snittmålinger fra 7. september til grunn, blir det jevnere. Disse målingene viser at partiet ligger an til å få seks mannlige og fem kvinnelige mandater.

- SV er dobbeltmoralske

I sitt prinsipprogram skriver SV at partiet er «[ ...] tilhenger av å ta i bruk radikale virkemidler for å endre strukturene som opprettholder kjønnsmakten i samfunnet, herunder kvotering av kvinner til maktposisjoner».

FRP-KVINNE: - Kvotering er diskriminering, sier Åshild Bruun-Gundersen fra Fremskrittspartiet. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
FRP-KVINNE: - Kvotering er diskriminering, sier Åshild Bruun-Gundersen fra Fremskrittspartiet. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix Vis mer

- SV er blitt et dobbeltmoralsk parti for kvinner som vil stemme fram menn. De pynter på listene sine for å få det til å se fint ut på statistikkene, men det er mennene de hiver fram i posisjon, sier Åshild Bruun-Gundersen, førstekandidat for Fremskrittspartiet i Aust-Agder.

- 7 av 10 på Frp-listene er menn. Synes du det er greit?

- Ja, med tanke på at omtrent 70 prosent av medlemmene i partiet er menn, så treffer vi ganske bra på representasjon. I motsetning til SV så vektlegger vi ikke kjønn når vi nominerer, sier Bruun-Gundersen. Hun poengterer:

- I Aust-Agder har vi faktisk tre kvinner på topp dette stortingsvalget. Det kan vi gjøre nettopp fordi vi ikke har stilt noen krav til kjønnsbalanse.

- Dere er ikke spesielt opptatt av kjønn?

- I motsetning til SV, mener vi at kvotering er en ren diskriminering av kvinner, fordi man sier at vi trenger et regelverk for å skaffe oss posisjoner i samfunnet. Vi tror det handler om at kvinner selv må ønske å sette av tid til å prioritere politikk.

SV til motangrep på Frp

- Jeg mener kritikken fra Fremskrittspartiet er nærmest helt sjokkerende. De løfter jo ikke en finger for å sikre god kjønnsrepresentasjon, sier førstekandidat for SV i Oslo, Kari Elisabeth Kaski. Hun forteller at SV har vedtatt egne regler som sikrer en kjønnsbalanse på minst 40 prosent av begge kjønn.

Kaski innrømmer samtidig at kjønnsbalansen i dagens stortingsgruppe ikke er noe SV er stolt av.

- Det er ingen tvil om at kjønnsbalansen i dagens stortingsgruppe har vært for dårlig for et feministisk parti som SV. Nettopp derfor har vi jobbet systematisk for å få flere kvinner på topp, særlig i de fylkene vi vet at vi ligger an til å komme inn på Stortinget, sier Kaski.

TAR SELVKRITIKK. Tidligere partisekretær i SV, Kari Elisabeth Kaski medgir at kjønnsbalansen ikke har vært god nok i partiets stortingsgruppe.
TAR SELVKRITIKK. Tidligere partisekretær i SV, Kari Elisabeth Kaski medgir at kjønnsbalansen ikke har vært god nok i partiets stortingsgruppe. Vis mer

Dagbladets beregninger viser at kjønnsbalansen i SVs stortingsgruppene blir jevnere i takt med økt oppslutning. Ikke tilfeldig, påpeker Kaski.

- Dette er noe jeg har jobbet helt systematisk med som partisekretær. Et feministisk parti må ha bedre balanse enn vi har hatt. Men det er samtidig helt klart, det er vanskeligere å styre kjønnsbalansen som et lite parti på Stortinget.

- SV tar i prinsipprogrammet til orde for kvotering. Mener dere også at staten ved lov bør tvinge andre partier, som Fremskrittspartiet, til å få opp kjønnsbalansen på listene?

- Dette er ikke noe vi har diskutert konkret, men personlig mener jeg det er å gå for langt. I stedet mener vi at partiene bør gå i seg selv. Fremskrittspartiet bør nå kjenne på sitt samfunnsansvar. Fortsetter de og andre partier sånn som dette, kommer kvinner til å forbli underrepresentert i politikken i flere år til.

Alder: Bare én av fem over 60 år

28 % av landets befolkning er over 60 år, men ser man stortingsvalglistene under ett er denne aldersgruppen kun representert med 22,7 %. De eldre er dermed aldersgruppen som er mest underrepresentert:

  • Pensjonistpartiet stiller – kanskje ikke overraskende – med flest godt voksne politikere, hele 83 % er over 60 år.
  • Blant de etablerte partiene ligger Senterpartiet på bunn, med kun 10 % over 60. Partiet med flest andel over 60 år, er Rødt (32%).

Derimot er det slik at aldersgruppen mellom 50 til 60 år er kraftig overrepresentert.

- Den som leter etter diskriminering på disse listene finner mer om man ser på alder, enn om man ser på kjønn, sier førstelektor Karl-Fredrik Tangen ved Høyskolen Kristiania til Dagbladet.

- Det har problematiske sider når aldersgruppen over 60 år er såpass underrepresentert, sier Tangen videre. Han er utdannet samfunnsgeograf fra Universitetet i Oslo.

- Men en annen tendens som kommer fram, er overrepresentasjonen i aldersgruppen mellom 50 til 60, sier Tangen. Han legger til:

- Men dette siste gjør kanskje ikke så mye? En godt voksen politiker kan lene seg tilbake og leve seg inn i hvordan det er å være ung. Jeg hadde nok vært mer bekymret dersom alle i politikken hadde vært 25.