Derfor er dette episenteret

Det er de østlige bydelene i Oslo som er hardest rammet. Bydel Grorud har blitt hardt rammet av et stort skoleutbrudd.

SMITTEUTBRUDD: Smittesituasjonen på Grorud knytter seg til utbruddet på Apalløkka skole, ifølge byrådsleder Raymond Johansen. Vis mer
Publisert
Se mer
påvist smittet 58 200 +466
innlagt 150 -8
døde 517 +6
påvist smittet 93 900 000+740.1K
døde 2 010 000 +14.6K
Se mer

Byrådsleder Raymond Johansen i Oslo tillater seg å være forsiktig optimist som følge av at den kraftige økningen av smittetilfeller ser ut til å ha avtatt. Samtidig er han veldig bekymret for de mest utsatte bydelene.

- Jeg er veldig bekymret for situasjonen i noen av våre bydeler. Episenteret for smitten i Oslo har havnet i våre østlige bydeler, særlig i Groruddalen. Mange i Groruddalen bor tettere og jobber i serviceyrker med større fare for smitte, sier Johansen.

Bydel Grorud har registrert 750 smittede per 100 000 innbyggere siste 14 dager. På Oslo kommunes oversikt over smitten i byen, er bydelen farget mørkerød i likhet med de omkringliggende bydelene Alna, Bjerke og Stovner.

GRÅT: Danmarks statsminister Mette Frederiksen har de siste dagene vært på turné på Jylland. Torsdag besøkte hun en minkfarm. Da benyttet hun anledningen til å beklage, skriver den danske avisa BT. Video: B.T. Vis mer

Skoleutbrudd

Byrådsleder Johansen sier til Dagbladet at mye av årsaken til den krevende smittesituasjonen i bydel Grorud, er det store utbruddet på Apalløkka skole, hvor over 50 personer er registrert smittet. Helsebyråd Robert Steen er enig.

- Bydel Grorud har fått et utbrudd som brakte statistikken veldig høyt. Apalløkka ungdomsskole har over 50 smittede. Hele bydel Grorud har 105 smittede på ei uke. Så utbruddet står for 50 prosent av ukesmitten i bydelen. Det er et eksempel på hvordan enkeltutbrudd kan gi ganske store utslag på statistikken, og det er nok det vi ser på Grorud om dagen, sier Steen til Dagbladet.

Skolebyråd Inga Marte Thorkildsen sier til Dagbladet at hun opplever utbruddet på Apalløkka skole som kjempealvorlig.

- Over lang tid har vi sett at det har vært mange karantenetilfeller og smitte, også har det blitt nedstenginger. Dette rammer sosialt skeivt i Oslo. Det er noen områder som er hardere rammet, og det er også ofte de stedene hvor folk bor trangere, har dårligere råd, mer utfordrende levekår og jobber i yrker som forutsetter at man er tett på smitte, sier Thorkildsen til Dagbladet.

BEKYMRET: Raymond Johansen tror mange bedrifter vil forsvinne. Vis mer

Jobber målrettet

Byrådsleder Johansen opplyser at det gjøres et enormt kommunikasjonsarbeid for å treffe hele byens befolkning med tilpasset informasjon.

Bydelsoverlege i bydel Grorud, Karoline Harding, uttaler til Dagbladet at smitteteamet jobber med tolketjenester og tilbyr erstatningsboliger der det er aktuelt, og at det har hatt betydning for at smittetallene ikke er høyere enn de er.

- Det er bekymringsfullt at Grorud ligger så høyt og bydelens smitteteam jobber veldig hardt med å få slått ned smitte lokalt, sier Harding til Dagbladet.

Videre opplyser hun at Apalløkka skole er stengt fram til 4. desember.

- Vi har nå kontroll på skoleutbruddet. Når smittetrykket er så høyt, er det vanskelig å si hva som er årsaken bak utbruddet, men jeg har ingen grunn til å tro at skolen ikke har fulgt smittevernreglene. Samarbeidet rundt smittesporingen har vært eksemplarisk fra skolens side.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer