Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Derfor er disse kattungene så bekymra

Miljøbevisste hjerteknusere viser deg konsekvensene av klimaendringer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den norske stiftelsen The Minor Foundation for Major Challenges, jobber med å støtte prosjekter som informerer om og prøver å dempe menneskeskapte klimaendringer.

Stiftelsens styre beslutter å gi støtte til de prosjektene de mener har størst innvirkning på å påvirke den offentlige mening og få økt politisk støtte for kutt av klimagassutslipp, heter det på Minor Foundations hjemmeside.

Mandag denne uka ble litaueren Andrius Kirvela og hans partnere i Petpunk kåret til vinner av stiftelsens konkurranse «Communication Climate Change Through Visuals».

Vant med katte-videoer Konkurransen, som ble kunngjort i august i fjor, gikk ut på å komme opp med den beste illustrasjonen av følgende setning: «Emissions from human fossile energy cause climate change» («Utslipp fra menneskelig fossilenergi forårsaker klimaendringer»).

Noen av kriteriene var at prosjektet måtte være forståelig for alle, også dem som ikke besitter noen kunnskap om global oppvarming. Vinner-prosjektet måtte også være kreativt, humoristisk, annerledes og tilby nye eller bedre forklaringer om klimaendringer.

Kirvela og PetPunk sendte inn til sammen tre videoer til konkurransen: «Concerned Kittens explain the increasing greenhouse effect», «Concerned Kittens make you conscious of Climate Change» og «Concerned Kittens engage you in cutting CO2 emissions».

I videoene er det små, søte, animerte kattunger som spiller hovedrollen, med målet om å «starte global oppvarming... i deres hjerter».

De pelskledde hjerteknuserne med store, bekymra øyne gjør sitt for å forklare oss årsakene og konsekvensene av klimaendringer.

Rammes av hetebølger og flom Kattungene illustrerer selv hvordan de blir ofre for de alvorlige endringene, og ber innstendig om at folk må begynne å tenke seg om hvis vi skal være i stand til å redde planeten vår.

Som følge av global oppvarming blir de små kattene blant annet rammet av hetebølger, flom, storm og tørke.

Det legges heller ingen skjul på hvem som er ansvarlig for de mange, alvorlige konsekvensene; nemlig menneskene.

Kattungene peker blant annet på fabrikkpiper som puster ut sort, tykk røyk, bil- og flytrafikk, for å vise hva som står bak den globale oppvarmingen.

Kirvela og PetPunk mente det viktigste formålet for deres bidrag til konkurransen, var å vise folk hvordan menneskelige vaner og atferd har direkte påvirkning på klimaet, skriver The Minor Foundation.

«Ingen ønsker å høre moralske eller vitenskapelige fakta. Det er selvfølgelig viktig, men kjedelig,» sa Kirvela i sitt brev til stiftelsen, og understreket at han heller ønsket å fortelle på en mer leken og smart måte.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media