Derfor er han maktesløs

President Joe Biden har ingen direkte makt til å bekjempe høyesteretts skroting av abortretten. Ifølge jurist og USA-kjenner signaliserer han likevel tydelig at det er duket for en intens juridisk drakamp.

SKUFFET: USAs president Joe Biden omtaler høyesteretts avgjørelse om å tilsidesette Roe mot Wade-kjennelsen som en konsevens av en «ekstrem ideologi». Foto: Evelyn Hockstein / Reuters / NTB
SKUFFET: USAs president Joe Biden omtaler høyesteretts avgjørelse om å tilsidesette Roe mot Wade-kjennelsen som en konsevens av en «ekstrem ideologi». Foto: Evelyn Hockstein / Reuters / NTB Vis mer
Publisert

Amerikansk høyesterett kunngjorde fredag ettermiddag at Roe mot Wade-kjennelsen, som siden 1973 har sikret føderal rett til abort, settes til side.

Dermed er det opp til delstatene å bestemme hvorvidt abort skal være lov. Flere stater har allerede innført forbud.

- Høyesterett har tatt landet 150 år tilbake i tid, men det betyr ikke at kampen er over, sa president Joe Biden i en tale kort tid etter kunngjøringen.

Han lovet at hans administrasjon vil gjøre alt i sin makt for å beskytte kvinners rett til å krysse delstatsgrensene for å få utført medisinsk abort, og for å sikre tilgang på piller til medikamentell abort.

Men presidenten har ingen direkte virkemidler til å bekjempe domstolens beslutning.

Avhenger av mellomvalget

Jurist og USA-kjenner Sofie Høgestøl tror de to siste dagene representerer startstreken for en rekke juridiske drakamper.

Joe Biden kunne i teorien lovfestet en nasjonal abortrett, men det har ikke demokratene flertall til.

- Republikanerne vil gjerne vedta en nasjonalt forbud mot abort, så abortretten er nå et valgspørsmål, sier Høgestøl til Dagbladet.

Det viktige mellomvalget skal avholdes i november. Det vil avgjøre om presidenten får politisk ryggdekning i Kongressen.

- Kan denne saken hjelpe ham i valgkampen?

Høgestøl trekker litt på det.

- Økonomien i USA går veldig dårlig, og det vet vi spiller inn i mellomvalg. Den sittende presidenten har også en tendens til å tape, så det ser i utgangspunktet ikke lyst ut for ham.

Kan utfordre delstatslover

Ett kort har Biden, uavhengig av mellomvalgets resultat: Justisdepartementet kan utfordre lover vedtatt på delstatsnivå, som de mener bryter med grunnloven. Det har Biden signalisert at han vil bruke.

For eksempel kan departementet saksøke stater som prøver å forhindre at kvinner reiser for å ta abort. Det blir en juridisk drakamp, forklarer Høgestøl, som vil ende opp - i høyesterett.

Presidenten forsikret også om hans administrasjon vil jobbe for «bredest mulig» tilgang på abortpiller.

En rekke stater har vedtatt lover som går direkte mot Mat- og legemiddeltilsynets (FDA) forskrift som gir pasienter rett til å motta abortpiller i posten.

De amerikanske jusprofessorene Greer Donley og Rachel Rebouché har tidligere argumentert for at justisdepartementet kan utfordre disse lovene, ettersom føderale lover veier tyngre enn lover på delstatsnivå.

- Liknende argumentasjon har tidligere funket for et annet legemiddel, skrev professorene i en kronikk i The New York Times.

De henviste til et legemiddelfirma som i 2014 utfordret staten Massachusetts forsøk på å regulere et legemiddel annerledes enn føderale myndigheter. Legemiddelfirmaet vant frem.

VIL BEKJEMPE VÅPENVOLD: President Joe Biden legger fram en rekke tiltak for å få bukt med volden med skytevåpen i USA. Video: The White House Vis mer

Her ligger de neste slagene

De juridiske drakampene framover vil trolig ikke bare handle om abort.

Høyesterett utvidet torsdag retten til å bære våpen, og i en kommentar til abort-kjennelsen uttrykker den konservative dommeren Clarence Thomas at han mener domstolen videre bør gjennomgå retten til prevensjon og likekjønnet ekteskap.

- Her ligger nok de neste slagene, sier Høgestøl.

Domstolen opplyser at de årlig mottar mellom 7000 og 8000 nye saker. Dommerne, der flertallet nå er konservative, behandler om lag 100 av dem. Det er flertallet av dommerne som velger ut hvilke saker de vil behandle.

Juristen og USA-kjenneren tror at konservative republikanere i tida framover vil fremme et stort antall søksmål.

- De vil se om de kan vinne fram på flere områder, som rett til p-piller, angrepiller og likekjønnet ekteskap.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer