Derfor er hunden din så glad i deg

Å se hunden i øynene er litt som å amme.

SKILLER UT HORMONER:  Både eier og hund reagerer på å se hverandre i øynene. Foto: Stoyan Nenov / NTB Scanpix
SKILLER UT HORMONER: Både eier og hund reagerer på å se hverandre i øynene. Foto: Stoyan Nenov / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Har du lurt på hvorfor hunder er så tett knyttet til eierne sine? Japanske forskere har gjort interessante funn, og publisert det i tidsskriftet Science.

Når hunder og eiere ser hverandre i øynene, skilles tilknytningshormonet oxytocin ut både hos eier og hund. Det er det samme hormonet som skilles ut hos kvinner som ammer. Og etter orgasme, for den saks skyld.

Forklarer forholdet?
- Det er kanskje derfor forholdet mellom mennesker og hunder er så godt, sier Takefumi Kikusui ved Azabu University til The Guardian.

Undersøkelsen startet med at de observerte 30 eiere som lekte med hundene sine i en halvtime. Det var både hunner og hanner, og både golden retrievere, pudler, en Jack Russell terrier, en schæfer, og flere små schnauzere.

Hormonnivået økte
De testet oxytocinnivået i urinen og oppdaget at de hundene som så mest på eierne sine forårsaket en oppgang i hormonet hos eierne. Og det samme skjedde hos hundene.

Kontrolleksperimenter med ulver ga ingen effekt. Så da kan det virke som om hunder faktisk ER menneskets beste venn. Og flere studier kommer.