Derfor er ikke Norge lenger verdens lykkeligste land

Finland slår oss på ett punkt.

LYKKE: Norge kan ikke lenger smykke seg med tittelen som verdens lykkeligste land. Foto: NTB Scanpix
LYKKE: Norge kan ikke lenger smykke seg med tittelen som verdens lykkeligste land. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Den nye rapporten fra FN er her, og den forteller oss at Norge ikke lenger troner på toppen som verdens lykkeligste land.

Det er nabolandet Finland som stikker av med seieren, en hårsbredd foran Norge, som fremdeles ligger på en god andreplass.

Lykkeligere immigranter

I år er det enkelte momenter ved rapporten som er annerledes enn tidligere. Blant annet har de gjennomført en spørreundersøkelse blant immigranter i 117 ulike land, og det har ført til at enkelte land har byttet plass på lista.

- Vi må ta høyde for at det er svært små forskjeller mellom de øverste landene her. Det er ikke så store ulikheter i lykkenivået, men vi ser at det er en del endringer i indeksen fra perioden 2008 til 2010, målt opp mot perioden fra 2015 til 2017. Her ser vi at Norge har en svak nedgang, mens Finland har en ganske sterk oppgang, sier FN-sambandets generalsekretær Anne Cathrine da Silva til Dagbladet.

Til tross for at forskjellene mellom Norge og Finland er minimale når alle faktorene legges sammen, er det altså i punktet til immigrantene at vi kan se en tydelig forskjell mellom Finland og Norge.

- Immigrantene i Finland oppgir at de er lykkeligere enn i Norge, og det er her vi ser en forskjell mellom Finland og oss. Denne differansen er større enn den er i resten av befolkningen, sier da Silva til Dagbladet.

Norge mer positive

Den nye undersøkelsen gir muligheten for å se immigrantenes lykke i sammenheng med befolkningen, men også befolkningens holdninger og aksept overfor immigranter.

Det som er bemerkelsesverdig her er at Norge tydelig har mer positive holdninger overfor immigranter, og oppgir at de er mer positive til å ha en immigrant som nabo, eller i inngiftet familie. Finnene er på sin side skeptisk til dette.

Under punktet «aksept for immigranter» ligger Norge helt oppe på en 13. plass, mens Finland ligger nede på 36. plass.

USA synker

Rapporten avslører også at USA er på en stødig synkende trend, nå på en attende plass, hele fem plasser lenger ned enn det de var i 2016.

Norden dominerer derimot toppen, med Finland lengst opp, tett etterfulgt av Norge, Danmark og Island.

Burundi i Øst-Afrika, som er preget av borgerkrig og kuppforsøk, har kapret sisteplassen, som verdens mest ulykkelige land. Det er også fem andre land som havner lenger ned på lista enn det krigsherjede Syria. Blant annet Rwanda, Yemen, Tanzania, Sør-Sudan og Den sentralafrikanske republikk.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer