Derfor er Jens så vanskelig å slå

Vinner velgerne på de to største kjernesakene. Se hele lista!

Derfor er Jens så vanskelig å slå
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): For første gang på 16 år har en sittende regjering en god mulighet til å bli gjenvalgt i Norge. De rødgrønne er klart størst på Synovates siste meningsmåling. Tallene i en undersøkelse bestilt av samfunnsforsker Tor Bjørklund kan bidra til å forklare hvorfor:

Stoltenberg og Halvorsen kommer best ut på områdene som betyr mest for folk når de skal legge stemmeseddelen i urnene.

- Politikken dreier seg stadig mer om velferdsproblemer - og behovet for velferd er uutømmelig, sier professor i statsvitenskap og samfunnsforsker ved UiO Tor Bjørklund, som har bestilt undersøkelsen Dagbladet referer.

Fram i posisjon
På flere områder øker partiene sitt eierskap til sakene, sammenliknet med ukene før valget i 2005, på tross av regjeringsslitasje.

Etter valgnederlaget i 2005, lovet Frp og Høyre å lede an i samlingen av borgerlig side, et prosjekt som har endt i gjentatte feider mellom de to partiene, som da Høyre avfeide Frps innvandringspolitikk.

Dette har svekket velgernes tillit til et styringsdyktig alternativ på borgerlig side, men det er andre årsaker til de rødgrønnes gode sjanser for å beholde utsikten fra regjeringskontorene også i 2010.

TOPPER TOPPEN: Jens og Kristin får mest støtte av velgerne på det velgeren er mest opptatte av. Undersøkelsen er utført av Synovate for Dagbladet og NRK. Grafikk: Kjell Erik Berg.
TOPPER TOPPEN: Jens og Kristin får mest støtte av velgerne på det velgeren er mest opptatte av. Undersøkelsen er utført av Synovate for Dagbladet og NRK. Grafikk: Kjell Erik Berg. Vis mer

To av tre til Ap
Stoltenberg og Halvorsen stikker av med «beste politikk»-prisen fra velgerne på det Dagbladets saksbarometer viser er valgets viktigste saker for folk flest, når de går til valgurnene: Skole, eldreomsorg og miljø.

Blant Aps tre hovedsaker finnes både skole og eldre. Kvinner rangerer begge sakene høyere enn menn.

Høyres hovedsaker, samferdsel og skatt, lander på henholdsvis fjerde og sjetteplass, med en overvekt av menn som rangerer dette som viktigst.

PEKER PÅ FEMINISERING: Professor og samfunnsforsker Tor Bjørklund. Foto: Siv Johanne Seglem / Dagbladet
PEKER PÅ FEMINISERING: Professor og samfunnsforsker Tor Bjørklund. Foto: Siv Johanne Seglem / Dagbladet Vis mer

Samtidig som kvinner definerer det politiske bildet i større grad enn før, er det sakene kvinner brenner for, som setter den politiske dagsorden, mener Bjørklund.

Feminisering
- På alle sakene leder kvinner an i engasjementet. De sakene som mobiliserer velgere er de sakene kvinner i første rekke er opptatt av. Dette representerer en feminisering av politikken, sier professor i statsvitenskap og samfunnsforsker ved UiO Tor Bjørklund til Dagbladet.

På eldreomsorg, en av Frps profilsaker, scorer Jens det dobbelte av Frp hos velgerne. Høyre puster ham i nakken på det som er Erna og velgernes viktigste sak, skole og utdanning.

Tilbake i opposisjon
I 2001 mente velgerne at Høyres skolepolitikk var klart bedre enn Ap, ved valget i 2005 var de to partiene jevngode, ifølge velgerne.

OPTIMIST: Høyre-nestleder Jan Tore Sanner mener partiets støtte i skolepolitikken bør hjelpe dem inn i regjeringskorridorene, til tross for at de ligger lavere enn da de selv styrte skolepolitikken i Norge.
Foto: Ståle Andersen / SCANPIX .
OPTIMIST: Høyre-nestleder Jan Tore Sanner mener partiets støtte i skolepolitikken bør hjelpe dem inn i regjeringskorridorene, til tross for at de ligger lavere enn da de selv styrte skolepolitikken i Norge. Foto: Ståle Andersen / SCANPIX . Vis mer

Det betyr at Høyre-leder Erna Solberg har et dårligere utgangspunkt for å vinne velgere på saken nå, etter fire år i opposisjon, enn da Høyre selv styrte skolepolitikken med Kristin Clemet ved kateteret og høstet storm for flere reformer.

Høyre nestleder Jan Tore Sanner er allikevel optimist.

- Tallene viser at det er flere velgere enn Høyre-velgere som mener vi er skolepartiet, i motsetning til Ap. Men vil folk ha vår skolepolitikk, så må de stemme på oss, sier Sanner til Dagbladet.

I 2001 mente fire av ti av Høyre var best på fanesaken skatte- og avgiftspolitikk, et forsprang på hele 14 prosent til Ap. I dag er situasjonen snudd og de ligger partiet solide 4 prosentpoeng bak Aps støtte fra velgerne på 25 prosent

TAPT OG VUNNET: Slik har de tre største partiene tapt og vunnet velgere de siste årene. Særlig Høyre sliter med å skaffe nye velgere på kampsakene sine. Grafikk: KJell Erik Berg/Dagbladet
TAPT OG VUNNET: Slik har de tre største partiene tapt og vunnet velgere de siste årene. Særlig Høyre sliter med å skaffe nye velgere på kampsakene sine. Grafikk: KJell Erik Berg/Dagbladet Vis mer

Fra kald krig til varme hender
Samfunnsforsker Bjørklund mener at endringene henger sammen med en forskyvning av politikken fra temaer rundt økonomi, næringsliv og sikkerhetspolitikk og over til «velferdsproblemer»

- På 1960-tallet var for eksempel kald eller varm krig sentralt. I denne valgkampen har utenrikspolitikk var ytterst lite berørt. «Varme hender» og situasjonen i eldreomsorgen har derimot vært en gjenganger, sier Bjørklund.

Samfunnsforskeren peker på at viktige temaer som bolig-, penge- og rentepolitikk forsvinner fra den politiske dagsorden i takt med at politikerne har gitt fra seg viktige styringsredskaper.

Følg valget på Dagbladet.no:

Er du i tvil om hva du skal stemme ved valget? Ta vår valgtest.

I kommentarfeltet under vil vi høre hva du mener om de politiske sakene.

Send oss gjerne en epost til 2400@db.no om hvilke temaer du mener politikerne unngår å svare på eller dersom det kommer fram ting du mener vi bør sjekke nærmere. Merk eposten «Valg09»

Du kan også delta i Dagblad-redaksjonens karikaturkonkurranse der dere kan sende inn karikaturer, bilde- og fotomontasjer.

Du leser alle de siste valgnyhetene på db.no/valg09.


Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer