BEST I JOBBEN: 43 prosent av befolkningen mener ifølge en fersk undersøkelse at Kong Harald gjør den beste jobben i kongehuset. Her på gallamiddag på Slottet under et statsbesøk fra Slovakia i juni i år, sammen med kronprinsesse Mette-Marit. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
BEST I JOBBEN: 43 prosent av befolkningen mener ifølge en fersk undersøkelse at Kong Harald gjør den beste jobben i kongehuset. Her på gallamiddag på Slottet under et statsbesøk fra Slovakia i juni i år, sammen med kronprinsesse Mette-Marit. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

43 prosent mener kongen gjør best jobb - tre prosent svarer Mette-Marit

Derfor er kong Harald folkets favoritt - og ikke Mette-Marit

Kronprinsessen får ekspertråd om hvordan hun kan bli mer folkekjær.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Ifølge en undersøkelse Ipsos har utført for Dagbladet troner kong Harald (81) øverst blant de kongelige - også når det gjelder hvem som gjør en best jobb.

Av 1000 intervjuede i Dagbladets sommerundersøkelse holder 43 prosent en knapp på kong Harald. Færrest, bare tre prosent, synes kronprinsesse Mette-Marit (44) er den som gjør en best jobb.
(Saken fortsetter under grafikken)

- Utydelig

- Med tanke på hvor lenge Mette-Marit har hatt jobben som kronprinsesse, tyder hennes fortsatt såpass lave oppslutning på at hun er litt utydelig i rollen sin, sier PR-rådgiver Beate Nossum.

SEX OG SAMFUNN: Kronprinsesse Mette-Marit besøkte helsestasjonen «Sex og samfunn» i Oslo. Hun ønsket å lære mer om ungdom i dag, og deres seksuelle utfordringer. Video: Nicolai Delebekk / Endre Vellene. Vis mer

Nossum var politisk redaktør i avisa Fædrelandsvennen i Mette-Marits hjemby Kristiansand, i den første tida hennes som del av kongefamilien.

- GJØR SOM MICHELLE: - La deg inspirere av Michelle Obama, er et av ekspertrådene om hvordan kronprinsesse Mette-Marit kan bli mer folkekjær. Her er den tidligere amerikanske presidentfruen sammen med Bruktawit Tesfaye (11) under et folkehelse-arrangement i Washington i mai i fjor. Foto: AP/Pablo Martinez Monsivais/NTB Scanpix
- GJØR SOM MICHELLE: - La deg inspirere av Michelle Obama, er et av ekspertrådene om hvordan kronprinsesse Mette-Marit kan bli mer folkekjær. Her er den tidligere amerikanske presidentfruen sammen med Bruktawit Tesfaye (11) under et folkehelse-arrangement i Washington i mai i fjor. Foto: AP/Pablo Martinez Monsivais/NTB Scanpix Vis mer

Mellom kongen og kronprinsessen finner vi dronning Sonja (81) og kronprins Haakon (45). Henholdsvis 14 og 12 prosent mener det er disse som gjør en best jobb i kongehuset.

- Vi kommenterer aldri meningsmålinger, sier Slottets assisterende kommunikasjonssjef Sven Gj. Gjeruldsen til Dagbladet.

TALER: Kong Harald taler under gallamiddagen på slottet i anledning feiringen av kongeparets 80-årsdager. Video: NTB Scanpix Vis mer

Utstråling og historie

Carl-Erik Grimstad, stortingsrepresentant for Venstre og tidligere soussjef ved Slottet, forklarer kongens popularitet med sosiologen Max Webers ideer om at autoritet kan bygge på karisma, tradisjon og legal posisjon.

- Det er en kombinasjon av hans utstråling, hans historiske plassering som en del av kongerekken, men også hans formelle posisjon som landets monark. Han får dessuten mest oppmerksomhet, sier Grimstad til Dagbladet.

Han mener karisma, eller utstråling, i dette tilfellet betyr minst av de tre, og påpeker at spørsmålet i undersøkelsen var hvem i kongehuset som gjør en best jobb.

- De har ikke blitt bedt om å rangere dem, så dette betyr ikke at Mette-Marit ikke gjør en god jobb, sier Grimstad, som tror resultatene hennes i slike undersøkelser vil bli annerledes når hun en dag blir landets dronning.

IKKE 6 DENNE GANGEN: Beate Nossum (t. v.), her sammen med Dagbladets Marie Simonsen før valget i 2015, gir kronprinsessen råd om hvordan hun kan bli mer folkekjær. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
IKKE 6 DENNE GANGEN: Beate Nossum (t. v.), her sammen med Dagbladets Marie Simonsen før valget i 2015, gir kronprinsessen råd om hvordan hun kan bli mer folkekjær. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Obama-oppskriften

PR-rådgiver Beate Nossum mener kongens topp-score skyldes at det særlig er han som assosieres med kongehusets verdier og tradisjoner.

Hun tror Mette-Marits lave score handler om hvem folk oppfatter at hun representerer.

- Hun kan leve livet som nå, og være en celebritet som dukker opp her og der - og det er kanskje det enkleste - men den folkekjære majesteten blir hun ikke hvis hun ikke bygger popularitet ved å ta eierskap til en sak, sier Nossum.

Hun har følgende forslag til hvilken sak det kan være:

- Barnehelse, for eksempel, er et stort problem som engasjerer på tvers, både nasjonalt og internasjonalt, og så er det politisk ukontroversielt nok. Det er ikke mange sterke stemmer som er opptatt av det heller, så hun kan la seg inspirere av Michelle Obama, sier Nossum.

Å fremme norsk litteratur, som Mette-Marit har fått i oppgave å være en ambassadør for, synes Nossum derimot blir for smalt.

COCKTAIL AV GRUNNER: Monarki-ekspert og Venstre-politiker Carl-Erik Grimstad ser flere grunner til at Kong Harald vinner tittelen som den som gjør en best jobb i kongehuset. Foto: Cornelius Poppe / Scanpix
COCKTAIL AV GRUNNER: Monarki-ekspert og Venstre-politiker Carl-Erik Grimstad ser flere grunner til at Kong Harald vinner tittelen som den som gjør en best jobb i kongehuset. Foto: Cornelius Poppe / Scanpix Vis mer

- Redd for å gjøre feil

Nossum konstaterer at Mette-Marit er langt mindre kontroversiell i dag enn da hun fulgte henne som politisk redaktør på Mette-Marits hjemsted Kristiansand under den første tida som del av kongefamilien.

Mette-Marit giftet seg med kronprins Haakon i 2001. De to møttes først via venner, men under Quart-festivalen i Kristiansand i 1999 skal det ha begynt å «slå gnister».

På den tida ble hun kritisert for å ha hatt en «utagerende» ungdomstid.

- Den første perioden var veldig tøff, og det er kanskje noe av årsaken til at hun har blitt såpass forsiktig og tilbakeholden, men den dagen du først og fremst er redd for å gjøre feil, er det veldig vanskelig å gjøre noe riktig også.

Eldstemann i kongefamilien får topp-karakter også av Nossum, som er PR-rådgiver i firmaet Footprint. Hun synes ikke det bør tolkes som utydelighet at kongen ofte snakker om toleranse, og i en berømt tale sa at nordmenn kan være nærmest alt mulig.

- Han er veldig tydelig på én ting, og det er nestekjærlighet og respekt for hverandre, sier Nossum.

Om undersøkelsen

Meningsmålingsfirmaet Ipsos gjorde i tida 14.-29. juni 1000 intervjuer blant befolkningen over 18 år på oppdrag fra Dagbladet.

De fikk spørsmålet: «Hvem i kongehuset gjør best jobb?»

Totalt svarte 43 prosent kong Harald, og tre prosent kronprinsesse Mette-Marit.

Forskjellen mellom kongen og kronprinsessen er størst blant dem over 60, med henholdsvis 52 prosent og null prosent, og minst i aldersgruppen 18-29, med henholdsvis 28 prosent og fem prosent.

Henholdsvis 14 og 12 prosent mener det er dronning Sonja og kronprins Haakon som gjør en best jobb i kongehuset.

- Stor respekt

De siste årene har kongehuset fått kritikk for hemmelighold og uklare grenser mellom hoffets og de kongeliges private økonomi, ikke minst i Dagbladets serie «Kongemakta».

Tross kritiske artikler, konstaterer sjefredaktør Ulf A. Andersen i kjendisbladet Se og Hør at kongehuset nyter stor popularitet.

- Vi har inntrykk av at alle i Norge respekterer alle medlemmene i kongefamilien veldig høyt. Kongen er overhodet. Da er det kanskje ikke så rart at han er mest populær, sier sjefredaktøren i Se og Hør, som i likhet med Dagbladet tilhører Aller-konsernet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer