Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Derfor er kvinner best

Kvinnelige etablerere skaper flere levedyktige bedrifter enn menn. Jentene er mer nøysomme, og bedre til å planlegge enn mennene. Og kvinnene sløser ikke bort pengene på dyrt utstyr.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nye tall om foretak startet på 90-tallet viser at prosjekter startet av kvinner overlever startfasen i større grad enn prosjekter startet av menn.

- Dette går igjen overalt. Prosjekter startet av kvinner har en større evne til å overleve, fordi de starter forsiktig. De er nøysomme og unngår for store risikoer, sier Aud Rolseth Sanner til avisa Nationen.

Hun leder kvinnesatsingen i Statens nærings- og distriktsutviklingsfond (SND).

Lave investeringer

Rolseth understreker at ferske tall bare foreligger fra Telemark og Troms, men framhever at tendensen er klar. Kvinnene klarer seg best.

I Troms går kvinnebedriftene virkelig så det suser. Av 73 bedrifter som ble startet av kvinner i perioden 1993- 97, har hele 89 prosent overlevd. Også i Telemark overlevde nesten 90 prosent av de kvinnestartede bedriftene sine første tre år.

Kvinnene driver ofte med tjenesteytende arbeid som for eksempel fotterapi, frisør eller sekretærservice.

- Erfaringsmessig krever kvinnenes etableringer lave investeringer, og de har i liten grad ønske om kortsiktig profitt, noe en del mannlige kolleger har, sier Steinar Johansen i Troms Næringsservice.

Viktig måtehold

Patricia Cook Arntzen kom til Norge fra USA i 1997. Nå er hun sin egen sjef i videoproduksjonsselskapet Big city video, som hun selv startet opp i Bø i Telemark kort tid etter at hun kom til Norge. 45000 kroner fra SND var nok til at hun kom i gang.

- Gjennom SND fikk jeg tro på prosjektet, og jeg ble overbevist om at jeg skulle lykkes, sier Cook Arntzen.

Hun understreker at det er helt nødvendig med måtehold i oppstartfasen.

- Jeg har ikke kjøpt dyrt utstyr. Her i Bø er det mange trivelige mennesker som gladelig leier ut eller låner bort utstyr, sier Cook Arntzen.

Hun tror mange menn går i fellen og kjøper dyrere utstyr enn de har råd til.
- Tålmodighet er viktig. Jeg ventet lenge på at det skulle løsne. Bedriften din må bli kjent for omverdenen, sier Cook Arntzen. Hun er for tida i gang med en dokumentarfilm om asylsøkere for SOS Rasisme, og har i tillegg flere andre prosjekter på gang.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media