Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Derfor er kvinner mer utsatt for migrene

Forskere har funnet tre migrene-gener. - Håper det blir lettere å få behandling.

FRYKTELIG PLAGSOMT: Kvinner er vesentlig mer utsatt for migrene enn menn. Nå har forskerne funnet genvariasjoner som kan forklare hvorfor. Foto: COLOURBOX
FRYKTELIG PLAGSOMT: Kvinner er vesentlig mer utsatt for migrene enn menn. Nå har forskerne funnet genvariasjoner som kan forklare hvorfor. Foto: COLOURBOX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En ny studie, publisert i tidsskriftet Nature Genetics, avslører tre genvariasjoner som opptrer hyppigere hos migrenepasienter enn hos folk som ikke lider av sykdommen, skriver nyhetsbyrået AFP.

Én av disse genvariasjonene synes utelukkende å opptre hos kvinner med migrene.

Omtrent en halv million nordmenn har migrene. Sykdommen forekommer i alle aldersgrupper, men er mest vanlig hos kvinner i alderen 20 til 40 år. Migrene er tre til fire ganger vanligere blant kvinner enn blant menn

23 230 kvinner Til tross for at migrene er en hodepinelidelse som har vært kjent siden steinalderen, vet man fremdeles ikke hva som utløser lidelsen. Likevel tror man at arv spiller en viktig rolle.

Markus Schuerks ved Brigham og Women's Hospital i Boston koordinerte en undersøkelse av genomer hos 23 230 kvinner, hvorav 5122 lider av migrene.

I forskningsanalysen dukket det opp tre genvariasjoner som opptrer hyppigere hos migrenepasienter. To av dem, kalt PRDM16 og TRPM8, er spesifikke for migrene og ikke for andre typer hodepine.

TRPM8 viste seg i tillegg bare å være knyttet til migrene hos kvinner.

Den tredje genvariasjonen som forskerne knytter til hodepinelidelsen, LRP1, er involvert i kjemiske prosesser i hjernen som har med oppfattelse av omverdenen å gjøre.

- Hjernen reagerer ulikt - Hjernen hos personer med migrene reagerer ulikt på visse stimuli. Nervecellene deres «snakker» med hverandre på en annen måte, sier Shuerks.

Forskerne anslår at folk som har en av de tre genvariasjonene, har ti til femten prosent større sjanse for å utvikle migrene.

I august i fjor skrev Dagbladet at migrenegåten kan være løst. Et internasjonalt forskerteam fant en genvariasjon som kan forklare hvorfor migreneanfall oppstår. Funnene, som også ble publisert i Nature Genetics, blir regnet som et stort gjennombrudd.

- Håper på behandling Lars Jacob Stovner, professor og leder for Nasjonalt kompetansesenter for hodepine ved NTNU, er forsiktig optimist i forhold til de nye forskningsfunnene.

- Det siste tiåret er det forsket mye på sammenhengen mellom gener og sykdommer. Mens en studie gjerne har vist en sammenheng mellom gener og sykdom, har neste studie ikke vist noen sammenheng. Er resultatet derimot noe man klarer å repetere i nye studier, øker sjansen for at det er reelle funn, sier Stovner til Dagbladet.

Leder Anne Clark i Norges Migreneforbund er glad for alt nytt som kaster lys over migrenegåten.

- Hvis forskerne finner ut av hva migrene kommer av, blir det kanskje lettere å få behandling. Det er helt klart vårt håp. Økt kunnskap gjør det også lettere for migrenerammede å bli trodd, sier Anne Clark til Dagbladet.