Derfor er kvinner mer utsatt for migrene

Forskere har funnet tre migrene-gener. - Håper det blir lettere å få behandling.

FRYKTELIG PLAGSOMT: Kvinner er vesentlig mer utsatt for migrene enn menn. Nå har forskerne funnet genvariasjoner som kan forklare hvorfor. Foto: COLOURBOX
FRYKTELIG PLAGSOMT: Kvinner er vesentlig mer utsatt for migrene enn menn. Nå har forskerne funnet genvariasjoner som kan forklare hvorfor. Foto: COLOURBOX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

En ny studie, publisert i tidsskriftet Nature Genetics, avslører tre genvariasjoner som opptrer hyppigere hos migrenepasienter enn hos folk som ikke lider av sykdommen, skriver nyhetsbyrået AFP.

Én av disse genvariasjonene synes utelukkende å opptre hos kvinner med migrene.

Omtrent en halv million nordmenn har migrene. Sykdommen forekommer i alle aldersgrupper, men er mest vanlig hos kvinner i alderen 20 til 40 år. Migrene er tre til fire ganger vanligere blant kvinner enn blant menn

23 230 kvinner Til tross for at migrene er en hodepinelidelse som har vært kjent siden steinalderen, vet man fremdeles ikke hva som utløser lidelsen. Likevel tror man at arv spiller en viktig rolle.

Markus Schuerks ved Brigham og Women's Hospital i Boston koordinerte en undersøkelse av genomer hos 23 230 kvinner, hvorav 5122 lider av migrene.

I forskningsanalysen dukket det opp tre genvariasjoner som opptrer hyppigere hos migrenepasienter. To av dem, kalt PRDM16 og TRPM8, er spesifikke for migrene og ikke for andre typer hodepine.

TRPM8 viste seg i tillegg bare å være knyttet til migrene hos kvinner.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer