AstraZeneca-vaksinen:

Derfor er landene splittet

Norge og Danmark forlenger AstraZeneca-pausen, mens Sverige og Finland gjenopptar vaksinering av personer over 65 år. Are Berg ved FHI forklarer årsaken til dette.

ASTRAZENECA: Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket, mener det er viktig at man får tid til å vurdere AstraZeneca-vaksinen. Video: Dagbladet. Vis mer
Publisert
Se mer
påvist smittet 103 000 +255
innlagt276 -4
døde 687 +3
påvist smittet 135 000 000+664.5K
døde 2 930 000 +12.4K
Se mer

Norge og Danmark har besluttet å forlenge AstraZeneca-pausen i tre uker, mens land som Island, Finland og Sverige har besluttet å gjenoppta bruk av vaksinen hos eldre personer. Overlege Are Stuwitz Berg ved Folkehelseinstituttet forklarer årsaken til at landene er splittet.

- Vi har nær og god dialog med våre naboland. Vi har hatt flere møter i ukene som har gått, og visste om avgjørelsene deres. Jeg tror at vi har endt på litt forskjellige steder fordi man kanskje har vært preget av tilfellene man har sett i sine egne land, og de forskjellige smittesituasjonene, som for eksempel i Sverige, sier Berg til Dagbladet.

Han understreker at landene også har gjort like vurderinger knyttet til å ikke gjenoppta bruk av vaksinen hos yngre aldersgrupper.

- Finland og Sverige har nok lagt mer vekt på at risikoen for alvorlig covid-19-sykdom hos personer over 65 år er høyere enn for yngre personer, sier Berg.

Sverige og Finland har besluttet å gjenoppta bruk av vaksinen hos personer over 65 år, Island har besluttet å gjenoppta bruk hos personer over 70 år, mens Frankrike har gjenopptatt bruk hos personer over 55 år. Andre land velger å tilby vaksinen til alle voksne.

PÅSKEHILSEN: Kong Harald deler påskehilsen med folket. Video: NTB / Kongehuset Vis mer

Vaksinepausen

Vaksinepausen ble iverksatt etter at det ble oppdaget et alvorlig og svært sjeldent sykdomsforløp hos noen få pasienter som hadde fått AstraZeneca-vaksinen. Pasientene fikk blodpropper, lavt antall blodplater og blødning. Det har ikke blitt konstatert en sammenheng mellom vaksinering og det sjeldne sykdomsforløpet, men det kan heller ikke utelukkes.

- Dette sykdomsbildet er noe som ekspertene egentlig ikke har sett før. Det er et veldig uvanlig sykdomsbilde, sier medisinsk fagdirektør Steinar Madsen ved Legemiddelverket til Dagbladet.

Folkehelseinstituttet opplyser i en redegjørelse at de vurderer tre mulige alternativer for videre bruk av vaksinen: 1) Fortsette som før pausen. 2) Tilby vaksinen bare til personer over 65 år. 3) Fortsette pausen.

- I Norge har vi sett tilfeller av dette sjeldne sykdomsforløpet hos personer over 50 år. Samtidig har vi nesten ikke vaksinert personer over 65 år med AstraZeneca-vaksinen, og føler at vi fortsatt har litt for lite kunnskap om det, sier FHI-overlege Berg.

Statsminister Erna Solberg svarer Dagbladet på når vi kan vente oss starten på en gjenåpningsplan av samfunnet igjen. Reporter: Steinar Suvatne / Foto: Christian Roth Christensen Vis mer

Møtevirksomhet

Medisinsk fagdirektør Madsen forteller at det foregår intens møtevirksomhet blant europeiske eksperter.

Det europeiske legemiddeltilsynet (EMA) har innkalt en uavhengig ekspertgruppe som skal ha et møte på mandag, mens tilsynets komité for legemiddelsikkerhet (PRAC) også skal ha et møte kommende uke.

Madsen forteller at nordmenn sannsynligvis vil delta i mandagens møte med EMAs ekspertgruppe, og at de skal diskutere alt man nå vet om vaksinen og forekomsten av det sjeldne sykdomsforløpet. Ekspertgruppa skal i første omgang gi råd til PRAC, som Madsen håper at kan komme fram til en enighet som gjør at man kan gi bedre råd knyttet til AstraZeneca-vaksinen i alle land i Europa.

- Alle medisiner og vaksiner har en risiko, og legemiddelovervåkingen har til hensikt å redusere den risikoen mest mulig, sier Madsen.

- Jeg tror at det er relativt liten tvil om at risikoen hos de eldste er mye mindre, men vi vil veldig gjerne ha mer data på det, og derfor er det lurt å ta en pause slik at man kan innhente erfaringer fra de landene som har fortsatt eller gjenopptatt vaksinering av eldre personer.

STORTINGET: Etter dagens spørretime kunne statsminister Erna Solberg avsløre endring i påskeplanene. Reporter: Steinar Suvatne / Foto: Christian Roth Christensen Vis mer

Storbritannia

Norge har registrert fem tilfeller av det sjeldne sykdomsforløpet, som er relativt mange sammenliknet med andre europeiske land. Videre vil helsemyndighetene følge nøye med på erfaringer fra Storbritannia. Dette fordi de har vaksinert over 11 millioner personer med AstraZeneca-vaksinen, men rapportert om bare noen få tilfeller av det sjeldne sykdomsforløpet.

- Hvorfor har Norge registrert så mange tilfeller av det sjeldne sykdomsforløpet sammenliknet med andre land?

- Det er et av de spørsmålene som vi er nysgjerrige på. Sykdomsforløpet er fortsatt sjeldent, og det dreier seg om få tilfeller i Norge, og kanskje er det tilfeldigheter som har ført til at vi har kommet så uheldig ut, sier Berg ved FHI og fortsetter:

- Det kan også hende at det er forhold i andre land som har ført til at de kanskje ikke har vært i stand til å finne alle tilfellene, som for eksempel andre rapporteringssystemer eller at helsevesenet er større og mer belastet.

- Hvorfor har Storbritannia registrert relativt få tilfeller?

- Vi er først og fremst nysgjerrige på hvilke undersøkelser som Storbritannia har gjort. Vi har tatt kontakt med våre britiske kolleger for å finne ut mer om dette. Dette er noe også andre land i Europa er nysgjerrige på.

Status vaksinasjon Full oversikt

835 970 (15.6%)i Norge har fått dose nr 1
295 358 (5.50%)i Norge er fullvaksinert
Kilde: FHI (FHI oppdaterer tallene sine ca kl 13 hverdager, og viser da gårsdagens tall).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer