Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Derfor er menn dårligere enn kvinner på multitasking - men bedre til å lese kart

Det bare er sånn.

KARTLESER: Hvis denne mannen har en frue i passasjersetet som ønsker å oppnå kontakt med ham, vil det trolig komme inn det ene øret og komme ut det andre. Han har imidlertid bedre forutsetninger for å forstå hvilken vei han skal ta for å ende opp på riktig plass. Illustrasjonsfoto: Colourbox
KARTLESER: Hvis denne mannen har en frue i passasjersetet som ønsker å oppnå kontakt med ham, vil det trolig komme inn det ene øret og komme ut det andre. Han har imidlertid bedre forutsetninger for å forstå hvilken vei han skal ta for å ende opp på riktig plass. Illustrasjonsfoto: Colourbox Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Er det en myte at menn er dårligere enn kvinner til å multitaske? Eller at kvinner er dårligere til å lese kart enn menn?

Ikke hvis vi skal skal legge ny forskning fra Universitetet i Pennsylvania til grunn.

Hjernekobling Studien, som er utført ved den medisinske avdelingen ved universitetet, viser at det er store forskjeller i koblingene i hjernen til menn og kvinner.

Enkelt fortalt viser studiene at kvinner har sterkere koblinger mellom høyre og venstre hjernedel, mens menn har sterkere koblinger i hver enkelt del, som har hver enkelt funksjon.

I tillegg har menn sterkere koblinger mellom framre og bakre del av hjernen, som blant betyr at menn har bedre forutsetninger for å ta til seg informasjon og bruke den umiddelbart til å utføre komplekse oppgaver.

Det betyr at kvinner blant annet er bedre til å huske ansikt og til å kommunisere i stressede situasjoner. Menn har lettere for å konsentrere seg om én ting av gangen, og derfor vil være bedre til å parkere en bil eller lære seg å svømme.

Totalt 949 mennesker har vært involvert i studien, henholdsvis 521 kvinner og 428 menn i alderen 8 til 22 år. Forskerne har sett på de kjønsspesifike koblingene i manns- og kvinnehjernen, og hvordan disse koblingene utvikler seg.

Konklusjonen er at menn og kvinner rett og slett er koblet forskjellig.

Et av de mest interessante funnene i undersøkelsen er at disse koblingene avslører at kvinner generelt har bedre hukommelse og sosiale ferdigheter. Menn har bedre motorikk og stedsans.

Utfyller hverandre Hjernen er i seg selv et gigantisk og komplekst kart med uttalige koblinger, og forskerne ønsket å finne ut hvorfor kvinner og menn har så forskjellige egenskaper og evner.

Forskningen viser at disse forskjellene i koblingene utvikler seg i tidlig alder, og forskjellene blir større når vi vokser.

- Det er slående å se hvordan menn og kvinners hjerner utfyller hverandre. Disse detaljerte kartene vil ikke bare gi oss bedre av forståelse av hvor forskjellig menn og kvinner tenker, men også mer innsikt i årsaker til nevrologiske sykdommer, som ofte er kjønnsbasert, sier en av forskerne, Ruben Gur, til nettstedet Science World Report.

MULTITASKER: Kvinner har bedre hukommelse og kan enklere gjøre flere ting på en gang. Studiene viser enorme forskjeller i koblingene i hjernen. Ilustrasjonsfoto: Colourbox
MULTITASKER: Kvinner har bedre hukommelse og kan enklere gjøre flere ting på en gang. Studiene viser enorme forskjeller i koblingene i hjernen. Ilustrasjonsfoto: Colourbox Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!