STORE ØDELEGGELSER:  En folkemengde forsøker å løfte vrakrester fra et tempel i Katmandu. Foto: AP / NTB Scanpix
STORE ØDELEGGELSER: En folkemengde forsøker å løfte vrakrester fra et tempel i Katmandu. Foto: AP / NTB ScanpixVis mer

Derfor er Nepal så utsatt for jordskjelv

Nepal ligger oppå jordplate-grenser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Lørdagens jordskjelv nær Nepals hovedstad Katmandu var et resultat av kollisjonen mellom den indiske og den eurasiske jordplaten.

Det er de samme jordplatene som har forårsaket noen av regionens aller dødeligste jordskjelv.

Det skriver den amerikanske avisa The Wall Street Journal.

Ifølge avisa var det kollisjonen mellom de samme to jordplatene som var årsaken til det kraftige jordskjelvet i Kashmir-områdene i Pakistan og områdene rundt som tok livet av mer enn 80 000 mennesker i 2005.

Jordplatene ligger under og langs den sørlige delen av Nepal.

Spesielt utsatt Området rundt Nepals hovedstad skal også være spesielt utsatt for alvorlige ettervirkninger av jordskjelv på grunn av store forekomster av svartleire under bakken som kan forsterke skjelv, ifølge Wall Street Journal.

Ved kraftige jordskjelv kan leiren nemlig føre til at solid grunn plutselig forvandles til noe kvikksandlignende og igjen sluker bygningene som står på grunnen. Det er ifølge den amerikanske avisa ikke kjent om fenomenet skal ha forekommet under lørdagens skjelv.

Frykter at 4500 er døde I alt er 1800 mennesker bekreftet omkomne, men myndighetene frykter at så mange som 4500 kan ha omkommet som følge av jordskjelvet. Episenteret for jordskjelvet var nær Nepal, sentralt i landet.

Lørdagens jordskjelv hadde en styrke på 7,8. Skjelvet skal ha skjedd 15 kilometer under bakken, ifølge Wall Street Journal, som skriver at jo høyere opp et skjelv forekommer, jo kraftigere blir det.

Skjelvene utløste også en rekke snøskred på Mount Everest. I disse skredene skal 18 mennesker ha omkommet, ifølge nyhetsbyrået Reuters.