Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Derfor er Norge truet

Ingen synes å ha noe klart svar på hvorfor Norge er blitt truet av al-Qaida. Her er teoriene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Terrortrusselen mot Norge kom som en overraskelse på de fleste. Terrortoppen Ayman al-Zawahri oppfordret spesifikt til angrep mot amerikanske, britiske, australske og norske ambassader, firmaer og ansatte. Men hvorfor er Norge nevnt i denne sammenhengen?

- Ikke tillat USA, Storbritannia, Australia, Norge og andre korsfarere - morderne av deres irakiske brødre - å leve i deres land og nyte deres velstand og spre korrupsjon, sa han.

Det var så merkelig at nyhetsbyrået Reuters korrespondent i Kairo skrev at målene for terroren var «U.S., Britain, Australia and, oddly, Norway.».

- Vi er temmelig overrasket og jeg har ingen idé om hvorfor vi er nevnt, sa utenriksdepartementets pressetalsmann Karsten Klepsvik til Reuters.

Konkurrenten Associated Press er like rådløs:

- Nordmenn, stolte av deres rolle som en global fredsskaper, var forvirret og bekymret da et ledende al-Qaida-medlem pekte ut deres land som et terrormål, skriver nyhetsbyrået i dag.

Ekspertenes teorier

Resultatet er at ekspertene og kommentatorene i dag har et utall forskjellige teorier om hvorfor nettopp Norge er nevnt:

  • Norge har deltatt i krigen i Afghanistan sammen med USA. Aftenposten nevner i dag dette som en av seks mulige årsaker til trusselen.
  • Vi har lenge vært klar over at vi kan bli ett terrormål fordi vi er et oljeland. Olje betyr penger og makt og et angrep mot oljeinstallasjoner vi ha stor symboleffekt. Vi er verdens tredje største oljeeksportør.
  • Vi har tilrettelagt en kontroversiell fredsprosess i Midtøsten. Selv om vi selv ønsker å se på oss selv som fredsskaper, er det ikke sikkert ekstreme grupperinger er av samme oppfatning. BBCs korrespondent i Norge skriver i dag at i største delen av den arabiske verden blir Norges fredsrolle sett på som positiv.
  • Norge vurderer å sende militære styrker inn i Irak for å hjelpe til med opprydding og oppbygging av landet. Samtidig var Norge motstander av USAs krig mot Irak.
  • En av de første reaksjonene internt i Dagbladets utenriksreaksjon var at al-Zawahri muligens kunne ha blandet sammen Norge med Danmark. Teorien høres utrolig ut, men blir tatt alvorlig. Beredskapen i København er blant annet økt som følge av trusselen, melder Ritzau. Et argument som taler for sammenblandingen er at Danmark er ett av de 46 landene som støttet krigen i Irak, mens Norge var imot. At han tidligere har søkt og fått asyl i Danmark taler sterkt imot teorien.
  • Andre frykter at kanskje Norges behandling av mulla Krekar kan være årsaken. Sjefredaktøren for den arabiske avisa «al-Quds al-Arabi» i London sier dette til Stavanger Aftenblad i dag. Han mener det er kjent at myndighetene straffeforfølger ham. Krekar er gjentatte ganger blitt beskyldt for å ha tilknytninger til al-Qaida, men det er ikke blitt bevist. Krekar selv tror det er Norges forhold til Afghanistan og prosessen i Midtøsten som har utløst dette, skriver avisen.
<B>NESTSJEF: </B>Ayman al-Zawahri som kom med truslene mot Norge regnes for å være Osama bin Ladens høyre hånd. Her er de to filmet sammen, på et videobånd som ble vist av tv-kanalen al jazeera i fjor sommer.<br>Foto: SCANPIX
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media