Derfor er påsken nå

Hvordan vet man hvilke dager som skal være påske? Det hele ble bestemt i år 325.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Joda, påsken handler om en mann som het Jesus som ble dømt til døden og som sto opp igjen etter noen dager, men 1. påskedag kan likevel variere helt fra 22. mars til 25. april.

I år 325 ble det bestemt at påsken skulle feires den første søndagen etter den første fullmånen etter vårjevndøgn, den dagen da dag og natt er like lange på den nordlige halvkule.

I århundrene som fulgte strevde vitenskapsmenn og teologer med å forutse hvilken dato påskedagen havnet på, melder nettsiden til European Space Agency.

Det var ingen lett oppgave siden de trodde at solen beveget seg rundt jorden.

Først i 1651 fant de løsningen på problemet. Giovanni Cassini lagde et kikkehull på taket til San Petronio-katedralen i Bologna i Italia, og studerte solens bevegelser ved hjelp av lyset som falt på gulvet. Han forsøkte å finne bevis for teorien til tyske Johannes Kepler, som i 1609 lanserte teorien om at planetene beveget seg i baner rundt solen.

Resultatet ble at de måtte innføre en ny kalender, den gregorianske kalenderen brukes den dag i dag, og nå kan vi faktisk forutsi når 1. påskedag havner hele 4099 år fram i tid.

Les hele artikkelen her.

Er du fremdeles nysgjerrig, kan du lese mer om Giovanni Cassini her.

<B>SOLSYSTEMET: Det var slett ikke enkelt å forutse neste fullmåne når man trodde at sola gikk rundt jorda.