SAMLES: Hver torsdag samles norske pensjonister med venner på en kafe i Portimao i Algarve. De er enige om at Portugal har langt flere   kvaliteter enn gunstige skatteordninger. - Dette er det gode liv, året rundt, mener Unni Finsrud (t.v.), Nadia Plotnikova (Russland), Orla Frank (Danmark), Øystein Jacobsen (foran), Bjørn Engmark, Åshild Solhaug og Egil Siira. Foto: PER LARS TONSTAD
SAMLES: Hver torsdag samles norske pensjonister med venner på en kafe i Portimao i Algarve. De er enige om at Portugal har langt flere kvaliteter enn gunstige skatteordninger. - Dette er det gode liv, året rundt, mener Unni Finsrud (t.v.), Nadia Plotnikova (Russland), Orla Frank (Danmark), Øystein Jacobsen (foran), Bjørn Engmark, Åshild Solhaug og Egil Siira. Foto: PER LARS TONSTADVis mer

Derfor er Portugal et skatteparadis for norske pensjonister (og slik får du skatteamnesti)

I ferd med å bli Europas aldershjem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Har du allerede abonnement?   Logg inn

ALGARVE (Dagbladet): Norske pensjonister kan leve som grever med nullskatt i Portugal. Landets egne innbyggere må gjerne ha både to og tre jobber for å klare seg. Stadig flere unge gir opp hjemlandet og flytter nordover i Europa.

Portugal tilbyr pensjonister skatteamnesti i ti år. Vilkåret er at de investerer i bolig og flytter til landet permanent.

Slik får du skatteamnesti Portugal tilbyr pensjonister skatteamnesti i ti år. Da er vilkåret er at man investerer i bolig og flytter til landet permanent.Man er fremdeles pålagt å betale såkalt kildeskatt til Norge. Den er på 15 prosent, avgiften til folketrygden er da ikke tatt med. Beregninger viser likevel at et norsk ektepar med 840 000 kroner i pensjonsinntekt kan spare 150 000 kroner i året hvis de bosetter seg i Portugal. I løpet av 10 kan de altså spare 1,5 millioner kroner på ordningen, viser beregninger gjort av revisjons- og rådgivningsfirmaet Deloitte.Skatteamnestiet gjelder ikke pensjoner som er opptjent i offentlig virksomhet. Det er også regler for hva slags bolig du kan beholde i Norge.Pensjonistene må søke skattemyndighetene i Portugal om å komme inn under ordningen, prosessen er omstendelig og tidkrevende og krever gjerne bistand fra advokat.

Gunstige villkår

Rundt det norske pensjonistbordet på kafe Milenio i Portimao er bekymringene små, det er til å leve med at prisen på kaffekoppen har steget fra fire til fem kroner og hvitvinsglasset nå koster 12 kroner. Matprisene er under halvparten av de hjemlige og sola varmer 300 dager i året.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • *Fornyes til standard mnd når gratisperioden utløper (99kr/mnd).
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn