Derfor er røykere tynnere

Nå håper forskerne at oppdagelsen blir viktig i kampen mot fedme.

VIKTIG FUNN: Røykere er tynnere enn ikke-røykere. Nå har forskere funnet ut nøyaktig hvordan nikotin fungerer som en sulthemmer i hjernen. Foto: Colourbox
VIKTIG FUNN: Røykere er tynnere enn ikke-røykere. Nå har forskere funnet ut nøyaktig hvordan nikotin fungerer som en sulthemmer i hjernen. Foto: Colourbox Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Amerikanske forskere har funnet ut nøyaktig hvordan nikotin fungerer som en sulthemmer i hjernen. Nå håper forskerne at oppdagelsen kan bli viktig i kampen mot sykelig overvekt, skriver Health24.

Røykere er tynnere Generelt sett er røykere tynnere enn folk som ikke røyker, og studien fra Yale-universitetet viser hvordan nikotin aktiverer visse nevroner i den delen av hjernen som kalles hypothalamus.

Studien er publisert i tidsskriftet Science.

- Nevronene i hypothalamus forteller kroppen når den har fått nok å spise, forklarer professor Marina Picciotto ved Yale-universitetet.

Hun forteller at mange ikke vil slutte å røyke fordi de da vil legge på seg.

Vil hjelpe overvektige - Vi ønsker å hjelpe røykere som slutter med å holde vekta, og hjelpe overvektige ikke-røykere til å gå ned i vekt, sier Picciotto.

Forskerne gjorde den viktige oppdagelsen i forsøk på mus, og har godt håp om at dette også gjelder for mennesker. Og oppdagelsen kom ved en tilfeldighet.

En laboratorietekniker prøvde ut en ny depresjonsmedisin på mus. Medisinen inneholdt nikotin. Han oppdaget at mus som fikk medisinen, spiste mindre enn mus som ikke ble medisinert.

Dette måtte forskerne undersøke nærmere.

En rekke eksperimenter viste at den nikotinbaserte medisinen trigget en gitt reseptor i hjernen som igjen fortalte nevroner i hypothalamus at man ikke lenger er sulten.

- Sulthemmende effekt Denne reseptoren er uavhengig av den som forteller røykere at de har lyst på nikotin.

- Dette viser at det er mulig å få den sulthemmende effekten, uten samtidig å trigge belønningssenteret i hjernen, sier professor Picciotto.

Hun har tro på at oppdagelsen vil få betydning i kampen mot fedme.

- Å identifisere denne reseptoren er viktig for forståelsen av mekanismene som ligger bak avhengighet, vekt og røyking.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer